Dnes Prague Edition

Z psaní thrillerů mám někdy úzkosti

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Thrillerům a detektivní­m příběhům se věnuje už mnoho let. Až série o vyšetřovat­elce Josie Quinn však Lise Regan přinesla celosvětov­ý úspěch.

VČesku se knihy o jejích případech pravidelně dostávají do top desítky nejprodáva­nějších titulů. Naposledy Lise Regan v českém překladu vyšel román Nečekané přiznání, na podzim se očekává vydání pátého dílu série s vyšetřovat­elkou Josie Quinn. V originále jich vyšlo už patnáct.

„Na začátku jsem věděla, že napíšu minimálně tři knihy. Víc jsem raději nečekala, ale hodně jsem doufala. Vnímala jsem, že s ní mám od začátku zvláštní spojení. Je to silná postava, se kterou se dá hodně dobře pracovat. A to se nakonec potvrdilo. V těch patnácti příbězích se různě proměňuje a roste, stejně jako my ostatní,“říká autorka, která hovoří ze svého domova ve Philadelph­ii.

Stejně jako další spisovatel­é má hrdinku, která jí přinesla úspěch, neustále na paměti. „Ale je pravda, že hodně záleží na tom, v jaké fázi vzniku knihy jsem. Pokud jsem v začátcích, tak na ni myslím pořád, zdá se mi o ní, ale pak se to postupně uklidňuje. Obecně je však neoddělite­lnou součástí mého života a mě samotné,“uvádí.

Čerpá ze zpravodajs­tví

Inspiraci pro případy, které Josie Quinn v knihách vyšetřuje, Lisa Regan čerpá také ze zpravodajs­tví. „Ale ne že bych se dívala večer na zprávy a řekla si: přesně o tomhle případu musím napsat! Spíš si v něm najdu něco, co mě oslovuje a co chci prozkoumat. V případě Mizejících dívek to byl fenomén zmizení osob, které veřejnost i úřady v nějaké fázi považovaly za hoaxy nebo to hoaxy opravdu byly,“vysvětluje.

Zájem o zločin u ní nekončí ve chvíli, kdy dodělá knihu. Ve volném čase o něm poslouchá podcasty nebo sleduje true crime série. Na otázku, co ji na tématu zajímá, odpovídá: „Je to často hádanka, hlavolam, což je zábavné a přitažlivé. Člověk je od přírody zvědavý a chce věcem přijít na kloub,“míní.

Nemůže se tento neustálý profesní i osobní zájem o temnější stránku člověka nějak podepsat na její psychice? zajímá mě. „Určitě to s sebou nese jistou úzkost. Pokud se takovými příběhy denně obklopujet­e, hrozí, že budete mít sklony k temnějšímu uvažování a vnímání světa. Na druhou stranu, když celý den píšu náročné scény, tak si pak večer raději pouštím na YouTube vtipná videa se psy, abych se odreagoval­a. A taky jsem v běžném životě ostražitěj­ší. Řekla bych, že víc vnímám nebezpečí, které nám běžně hrozí. Obzvlášť, když jde třeba o mou dceru,“prozrazuje.

Film ani seriál v plánu nejsou

Sama byste tedy profesi vaší protagonis­tky dělat nedokázala? ptám se. „Já bych to určitě nezvládla. Josie je úplně jiná, taková, jaká bych v mnoha věcech být chtěla, ale nikdy nebudu. Ona má chladnou hlavu, je srovnaná, nebojí se nebezpečí, dokáže reagovat pohotově, a když je potřeba, tak i nadmíru pragmatick­y,“popisuje.

Filmová či televizní adaptace knižní série Lisy Regan doposud nevznikla. „O práva se však někdo čas od času zajímá. Zatím jsme ale žádnou smlouvu neuzavřeli,“říká. Kdyby k podpisu došlo, Regan by uvítala, aby se hlavní role ujala buď herečka Victoria Pedretti, nebo Alexandra Daddario, jež na sebe upozornila v sérii Bílý lotos.

Policejní postupy popsané v knihách se spisovatel­ka snaží zachovat co nejautenti­čtější. S odborníky spolupracu­je při psaní i po něm. „Bohužel policejní procedury ve skutečnost­i nejsou příliš zábavné, takže je potřeba je občas trochu urychlit nebo okořenit,“říká.

 ?? Foto: archiv autorky ?? Autorka detektivek Lisa Regan sice píše úspěšné detektivky, sama by však prý policistko­u nikdy být nemohla, protože nemá dost chladnou hlavu.
Foto: archiv autorky Autorka detektivek Lisa Regan sice píše úspěšné detektivky, sama by však prý policistko­u nikdy být nemohla, protože nemá dost chladnou hlavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia