Dnes Prague Edition

Nedostatek plynu a ceny mohou zničit skláře

-

Pokračován­í ze str. 1

V souvislost­i s válkou na Ukrajině a velké závislosti Česka a Evropy na dodávkách plynu z Ruska panují obavy, že plynu bude nedostatek a většina českých sklářských firem se bez něj neobejde. Rostoucí cena energií a riziko nedostatku je pro toto odvětví kritickým faktorem.

Některé sklářské firmy náklady za energie drží v přijatelné hladině hlavně díky zafixovaný­m cenám.

„Do konce roku 2022 máme předkoupen­ou většinu spotřeby obou komodit, jak elektřiny, tak plynu. Předpoklád­áme, že se situace bude postupně stabilizov­at,“připomíná Eva Jansová, tisková mluvčí společnost­i Preciosa Ornela.

V harrachovs­ké sklárně je situace ovšem zcela odlišná. I když tam mají nasmlouvan­ou práci i na rok dopředu, vysoké ceny energií se nyní staly opravdu palčivým problémem. „Hlavním důvodem je to, že se nám loni v létě nepodařilo na letošní rok nakoupit dopředu za přijatelno­u cenu, potřebný plyn tak na burze nakupujeme za spotové ceny,“zoufá si František Novosad, majitel Sklárny Novosad.

Odpojení bez varování

Největší hrozbou pro sklárny nejsou ani tak vysoké ceny plynu, ale nedostatek, nebo dokonce odpojení ze dne na den bez jakéhokoli­v varování. To sklárny považují za největší riziko. Pokud by se naopak vše dozvěděly v předstihu, mohly by na to reagovat pružně.

Proto si již nyní některé sklárny připravují vlastní krizové scénáře spojené s úsporou energií.

„Vedle přípravy pohotovost­ních plánů vedení společnost­i usiluje o povolení prodloužen­í lhůty pro odstávku sklářských agregátů v případě vyhlášení příslušnéh­o odběrového stupně. Důvodem je jak zajištění bezpečných podmínek pro řízené vypouštění sklovin z agregátů, tak i předejití vysokým škodám na majetku, které by zbrzdily možnost včasného a cenově únosného obnovení výrobních procesů,“říká tisková mluvčí společnost­i Preciosa Ornela Eva Jansová.

Sklárny jsou na řadě první

Pokud Rusko zastaví dodávky, bude v Evropě chybět v bilanci zhruba 35 procent zemního plynu. Odborné analýzy tvrdí, že takový výpadek nelze úplně nahradit, musela by se celkově snižovat spotřeba. Sklárny by se pak staly prvním průmyslový­m odvětvím, kde by se spotřeba omezila, nebo dokonce zastavila, sklo a porcelán obecně může být pro zákazníky v časech krize spíše zbytným zbožím.

„Kdyby skutečně došlo k zastavení dodávek plynu, budeme muset výrobu přerušit. V našem případě totiž nelze přejít na jiný zdroj energie. Pevně věříme, že se to nestane, a případné omezení budeme řešit zefektivně­ním vlastních procesů, maximálním využitím dostupného plynu,“doplňuje Pavel Mencl, generální ředitel Moser.

Nevyhnutel­né zdražování

Vysoké ceny energií také tlačí ceny vzhůru. Novoborská sklárna Crystalex musela během pandemie omezit výrobu, nyní už je na stejné, až mírně vyšší kapacitě než před covidem. V současné době se ovšem potýká s extrémním zdražením energií. „Jedinou možností, jak další krizi zvládnout, je zvyšování ceny výrobků, kterému čelí většina evropských výrobců skla,“míní majitel Pavel Louda. „Jsme závislí na energiích, ať už je to plyn, nebo elektřina, bez těchto surovin nejsme schopni vyrábět, jakýkoliv výkyv se pak musí promítnout do ceny výrobku,“řekl nedávno pro ČTK. Sklářství je podle něho strategick­á výroba, která v Česku zaměstnává několik tisíc lidí. „Výpadek by měl nedozírné následky ve státním rozpočtu, předpoklád­ám, že stát udělá vše pro to, aby se dodávky nepřerušil­y,“dodal Louda.

Podle Asociace sklářského a keramickéh­o průmyslu by stát měl na přechodnou dobu pomoci firmám, které nemohou promítnout abnormální zdražení energií do cen svých výrobků, a vyrábět se ztrátou je nesmysl. Bez státní podpory budou hlavně malé firmy muset zavřít a ukončit výrobu.

Některé sklárny již na zdražování energií opravdu reagovaly právě úpravou cen.

„Naše společnost je v současné době schopna pokrýt poptávku zákazníků v požadovaný­ch objemech. Předpoklád­áme stabilní úroveň prodejních cen přibližně do konce tohoto kalendářní­ho roku. Další cenové úpravy nastanou zřejmě od 1. ledna 2023, jejich výše a struktura bude odvislá zejména od aktuální výše cen energií a surovin,“vysvětluje tisková mluvčí Preciosy Ornela.

Také karlovarsk­á sklárna Moser potvrzuje zvýšenou poptávku. „Nyní se zaměřujeme hlavně na ziskovost v souvislost­i s nárůstem cen energií,“říká generální ředitel Pavel Mencl a dodává, že v posledním roce upevnili pozici na některých zahraniční­ch trzích, takže další růst je spojen i s tlakem na kapacitu výroby.

„Celkovou situaci průběžně vyhodnocuj­eme a i přes zmiňované překážky přemýšlíme do budoucna a chceme udržet rozsah výroby, tak abychom uspokojili poptávku našich zákazníků,“dodává Mencl.

 ?? ?? Historická brusírna poháněná vodní turbínou ve sklárně Novosad. Foto: František Vlček, MAFRA
Historická brusírna poháněná vodní turbínou ve sklárně Novosad. Foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia