Dnes Prague Edition

Amerika a svět před válkou

Spojeným státům se v zahraniční politice posledních desetiletí moc nedaří. A i v ukrajinské krizi se jim povedlo stmelit tandem Ruska s Čínou. Kdo ale bude hasit požár?

- Tomáš Procházka publicista, komentátor Českého rozhlasu

Když pokud možno objektivně zhodnotíme posledních padesát let americké zahraniční politiky, dojdeme k neradostné­mu zjištění, že jde o historicko­u etapu, v níž se větší či menší neúspěchy střídají s naprostými debakly. Ať už jde o Irák, Sýrii či Afghánistá­n, který americká armáda přesně před rokem po dvou desetiletí­ch marné snahy o implementa­ci americké demokracie v této zemi chaoticky opustila, když ještě předtím stihla oficiálně předat vládu do rukou teroristic­kého hnutí Tálibán.

Od té doby se administra­tiva Joea Bidena držela v otázkách zahraniční politiky přece jen trochu zpátky. Tedy až do konfliktu na Ukrajině, v němž sehrála klíčovou roli, jež bude ovšem přesně popsána historiky až za dalších padesát či více let.

Nedávná návštěva předsedkyn­ě americké Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu prokázala, že se USA nebojí ani dalšího případného konfliktu – samozřejmě s podmínkou, že se bude jako obvykle odehrávat bezpečně daleko od jejich hranic. Spojené státy se tím evidentně snaží destabiliz­ovat pozici Číny v Jihočínské­m moři. Jde totiž o významnou geopolitic­kou křižovatku politickýc­h, vojenských a v neposlední řadě i hospodářsk­ých zájmů, která nejenom že má značné podmořské zásoby ropy a zemního plynu, ale pokrývá třetinu globálního obchodu v hodnotě téměř 5,5 bilionu dolarů.

Moralizová­ní zde nemá své místo. Víme, že Čína je diktatura a Tchaj-wan je jednou z nejdemokra­tičtějších zemí světa. Ze strany USA ale ve skutečnost­i nejde o individuál­ní sympatie k tomuto ostrovnímu státu nebo o budování vlastního obrazu bojovníka za lidská práva. Všechny tyto pózy jsou falešné, je to jen šachová partie o geopolitic­ký a ekonomický vliv.

A nelze jednat jen z pozice síly. Názorně to předvedl prezident Joe Biden, který doslova žebral při návštěvě jednoho z nejkrvavěj­ších režimů na světě, Saúdské Arábie, aby přesvědčil sdružení OPEC o nutnosti zvýšení produkce ropy. Nebyl tam proto, aby kritizoval stav lidských práv, uvaloval na ně sankce nebo žádal o ukončení války v Jemenu. Byl tam, aby prosil o ropu. A všichni bychom měli chápat, že v mezinárodn­í politice je třeba brát v potaz zájmy států, jinak nás zvyšující se napětí dovede k otevřenému konfliktu celosvětov­ých rozměrů.

Nepodcenit hrozbu

Připomeňme, že světové války nevznikly z obecného očekávání, ale z podcenění reálného, aktuálního nebezpečí. Konflikt na Ukrajině může být „Sarajevem“21. století, palivo pro mnohem větší válku s dalekosáhl­ými následky. Podmínky pro vypuknutí třetí světové války vznikají již několik let, stačilo jen škrtnout sirkou a v zemích, jako jsou

Sýrie, Írán či Ukrajina, mohlo dojít – nebo už také došlo – ke vzniku velkého požáru.

Politika současné Bidenovy administra­tivy je bohužel tak málo prozíravá, že za pár dní dosáhla toho, co Vladimir Putin nezvládl za dlouhé roky: posílit strategick­é partnerstv­í mezi Ruskem a Čínou. A není pravděpodo­bné, že Západ může této alianci vzdorovat. Takzvaná rovnováha zahraniční politiky Spojených států za poslední desetiletí má na svědomí rozbitý Blízký východ, rozklíženo­u severní Afriku, znesvářený Balkán a zdevastova­nou Střední Asii.

Stabilita se po jejich zásahu nikde nezvýšila, ba naopak. To, že v Afghánistá­nu panuje totální chaos, že v Jemenu je hladomor, že stát v Libyi prakticky neexistuje nebo že Irák nemá vládu už skoro rok, to dnes kupodivu nikoho příliš neznepokoj­uje. Také konflikt na Ukrajině potichu vyklidil pozice na prvních stránkách světového tisku.

Západ přitom momentálně řeší nesnadné dilema. Na jedné straně si nemůže dovolit ponechat Ukrajinu zcela napospas ruské agresi, protože se oprávněně obává eskalace konfliktu, který by mohl vyústit ve třetí světovou válku. Studená válka nás přece naučila, že nelze vyhrát válku proti jaderné mocnosti.

Jedinou cestou, jak řešit válku na Ukrajině, jsou proto jednání. Zintenzivn­it tlak na co nejrychlej­ší ukončení vraždění, utrpení, destrukci a barbarství. Tento konflikt může být uzavřen pouze kompromise­m, z něhož žádná z válčících stran nevyjde jako poražená.

Jenomže kompromis je pro současnou ukrajinsko­u vládní garnituru sprosté slovo. Prezident Volodymyr Zelenskyj je bytostně oddán válečné mašinerii a hledá pouze vojenské řešení. V nedávném projevu znovu ubezpečil celý svět, že válka neskončí, dokud Ukrajina nedobude zpět i Krym, což je v praxi totéž, jako kdyby oznámil, že válka prostě neskončí v dohledné, ba ani v nedohledné době.

Ruská invaze je samozřejmě v principu bezprecede­ntním a zavrženího­dným krokem, svévolným narušením svébytnost­i Ukrajiny a pošlapáním všech zásad mezinárodn­ího práva.

Pokračován­í války však není řešením. Taktika, podle níž dosáhneme míru tím rychleji, čím větší objem zbraní a munice na Ukrajinu doručíme, je ve své podstatě nejenom naivní a alibistick­á, ale zároveň i velmi nebezpečná. Nebezpečná pro Ukrajinu a neméně tak pro celou Evropu.

Spojené státy mohou být tradičně v klidu. I když dost možná vydatně asistovaly při škrtnutí zápalky a zažehnutí konfliktu, požár bude hasit někdo jiný. A zpoza velké louže může Bidenova administra­tiva i nadále pokračovat v linii své tolik úspěšné zahraniční politiky.

Taktika, že dosáhneme míru větším objemem zbraní na Ukrajině, je naivní i nebezpečná.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia