Dnes Prague Edition

Nejroztomi­lejší mládě v naší zoo

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Abych si mládě hrabáče kapského při jeho odvážném zdolávání překážky mohl vyfotograf­ovat, lehl jsem si v Africkém domě do hoblin. Při tom si návštěvníc­i za sklem expozice fotografov­ali zase mne. Ale mám radost – z té fotky a hlavně z mláděte.

Před šesti týdny, když se Kvídě mládě narodilo, to byla kostřička potažená kůží. Vážilo 1 430 gramů a nechtělo přibírat. Navíc hrozilo, že ho Kvída zalehne. Dnem i nocí u něj hlídkovali chovatelé, dokonce ho museli přikrmovat, ale když jsem ho před pár dny fotografov­al, mělo už přes pět kilo.

Teď je hrabáčí mládě nejroztomi­lejší, řekl bych. Současně na něm lze obdivovat všechno, co dělá hrabáče hrabáčem. Ten jako by byl složen z více zvířat. Protáhlou hlavu a dlouhatáns­ký jazyk jako kdyby měl od mraveneční­ka, čumák od prasete, uši řekněme od klokana, tělo nejspíš zase od prasete a ocas… snad od klokana? A drápy… u těch už vůbec nevím. Napadá mě leda korečkové rypadlo.

Pokud jde o hrabání, je hrabáč – pro Jana Svatopluka Presla či Emila Holuba „kuťoš“od slovesa kutati – opravdu nedostižný. Jednak rozhrabává termitiště a mraveniště, aby se nasytil jejich obyvateli, jednak si vyhrabává hluboké nory. Dokonce je prý schopen se v nebezpečí bleskurych­le zahrabat. Zkrátka horník zvířecí říše.

Jestliže jsem hrabáče popisoval jako složeninu různých, naprosto rozdílných zvířat, měl bych dodat, že žádnému z nich není příbuzný. Hrabáč je jediným zástupcem řádu, který je dnes řazen mezi Afrotheria. Svou nejbližší přízeň by tedy naše hrabáčí mládě našlo v pavilonu Afrika zblízka u bércounů, bodlínů a damanů anebo v Údolí slonů.

Návštěvu všech zvířat, která jsem tu zmínil, samozřejmě nanejvýš doporučuji. Začněte však naším mládětem hrabáče. Roste opravdu pekelně rychle, tak ať jeho nejlepší věk nepropásne­te.

 ?? ??
 ?? ?? Hrabáč kapský Foto: Miroslav Bobek
Hrabáč kapský Foto: Miroslav Bobek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia