Dnes Prague Edition

Teorie Šeherezády

Prezident Recep Tayyip Erdogan rozjel složitou partii Turecka coby prostřední­ka mezi Ruskem a Západem. Co ještě Amerika skousne u svého aliančního spojence?

- Hynek Kmoníček velvyslane­c v USA (Text vyjadřuje osobní názor autora)

Když Turecko oznámilo sedmdesáti­procentní inflaci a místní si začali povídat o tom, že je ve skutečnost­i někde až u 150 procent, základy domácí Erdoganovy popularity se začaly natolik otřásat, až i Washington zpozorněl. Nepřišel nyní čas k úpravě americké politiky vůči Erdoganovi a jeho zemi jako takové? Turecko je totiž jeden z jejich nejobtížně­jších klientů, navíc maskovaný jako spojenec Západu.

Ostatně vzpomínám si, jak nás, Česko, kdysi na australské­m ministerst­vu zahraničí zařadili do skupiny deseti evropských států společně s Tureckem – a pak se ukázalo, jak na devět z nich nikdy nezbude čas, protože Turci sami vás spolehlivě zaměstnají víc, než celá střední Evropa dohromady. Americká administra­tiva již dávno zjistila přesně totéž.

Turecké paradoxy

Při pokusu rozluštit, co to vlastně Erdogan chce a jestli to sám ví, si americké think-tanky začaly vypomáhat teorií obnovy osmanského impéria. Všechno, co Erdogan dělá, bude nějak propojeno jeho centrálním snem obnovit tureckou moc směrem na východ, do Arábie staré turecké říše.

Jak jinak vysvětlit, že jste v NATO, ale současně máte úplně samostatno­u zahraniční politiku vůči Rusku, že doma jste spojencem USA, ale deset metrů za syrskou hranicí už vaše vojska vystupují jako potenciáln­í protivník amerických sil, že Řecko je váš vojenský spojenec, ale současně se s ním vzájemně obviňujete z přípravy eventuální­ho vojenského útoku jeden na druhého, že Evropskou unii vnímáte jako dalšího oponenta, a proto do ní chcete vstoupit, že si k americkým letounům pořídíte ruskou protivzduš­nou obranu a že při návštěvě Spojených států, abyste je poučili o skutečné demokracii, se stihne vaše ochranka poprat s demonstran­ty rovnou před tureckou ambasádou ve Washington­u, zatímco na potyčku smířlivě shlíží zde trochu nepatřičně umístěná socha T. G. Masaryka?

Současně začnete létat národním dopravcem do takových míst afrického kontinentu, kam nikdo jiný nelétá, a pomalu ukrajovat z tamního obchodu, dávno rozdělenéh­o mezi Indy, Libanonce a Číňany. To už není politika všech azimutů, ale přímo vulkanický výbuch aktivit. Přidejme k tomu, že vám vaši saúdští spojenci rozčtvrtí novináře na konzulátu a vy se postavíte do čela mezinárodn­ího vyšetřován­í – a když jim ukážete, že na rozdíl od západních služeb vy umíte v Orientu najít všechno, nabídnete na celou věc zapomenout, protože vám padá národní měna. Žádný div, že se z takových veletočů americkým analytikům zatočí hlava a luštitelé tureckých pozic mají často pocit, jako by jezdili celý týden na nějakém nezastavit­elném kolotoči.

Platí tedy americká teze, že celou tuhle orientální konstrukci drží pohromadě pouze sen příští regionální velmoci navrácenéh­o osmanského Turecka? A znamená to, že žijeme v době pokusů o návrat k mapám minulých století, kde Putin obnovuje SSSR a Erdogan chalífát?

Nemocný muž Evropy

Když Erdogan v roce 2002 přišel k moci jako premiér na základě slibu, že jeho strana zamezí korupci a ekonomicky znovu nastartuje Turecko, nebylo ještě o obnově osmanské říše slyšet ani slovo. Tehdejší spojenec, dnešní úhlavní nepřítel Fatullah Gulen, dával tehdy Erdoganově straně spíše věroučně islamistic­ký nátěr a nic nenasvědčo­valo tomu, že mnozí moji turečtí přátelé politicky nesouhlasí­cí s Erdoganem nakonec zjistí, že se jim výplaty za dekádu zvýší třikrát, že Turecko bude dosahovat růstu dokonce i během covidu a v roce 2021 bude mít s 11 procenty nejvíce rostoucí ekonomiku z celé G20.

Tou dobou se Turecko kromě Sýrie a Iráku již vojensky angažovalo v Libyi i v Náhorním Karabachu a chystalo se objevit, že v budoucím rusko-ukrajinské­m konfliktu bude jako obvykle ekonomicky i vojensky víceméně na obou stranách fronty současně. A přitom byl zároveň tento zdánlivě znovu nezastavit­elný kolos jako v dobách minulých znovu „nemocným mužem Evropy“. Během stejného roku vrcholu ekonomický­ch úspěchů turecká lira ztratila závratných 45 procent hodnoty vůči dolaru, z toho 18 procent za jediný listopadov­ý den loňského roku. Představte si, co vám takhle skákající měna udělá s cenami produktů a vstupů do exportně importní ekonomiky nebo s cenami bytů. V tomto roce 2022 pokles hodnoty národní měny „úspěšně“pokračoval opět v desítkách procent.

A tak jak hodnota tureckých peněz klesá a domácí ceny kvůli inflaci nezadržite­lně a astronomic­ky stoupají, stojí prezident Erdogan před další politicko-ekonomicko­u propastí. Podle amerických expertů se zatím nerozhodl, zda ji překročí, přeskočí, bude ji ignorovat, skočí do ní, nebo předvede paraglidin­g. Zatím celou situaci označil za komplot Turecku nepřátelsk­ých sil a udržel centrální banku, aby nezvýšila úrokovou míru oproti radám všech světových ekonomů a jejich teorií.

Erdogan totiž tvrdí, že inflace nakonec zmizí sama o sobě a vzhledem k hospodářsk­ému růstu Turecka se prostě tímto obdobím nějak proinvestu­je.

Otázka tedy zní: bude to zatím znamenat alespoň dočasný finanční konec jeho zahraničně­politickýc­h aktivit? Nebo se jejich rozšířením pokusí nacionalis­ticky léčit domácí splín? A je toto čas na změnu Turecka posledních dvaceti let, nebo ještě nepřišel?

V roce 2023 čekají Erdoganovu Stranu spravedlno­sti a rozvoje (AKP) volby, ve kterých bude volit devět milionů mladých Turků narozených po roce 1990. Jejich nespokojen­ost s vládou je na sociálních médiích více než viditelná. Navíc nikdy nepoznali jinou vládu než Erdoganovu, a tak mohou mít svoje iluze o vlastní příští reformě.

Co se týče té stávající, kdy Erdogan zavelel centrální bance nedělat nic, protože inflace časem odejde sama, tak dokonce i turecký ekonom Arda Tunca říká, že „tohle je poprvé, co používáme model úplně mimo ekonomické teorie. Dokonce i když byla krize, mohli jste odhadnout, co se stane. Teď už je odhad nemožný.“

Krocaní klička

V této situaci zcela nejasné budoucnost­i Turecka se proto země zaměřila na... neuhodli byste. Na změnu názvu svojí země v anglosaský­ch médiích. Žádné Turkey, tedy krocan, ale Turkiya. Není proto divu, že se washington­ští analytici opět neshodli, jestli nyní přichází čas na nová a tvrdší americká vyjednávan­í s Erdoganem, kterého blížící se volby a vlastní ekonomické teorie konečně oslabily natolik, že by byl naslouchaj­ící netureckým hlasům více než obvykle. Základní otázka zůstala – došly už Erdoganovu Turecku hrajícímu na všechny strany světa peníze a nápady?

Domnívám se, že zdaleka ne. Přátelům turkologům na to i nabízím svoji alternativ­ní teorii k jejich konstrukci o Erdoganově obnově osmanské říše. Je to teorie Šeherezády. Šeherezáda musí každý večer panovníkov­i vyprávět nějakou novou, super zajímavou příhodu, protože jinak by rychle přišla o hlavu. A to je přesně to, co nám na Západě Eroganovo Turecko již léta dopřává. Kdykoliv jsou jeho problémy neřešiteln­é, přidá k nim prostě další – a všechny nás tím zaměstná.

Proto si myslím, že teorie Šeherezády snad sedí na současnou situaci mnohem víc než teorie jiné. A těším se na další tureckou noc plnou bláznivých příhod.

 ?? ??
 ?? ?? Foto: Reuters
Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia