Dnes Prague Edition

Nový pavilon zoo má první přírůstek

- — Adam Hejduk

TROJA Do otevření nového pavilonu goril v pražské zoo sice zbývá ještě více než měsíc, ale zvířata se v nových prostorech už spokojeně zabydlela. Zoologická zahrada proto dnes dává návštěvník­ům šanci se s těmito lidoopy seznámit, poznat historii a vývoj chovu primátů v lidské péči a nahlédnout do zákulisí nového pavilonu.

Od 10.30 do 13.30 budou vždy po hodině probíhat u goril komentovan­á setkání. Další program bude pokračovat až do 16 hodin. S použitím dalekohled­ů mohou návštěvníc­i alespoň z dálky zahlédnout gorilí skupinu ve venkovním výběhu. Zájemci si také mohou vyřešit některé hlavolamy, které slouží zdejším chovatelům k tomu, aby lidoopy nejen zabavili, ale také rozvíjeli jejich inteligenc­i. A v neposlední řadě se lidé mohou pokusit určit podle obličeje, o kterou se slavných goril na obrázku se jedná, ať už jde Richarda nebo Kambu.

V novém pavilonu se už navíc narodilo i první mládě. „Nový pavilon goril nebyl ještě ani otevřen a už má své první mládě – malého kočkodana Brazzova. Poprvé se na něj návštěvníc­i mohou přijít podívat při slavnostní­m otevření 28. září,“informuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Kočkodan není jediným mládětem, které se v novém pavilonu nachází. Kromě něj zde návštěvníc­i po otevření uvidí také malou guerézu pláštíkovo­u nebo gorilího samečka Ajabu.

Dorazí i Duni, dcera Moji

Na příchod zbytku obyvatel trojská zoo nicméně stále čeká. „Osidlování pavilonu tím zatím zdaleka nekončí, v následujíc­ích týdnech očekáváme nejen nové členy rodinné gorilí skupiny – samce Kisumu a samici Duni, ale podovozní karanténou si již po svém příchodu z Nizozemska prochází také štětkouni kamerunští, rezavohněd­á prasata, která budou výběh sdílet právě s kočkodany Brazzovými,“říká kurátor primátů Jan Mengr.

 ?? Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha ?? První mládě V novém gorilím pavilonu, který se otevře 28. září, se narodilo první mládě, a to malý kočkodan Brazzův.
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha První mládě V novém gorilím pavilonu, který se otevře 28. září, se narodilo první mládě, a to malý kočkodan Brazzův.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia