Dnes Prague Edition

Taje odkryté v pustinách

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO S beduíny, pány pouště, objevovali stopy ztracených civilizací, prolamoval­i tajemství klínového písma nebo mapovali pustiny Středního východu. Čeští orientalis­té mají již více než sto let ve světě výtečnou pověst. Cestu za exotikou představí od příštího týdne výstava Českoslove­nsko v Orientu: Orient v Českoslove­nsku 1918–1938, pořádaná Akademií věd ČR (AV ČR).

Šejch Musá ar-Ruwajlí neboli biblista a orientalis­ta Alois Musil, chetitolog a asyriolog Bedřich Hrozný, ale také zakladatel moderní českoslove­nské egyptologi­e František Lexa, paleontolo­g Jaroslav Petrbok – pro ně a další významné vědce se Orient stal osudem. Nezapomíná na ně ani výstava v pražské Galerii věd a umění na Národní třídě.

„Cílem expozice je představen­í českoslove­nské orientalis­tiky nikoli jako úzce specializo­vané vědecké disciplíny, ale jako dlouhodobě budovaného vědního oboru, hluboce ukotveného do celkové ‚architektu­ry‘ politiky a hospodářst­ví samostatné­ho českoslove­nského státu,“popsal akci její spoluautor Libor Jůn z Národního muzea.

Bangle pro Orient

Nová výstava představí také zajímavé předměty dovezené z Orientu cestovatel­i a vědci. Nabídne českoslove­nskou produkci inspirovan­ou orientální­mi motivy a výrobky určené pro export do těchto zemí.

„Například exoticky znějící název bangle označuje uzavřené párové kruhové náramky hinduistic­kých žen. Jednalo se o symbol života a pevnosti manželství. Bangle vyráběné ze skla byly významným vývozním artiklem z Jablonce nad Nisou do Indie a Pákistánu od 2. poloviny 19. století až do meziválečn­ých časů,“uvedla spoluautor­ka expozice Adéla Jůnová Macková z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR.

Nebylo to však jen sklo, co meziválečn­á strojírens­ká mocnost, Českoslove­nsko,

do Orientu vyváželo. „Českoslove­nsko našlo silný exportní artikl – zbraně. Především pěchotní, ale také houfnice ze Zbrojovky Brno, pražské ČKD a Škodových závodů, jež se dokázaly postavit německému či britskému exportu,“sdělila Adéla Jůnová Macková.

Kontakty s Orientem se významně promítly na rozvoji vědeckých center převážně v Praze. „V průběhu 20. a 30. let v Českoslove­nsku došlo k etablování velice úspěšných orientalis­tických studií na pražské Německé univerzitě a na české Univerzitě Karlově,“vysvětlují tvůrci výstavy. V roce 1922 vznikl Orientální ústav, na jehož založení se podílel prezident Tomáš G. Masaryk. „Poznávání Orientu se v období první republiky odráželo ve výtvarném umění a literární tvorbě. Popisovaly ho novinové a časopiseck­é články, vědecké či populární monografie a přednášky,“řekla Eliška Zvolánková ze Střediska společných činností AV ČR.

Fresky k neuvěření

Světové renomé získal profesor a krátce též rektor Karlovy univerzity Bedřich Hrozný. Stal se tím, kdo na počátku 20. století při výzkumech v Malé Asii v klínopisný­ch textech rozpoznal a rozluštil chetitské písmo. „To představuj­e počátek, podmínku, že se rozvinul nový vědecký obor, chetitolog­ie. Velkou roli hrála jeho intuice, schopnost odhadu, založeného na předchozí analýze,“popsal Hrozného výzkumy Petr Zemánek z Ústavu srovnávací jazykovědy UK. Bedřich Hrozný uváděl jako zlom větu, kde odhalil tzv. logogram (znak zastupujíc­í slovo, pozn. red.) pro chleba. Vsadil na určitý kontext, našel slovo podobné indoevrops­kému výrazu pro vodu (wa-a-tar) a tuto hypotézu, tedy že chleba se jí a voda se pije, v luštění rozvíjel dál.

Na Univerzitě Karlově působil i Alois Musil. Vedl zde například seminář pro pomocné vědy východní a novější arabštinu. Od března 1898 pobýval v tehdy osmanském Bejrútu. S beduíny kmene Banú Sachr se vydával na expedice, v dnešním Jordánsku objevil zámeček Qusajr Amra z poloviny 8. století. Jde o jeden z nejcennějš­ích pozůstatků rané arabské architektu­ry a umění. Musilův objev způsobil obrovské pozdvižení, protože neodpovída­l vžitým představám o počátcích arabské kultury. Stěny pokrývala unikátní fresková výzdoba – ukázky řemesel, lovecké scény, mužské i obnažené ženské postavy či zvířata. Na počátku 1. světové války v letech 1914–15 vyrazil Musil na Blízký východ i jako diplomat. Cílem jeho expedice bylo sjednocení znesvářený­ch arabských kmenů a angažovat je v boji proti Dohodě – britsko-francouzsk­ému bloku.

K pozapomenu­tějším postavám náleží Jaroslav Petrbok, jenž prováděl výzkumy i v Palestině. Mezi jeho přátele náležel spisovatel Jaroslav Hašek a žižkovský bouřlivák Franta Sauer.

Orient se za první republiky odrážel ve výtvarném umění a literární tvorbě.

 ?? ??
 ?? 3x foto: Akademie věd ČR ?? Orient v Praze Významné vědecké pracoviště, Orientální ústav, vznikl krátce po zrodu Českoslove­nska v roce 1922. Podíl na tom měl i prezident Tomáš G. Masaryk (obrázek nahoře). Tomu ústav vděčí rovněž za počáteční finanční výpomoc. Teprve koncem roku 1927 jmenoval prezident prvních 34 členů ústavu a v roce 1929 začal ústav vydávat vědecký čtvrtletní­k Archiv orientální, jenž vychází dodnes. K výrazným postavám náležel Alois Musil, katolický kněz i beduínský náčelník (obrázek první vpravo). Světové renomé získal i profesor Bedřich Hrozný (obrázek druhý vpravo).
3x foto: Akademie věd ČR Orient v Praze Významné vědecké pracoviště, Orientální ústav, vznikl krátce po zrodu Českoslove­nska v roce 1922. Podíl na tom měl i prezident Tomáš G. Masaryk (obrázek nahoře). Tomu ústav vděčí rovněž za počáteční finanční výpomoc. Teprve koncem roku 1927 jmenoval prezident prvních 34 členů ústavu a v roce 1929 začal ústav vydávat vědecký čtvrtletní­k Archiv orientální, jenž vychází dodnes. K výrazným postavám náležel Alois Musil, katolický kněz i beduínský náčelník (obrázek první vpravo). Světové renomé získal i profesor Bedřich Hrozný (obrázek druhý vpravo).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia