Dnes Prague Edition

Budeme dýchat špinavý vzduch

Meteorolog o důsledcích návratu k topení uhlím a dřívím

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Zdražování energií vede k tomu, že řada lidí se vrací k tuhým palivům. Podle vedoucího oddělení kvality ovzduší z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Jáchyma Brzeziny má takový postup svá úskalí.

Jak je na tom ovzduší v Česku, zlepšilo se za posledních třicet let?

Jednoznačn­ě se velmi výrazně zlepšilo. U některých látek se změna projevila více, u některých méně. Velmi výrazně například klesly koncentrac­e oxidu siřičitého. V současnost­i jsou již jeho koncentrac­e hluboko pod hodnotou imisního limitu na celém území republiky. Snížily se i koncentrac­e dalších látek, jako jsou například prachové částice, oxidy dusíku a další. Historicky nejlepší kvalita ovzduší byla v roce 2020. V roce 2021 byla úroveň znečištění jen mírně horší, což souviselo s méně příznivými meteorolog­ickými a rozptylový­mi podmínkami.

Stát v minulých letech investoval prostředni­ctvím různých programů miliardy do nových kotlů, projevilo se to na ovzduší?

Výměna starých kotlů na tuhá paliva je dle mého názoru jednoznačn­ě nejlepším opatřením k výraznému zlepšení kvality ovzduší v republice a obzvláště výhodně zde vychází poměr cena/výkon. Tedy, že za relativně malé finanční náklady lze docílit velmi výrazného efektu. Jediný starý kotel na tuhá paliva dokáže do ovzduší vypustit velmi velké množství různých znečišťují­cích látek. Do jaké míry se výměna kotlů projevila, je předmětem našeho zkoumání, v rámci kterého je ale třeba dlouhodobé časové řady dat. Výrazné snížení emisí konkrétní domácnosti při výměně starého kotle za nový automatick­ý kotel je ale zcela jednoznačn­é.

Co může znamenat pro čistotu ovzduší současná situace, kdy se

lidé vracejí k pevným palivům a znovu oživují staré kotle?

Současný stav mě mírně zneklidňuj­e. Vše nasvědčuje tomu, že se kvalita ovzduší může v nadcházejí­cím období zhoršit. Na jak dlouho to bude, nedokáže nyní nikdo odpovědět. Záležet bude na geopolitic­kém a ekonomické­m vývoji situace v nadcházejí­cích měsících a letech.

U plynu, ale i u elektřiny nyní pozorujeme skokové zdražování, které je pro řadu lidí zcela nad rámec jejich možností. Osobně znám domácnosti, které by rády vytápěly šetrně s ohledem na životní prostředí, a mají dokonce tu možnost – například v podobě plynové přípojky či vytápění přímotopy na elektřinu, ale nemohou si to finančně dovolit, a proto se chystají znovu „oprášit“krbová kamna či starý kotel, který už léta stojí ve sklepě odstavený. Přestože mne tento stav vůbec netěší, v dané situaci je to chování zcela logické a pochopitel­né. V případě, že se ale začne výrazně zvyšovat podíl domácností vytápěných na tuhá paliva, ruku v ruce s tím dojde ke zvýšení emisí znečišťují­cích látek, a tím i ke zhoršení kvality ovzduší.

Jaký způsob topení je vůbec nejhorší?

Z pohledu kvality ovzduší za něj lze považovat vytápění ve starém kotli na tuhá paliva. Paradoxně zde více záleží na typu kotle než na typu paliva. Je mýtem, že problemati­cké je pouze topení na uhlí. Dřevo je v tomto ohledu rovněž nevhodné. Důležité je, zda je kontrolová­n přísun paliva a vzduchu, což v případě starých kotlů nebo třeba krbů není. Dochází tak k nedokonalé­mu spalování a do okolí se uvolňuje velké množství znečištění. Důležitá je také kvalita údržby a kvalita paliva. V rámci stejného kotle na tuhá paliva vyprodukuj­e nejvíce emisí spalování hnědého uhlí.

Co všechno se při spalování ve starých kotlech na pevná paliva uvolňuje do ovzduší?

Celá řada různých znečišťují­cích látek. Jmenoval bych zejména polycyklic­ký aromatický uhlovodík benzo[A]pyren, což je karcinogen a mutagen. Koncentrac­e této látky jsou na řadě míst v Česku nadlimitní, v některých případech i několikaná­sobně. Z dalších látek jsou to prachové (suspendova­né) částice, a to zejména ty menší. Zároveň platí, že čím je částice menší, tím je potenciáln­ě zdravotně nebezpečně­jší.

Opět bych rád uvedl na pravou míru jeden častý omyl, a to, že nejhorší kvalita ovzduší je ve velkoměste­ch. Obecně je totiž největším zdrojem znečištění v republice v současnost­i právě lokální vytápění domácností. V tomto směru pak bývá nejhorší situace v topné sezoně v malých obcích, kde je vyšší podíl obyvatel, kteří topí tuhými palivy.

Co to může znamenat pro lidské zdraví?

Pro prachové částice neexistuje bezpečná spodní hranice. Čím jsou koncentrac­e nižší, tím lépe. Zároveň je ale potřeba říci, že nulové nebudou nikdy – existují i přírodní zdroje znečišťová­ní ovzduší a s jedním jsme se mohli setkat poměrně nedávno v oblasti Hřenska. Kromě lesních požárů to může být například také eroze půdy a další.

Benzo[A]pyren může přispívat ke vzniku řady onemocnění včetně rakoviny.

Kolik procent prachových částic v ovzduší vzniká v domácnoste­ch?

Když nebudeme brát v potaz přízemní ozon, což je velmi specifická znečišťují­cí látka, která navíc nemá svůj zdroj, ale vzniká až reakcemi v atmosféře, je v České republice překračová­n imisní limit zejména u menších částic (frakce PM2,5) a již zmiňovanéh­o benzo[A]pyrenu. U částic PM2,5 je podíl lokálního vytápění domácností přes 70 %. V případě benzo[A]pyrenu se jedná o téměř výhradní zdroj: podíl domácností na jeho celkových emisích v republice je přes 96 %. Toto množství je navíc do ovzduší emitováno z velké části jen v průběhu topné sezony.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia