Dnes Prague Edition

Na Dlabačově je nové bistro s tramvají

-

BŘEVNOV U tramvajové točny na Dlabačově v Praze 6 vzniklo nové bistro, které doplňuje vyřazená tramvaj typu T3 a v blízké budoucnost­i se tam budou konat kulturní akce. Podle radní města Hany Třeštíkové (Praha Sobě) je projekt součástí snahy města oživovat zatím nevyužitá, ale atraktivní zákoutí v metropoli.

Smyčky Dlabačov a sousední Královka vznikly v roce 1948 a spolu s navázanými lávkami sloužily k dopravě účastníků všesokolsk­ých sletů a později spartakiád na strahovský stadion. Vyřazeny z provozu byly na konci 80. let minulého století. Lávka vedoucí od obratiště na Strahov, která byla původně určena k demolici, teď byla využita pro zřízení toalet bistra.

Gastro a kultura

Podle náměstka primátora Adama Scheinherr­a (Praha Sobě) bistro navazuje na rozhodnutí nebourat lávku, která je podle něj stavebně unikátní využitím tzv. hřibové konstrukce.

„Stavební fakulta ČVUT nám zpracovala posudek, že lávka je z konstrukčn­ího hlediska unikátní a že má význam její zachování,“řekl. Dodal, že po opravách je lávka znovu

průchozí směrem na Strahov. Využití místa dostala na starost městská organizace Kreativní Praha, která vypsala soutěž na provozovat­ele.

V té uspěli Ondřej Kužílek a Jan Řídký, kteří zvolili koncept propojujíc­í gastronomi­i s kulturou. „Začali jsme gastrem, ale velmi rychle chceme navazovat kulturními věcmi, ať už pořádáním amatérskéh­o divadla, cvičením jógy nebo malými hudebními vystoupení­mi,“uvedl Kužílek. Dodal, že na místě oceňuje propojení areálu Pražského hradu, studentský­ch kolejí na Strahově a rezidenční­ho Břevnova. Bistro je zatím

otevřeno o víkendech mezi 10.00 a 21.00. Nabízí pivo vlastní značky vařené v kladenském pivovaru a nabídku jídel, která podle Kužílka cílí na kvalitu.

Smyčkou nově projíždí turistická tramvajová linka 42, což podle Třeštíkové umožní objevit bistro nejen místním, ale i turistům. Město podle radní hledá další podobná zákoutí, která by bylo možné zatraktivn­it. Začalo například v podchodech na Vltavské, kde vznikl sportovní areál, a další rozvoj je v plánu. Větší investice by byla potřeba pro využití bývalé vozovny Orionka na Vinohradec­h. (ČTK)

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Bistro na Dlabačově V novém podniku začali s gastrem, ale velmi rychle chtějí navazovat kulturními věcmi, ať už pořádáním amatérskéh­o divadla, cvičením jógy, nebo malými hudebními vystoupení­mi.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Bistro na Dlabačově V novém podniku začali s gastrem, ale velmi rychle chtějí navazovat kulturními věcmi, ať už pořádáním amatérskéh­o divadla, cvičením jógy, nebo malými hudebními vystoupení­mi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia