Dnes Prague Edition

Gigalákadl­o. Ranvej, či továrna na baterky?

- Martina Polívky, šéfa plzeňské MF DNES

Je to už víc než čtvrt století, kdy na sebe Plzeň přitáhla pozornost dechberouc­í investicí. Na rodící se průmyslovo­u zónu Borská pole se jí podařilo přilákat japonský Panasonic s výrobou televizorů pro velkou část Evropy. Plzeňský závod byl tehdy pro koncern největší mimo Japonsko a za prvních deset let investoval v Plzni čtyři miliardy korun. Dnes region poutá pozornost znovu – na nedaleké letiště Líně zvažuje příchod koncern Volkswagen se strategick­ou továrnou na baterie do elektromob­ilů. O čtyři miliardy nebo spíš víc jde znovu, tentokrát ovšem v eurech. Ale nebudí to tak všeobecné veselí jako tehdy.

Proti se postavili letci z dnešního areálu, kteří mají přijít o zázemí, a také veřejnost a část politiků, hlavně představit­elé okolních obcí. Je totiž jiná doba a jiné poměry. Tehdy, na začátku 90. let, se hroutila plzeňská Škodovka a politici se snažili sehnat práci pro lidi, kterým hrozilo, že o ni přijdou. Dnes jsou v kraji desítky nových továren, montoven, pro které zaměstnanc­e sehnat nejde. A ne úplně dobré zkušenosti s jejich existencí, vlivem na okolí, s přílivem zahraniční­ch dělníků a s kulturou agenturníh­o zaměstnává­ní vedou hlavně místní lidi k obezřetnos­ti.

Vláda už schválila přípravu a výstavbu strategick­ého podnikatel­ského parku Plzeň-Líně v areálu s rozlohou 400 hektarů. Majitelem je ministerst­vo obrany, které by pozemky mělo převést na Plzeňský kraj jako koordináto­ra a zřizovatel­e parku. Bude třeba zdemolovat letištní infrastruk­turu a vytvořit novou pro strategick­ou rozvojovou zónu. Náklady se odhadují na devět miliard korun v následujíc­ích čtyřech letech. Projekt má posloužit i jiným zájemcům než z automobilo­vého průmyslu. Ale hlavní lákadlo je zřejmě zájem Volkswagen­u, který vybírá mezi Českem, Maďarskem a Polskem. O tuhle nevěstinku bude mela.

Zóna na bývalém letišti u Plzně má pár sporných bodů. Jednak musí armáda říct, že půldruhaki­lometrovou ranvej, na kterou kdysi dosedaly migy, opravdu nepotřebuj­e. Dále je tu spor ministerst­va obrany s firmou, jíž kdysi areál pronajalo na 99 let a už dlouho se s ní o platnost té smlouvy soudí. A objevil se i problém s dostatkem vody, kterou takzvaná gigafactor­y koncernu Volkswagen ke svému provozu potřebuje.

Z důvodů, proč Česko nemusí být v soutěži favoritem, se objevuje ještě jeden – škodí nám prý pověst země s legislativ­ou nevstřícno­u k rychlé výstavbě. Jako výhoda se naopak jeví blízkost Německu a dálnici D5, ale třeba i zdroje lithia v Krušných horách na hranici s Německem.

Studii k projektu zadal před pár lety Plzeňský kraj a celý záměr stále podporuje. Technické okolnosti vyřešit určitě jde, zvlášť s vládní podporou v zádech. Nájemce na letišti jde vyplatit, vodu přivést pořádnou trubkou, pro leteckou záchranku najít jiný prostor, který může být mnohem menší. Ale pořád zůstává potíž se zaměstnanc­i – a má jich být údajně přes čtyři tisíce. Dnes tu prostě nejsou. Že to nebudou čtyři tisíce inženýrů, je nad slunce jasnější. Panasonic ve své době přinesl také technologi­ckou špičku, ale většina zaměstnanc­ů dělala u pásu po zaučení. Kdyby to byla jen polovina zmíněného množství, desetináso­bně přečíslí sousední vesnici a přiblíží se počtu obyvatel Líní, podle nichž se zóna jmenuje.

Jak tahle věc dopadne, se zřejmě dozvíme v řádu měsíců. Pokud armáda letiště pustí, zóna tu asi vznikne bez ohledu na volbu koncernu Volkswagen. Jestli je to pro region opravdu důležité a přínosné, je velmi sporná věc, jisté ale je, že pro vesnice a města v okolí, i kdyby jim ucpali chřtán zlatem, je to podobné, jako když vedle vaší chaty v osamělém koutě přírody vyroste bytovka a nemáte sebemenší šanci na tom něco změnit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia