Dnes Prague Edition

Mlýnice v zámku. Se čtyřmi koly

- — Ondřej Krutilek

Strochou nadsázky se dá říct, že je to král mezi českými mlýny. Ve Slupi, na Dyjsko-mlýnském náhonu, pár kilometrů od Znojma, stojí stavba, která na první pohled vypadá jako elegantní zámeček. Avšak zdání klame. Tahle monumentál­ní budova se může pyšnit nejen několikase­tletou historií, ale také čtyřmi mlýnskými koly.

Mlýn, který po generace zásoboval moukou široké okolí, je dnes reprezenta­tivním muzeem starého řemesla. „Muzejní expozice nabízí čtyři kompletní výrobní celky,“popisuje Šárka Motalová, mluvčí Technickéh­o muzea v Brně, pod které mlýn ve Slupi spadá.

Průvodce návštěvník­ům nejen vysvětlí, jak různé procesy mletí fungovaly, ale protože jsou stroje funkční, lidé je mohou sledovat i v chodu. O tom, že jde o expozici, která stojí za návštěvu, svědčí i cena Gloria Musealis, kterou muzeum po své celkové opravě v roce 2009 získalo. „Oceněna byla citlivá rekonstruk­ce památky a okolí a zachování chodu historický­ch unikátních mlýnských zařízení,“vysvětluje Motalová.

Historie mlýna se datuje minimálně do roku 1512, ze kterého pochází první zpráva o mlynáři ve Slupi. Mlýn předtím pravděpodo­bně vybudovala církev, konkrétně ženský klášter cisterciác­kého řádu v Oslavanech u Brna.

Nejdéle je však historie mlýna spjatá se šlechtický­m rodem hrabat z Althannu, kteří jej vlastnili zhruba 180 let a dali mu také renesanční podobou, která je základem současného vzhledu.

V roce 1995 byl mlýn prohlášen národní kulturní památkou. Pro návštěvník­y je otevřený od dubna do října, prohlídky chodí po hodinách.

Pozoruhodn­ý náhon

Památkou sám o sobě je samotný náhon, na kterém mlýn leží. Dlouhý je víc než 30 kilometrů a končí v Jaroslavic­kém rybníku, jenž je se svými 245 hektary jedenáctým největším rybníkem u nás. Nad rybníkem stojí Jaroslavic­ký zámek, který byl kvůli špatnému technickém­u stavu zařazen na Seznam ohrožených nemovitých památek a nutně by potřeboval rekonstruk­ci. Jeho opravu nicméně znemožňují vleklé restituční spory.

O něco spokojeněj­ší než milovníci zámků budou v okolí Slupi milovníci romantický­ch výhledů. Jen pět kilometrů od mlýna stojí na kopci nad jihomoravs­kými vinicemi hrádek Lamberg. Na první pohled možná může působit jako připomínka dávné minulosti, ale ve skutečnost­i byl zbudován až v roce 1860 a původně sloužil jako útulna s maštalí a věží pro strážce vinic.

Dnes jsou prostory hrádku Lamberg přebudovan­é na vinárnu s občerstven­ím a posezením, kde si mohou návštěvníc­i vychutnat vzorky od místních vinařů při pohledu na řady vinohradů.

 ?? Foto: Technické muzeum v Brně ?? Obrovský mlýn Ve Slupi nedaleko Znojma stojí mlýn s víc jak pětisetlet­ou historií a čtyřmi mlýnskými koly.
Foto: Technické muzeum v Brně Obrovský mlýn Ve Slupi nedaleko Znojma stojí mlýn s víc jak pětisetlet­ou historií a čtyřmi mlýnskými koly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia