Dnes Prague Edition

Španělsko: prasata ovládla města

Jen Barcelona hlásí 1 200 incidentů s divočáky za rok. „Potulují se kolem jako kočky.“

-

MADRID Některá španělská města se začnou zbavovat velkých skupin divokých prasat, která jsou ve městech běžně vidět. Ohrožují lidi.

Divočáky lákají popelnice a líbí se jim, že je lidé krmí. Potulují se nebo polehávají po parcích a v ulicích.

Způsobují nehody s cyklisty nebo řidiči na skútrech a obtěžují lidi, kteří nesou tašky s nákupem. Nedávno skončila v nemocnici dívka po srážce s divokým prasetem u Barcelony. Barcelona loni zaznamenal­a 1 200 incidentů zahrnující­ch divoká prasata. Popová hvězda Shakira tvrdí, že prasata na ni zaútočila, když se procházela s dětmi jedním barcelonsk­ým parkem.

Podle veterinárn­ího technika Carlese

Conejera, který řídí likvidační operaci divočáků v Barceloně, žádný veterinář nechce zvířata zabíjet. „Ale musíme to dělat, nemůžeme

je pustit zpět do přírody, protože ztratila instinkt,“řekl.

Večer Conajerovi lidé shodili síť na skupinu prasat, která hlasitě kvičela, než je veterináři uspali a pak utratili. „Toto je nejhorší fáze naší práce,“řekl Conajero, když nakládal mrtvá zvířata do auta.

Divočáci ve městech nejsou ve Španělsku novinkou, ale za epidemie covidu, kdy se městské aglomerace zklidnily, jich začalo přibývat. Barcelona rovněž rozmístí uzavřenějš­í odpadkové koše a bude pokutovat krmení zvířat. Část obyvatel souhlasí s tím, že krmit divočáky není správné. „Přestávají být divokými zvířaty, potulují se kolem jako kočky,“říká čtyřicetil­etý Alex. Podle španělskéh­o institutu pro výzkum loveckých zdrojů bude mít příští rok populace divokých prasat přes dva miliony kusů. (ČTK)

 ?? Foto: archiv ?? Krmení
K obydlím lákají divočáky sami lidé. Snímek je z Ovieda.
Foto: archiv Krmení K obydlím lákají divočáky sami lidé. Snímek je z Ovieda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia