Dnes Prague Edition

Buďánka nyní díky místnímu spolku ožívají

- — Barbara Kytková

SMÍCHOV Romantické místo, kde žili chudí řemeslníci i košířská galerka. Tak popsal kolonii Buďánka na začátku 20. století spisovatel Jakub Arbes. Ta se stala jakousi vesnicí uprostřed Prahy, kde čas ubíhal svým vlastním tempem. Po roce 1989 však prakticky téměř celá osada zanikla, nyní se tamní spolek snaží jedinečné místo oživit.

Dělnická osada Buďánka vyrostla na počátku 19. století na pomezí dnešního Smíchova a Košíř. V té době to byly dvě uličky a 24 domků. „Žili tady dělníci, kteří pracovali v cihelnách, jež byly kousek odtud, nebo bramboráři, jejichž potomci stále žijí v této ulici,“přibližuje historii místa Kristýna Dvořáková ze spolku Buďánka, který už několik let aktivně usiluje o záchranu tohoto malebného místa.

V prudkém svahu bývalého lomu postupně vznikala originální spleť různorodýc­h lidových domků. Jelikož počet obyvatel Buďánek stále narůstal, k už tak malým obydlím se stavěly nové kůlny a přístavky, na které lidem posloužil také nechtěný materiál ze zrušeného lomu. Mezi malými zahrádkami se proháněla mimo dětí i zvířata.

Pohnutý osud

Ještě v 70. letech minulého století to v Buďánkách žilo. Za minulého režimu se tu dokonce scházela legendární kapela The Plastic People of the Universe a místo lákalo k alternativ­nímu způsobu života.

„V osadě žili po desetiletí její původní obyvatelé, ale postupně byli vystěhován­i a po roce 1988 museli nuceně uvolnit prostor půvabné kolonie pro nový panelový dům ministerst­va vnitra,“komentuje Dvořáková. Po revoluci sice domky zbourány nebyly, nicméně původní obyvatelé mimo tří rodin, které neodešly, se už na místo nevrátili.

Naděje svitla, když byla v roce 1991 Buďánka prohlášena vesnickou

památkovou zónou. V domcích ale nikdo nebydlel a ani se o ně nestaral, takže začaly chátrat a nastěhoval­i se do nich bezdomovci a squateři. Kolem roku 2000 v Buďánkách také několikrát hořelo.

V roce 2013 vznikl koncept projektu na revitaliza­ci památkové zóny. Na konci roku 2014 spolek Odborníci a občané pro revitaliza­ci památkové zóny Buďánka a okolí pro projekt získal pětimilion­ový dar od ČSOB, který pomohl revitaliza­ci zásadně rozjet. O díky grantu z Fondu partnerstv­í z Programu švýcarsko-české spolupráce ve výši přes tři miliony korun se mohl opravit první dům.

V roce 2015 ministr kultury ČR vyjádřil projektu podporu, později proběhla série participat­ivních setkání s občany Prahy 5, projekční

práce na obnovu sítí v památkové zóně a byly obnoveny krovy a střechy na šesti objektech – vše z daru ČSOB. V roce 2016 Institut plánování a rozvoje udělil projektu Buďánka pro Prahu – ostrov ve městě záštitu a konečně se otevřel zrekonstru­ovaný koloniál.

Místo setkání

„Funguje tu první opravený domeček, což je malý komunitní prostor v bývalém obchodě s koloniální­m zbožím, později mlékárně. Nyní je místem, kde se lidé mohou potkat, konají se tu různé akce, například promítání filmů s režiséry, výstavy, debaty, dětské workshopy, jóga, cowork (vznikla tu třeba aplikace pro pomoc dětem s cystickou fibrózou), mívají tu setkání neziskové organizace, vydává se biozelenin­a, chováme včely,“přibližuje využití koloniálu Kristýna Dvořáková.

„Já si ještě pamatuji dobu, kdy byl koloniál v bídném stavu a připomínal spíše zbořeniště plné odpadků. Teď mám radost, že od roku 2018 funguje jako příjemné místo, kde se setkávají a navzájem poznávají sousedé,“říká Petr Haluška, jeden z místních obyvatel. Ve znovuzroze­ném domě se také uskutečnil­a setkání pro dvoukolový architekto­nický workshop, který vypsal Buďánka, z.ú., s významnými architekto­nickými ateliéry z Čech a jedním z Dánska, který ukázal cestu, jak se dá toto unikátní místo využít.

„Buďánka nejsou skanzen. Má to být místo, které žije, kde to nezhasne a kde se taky bydlí,“přibližuje vizi Kristýna Dvořáková s tím, že z architekto­nického workshopu vzešla třeba chráněná pekárna, sad starých odrůd, dětská skupina v přírodě, startovací byty, bistro s cirkulární ekonomikou, Dům knihy a dětského čtenářství či multifunkč­ní pavilon pro výstavy a koncerty.

A právě nyní je aktuální také rekonstruk­ce dalšího domu, na kterou je vydané stavební povolení a kde bude konečně víc místa pro další aktivity, dětský klub ve spolupráci s Člověkem v tísni nebo komunitní dílna, kde si člověk může opravit to, co se mu zrovna rozbilo. Buďánka mohou být také místem, které nabídne podporu a začlenění ve složité životní situaci. Pro tento dům získal spolek grant z operačního programu Praha – pól růstu 9,8 milionů a na cestě je taky desetimili­onový příspěvek od magistrátu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: archiv MAFRA a Buďánka, z.ú. ?? Znovuzroze­ní Buďánek Prvním z opravených domů byl v roce 2016 Koloniál. Z architekto­nického workshopu vzešla podoba dalších domů, kde by mohla být v budoucnu třeba chráněná pekárna či multifunkč­ní pavilon pro výstavy a koncerty.
Foto: archiv MAFRA a Buďánka, z.ú. Znovuzroze­ní Buďánek Prvním z opravených domů byl v roce 2016 Koloniál. Z architekto­nického workshopu vzešla podoba dalších domů, kde by mohla být v budoucnu třeba chráněná pekárna či multifunkč­ní pavilon pro výstavy a koncerty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia