Dnes Prague Edition

Vinařská romantika

Dolní Dunajovice nabízí rodinnou pohodu i folklor

- — Marie Vojtová

Osvěžující doušek vychlazené­ho vlašáku či sklenička bublinek s výhledem na zelenající se vinice, to je letní pálavská klasika. Když k tomu přidáte panoramati­cký výhled z národní přírodní památky Dunajovick­é kopce, kudy se turisté mohou mezi vinicemi vydat k vyhlídce a shlédnout na celou Pálavu, máte instantní recept na romantický víkend nebo rodinný výlet. Dolní Dunajovice na jižní Moravě jsou jednou z významných vinařských obcí Mikulovské podoblasti a všechno tohle nabízí.

Zdejší viniční tratě jsou domovem hroznů jednoho z nejznámějš­ích moravských vinařství Château Valtice. „Již několik desítek let rodina Šťastných ve svém vinařském dominiu vlastní nejvíce vinohradů na Dunajovský­ch kopcích a z hroznů dál vyrábí špičková vína,“hlásí marketingo­vý ředitel David Šťastný.

Zmiňovaná přírodní památka patří mezi světově uznávanou lokalitu pro pěstování révy. U Dunajovic je specifické mikroklima a velmi kamenitá půda, pod níž proudí hluboce mineralizo­vaná spodní voda, ideální k pěstování minerálníc­h vín. „Z lokality pochází i vůbec první šampion Salonů vín České republiky. Nedávno vznikla nová řada vín výhradně z Dunajovský­ch kopců pod značkou Vinařství Dunajovice,“dodává Šťastný.

Atmosféru typické jihomoravs­ké vinařské vesničky v Dunajovicí­ch rozeznívá mužský pěvecký sbor, který už jednadvace­t let vede Pavel Bravenec. „Začali jsme se scházet a zpívat. Pak, až nám to trochu šlo, že se pojedeme podívat, jak zpívají v okolí. Oni nás pozvali a pak jsme zvali my. Teď máme jednadvace­t členů a začali chodit i mladší,“líčí tradici Bravenec, který je rád, že se sbor omlazuje. „Každý rok pořádáme setkání mužských sborů,“říká o akci s názvem A když dojde sobotěnka, která měla letos 14. ročník. „Napadlo nás to tak nazvat u pohárku, podle hezké písničky. Při tom názvu jsme společně s ženským sborem vydali i CD,“doplňuje vedoucí sboru. Lidé uslyší typicky regionální repertoár. „Zpíváme hlavně z regionu Podluží, protože k tomu máme nejblíž,“dodává Bravenec.

Dolní Dunajovice – známé především jako obec vína – mají i vlastní speciální pivovar Wild Creatures. „Byla to spíš myšlenka mého manžela, otvírali jsme pivovar v Mikulově v roce 2011, kde jsme dělali normální pivo, ležáky. Já se zhlédla ve starším způsobu přípravy,“vypráví zakladatel­ka a sládková Jitka Ilčíková. V dunajovick­ém pivovaru, kde měli letos první den otevřených dveří, vyrábí belgický typ piva zvaný lambik. „Ty se dělají jen v malém množství pivovarů ve světě. Je to podobné jako šampaňské,“přibližuje pivní specialitu, která i několik let leží v dřevěných vinných sudech, odkud získává specificko­u chuť. „Máme možnost otisknout do něj charakter regionu,“usmívá se sládková.

Na letní dovolenou vyráží na Pálavu nejedna rodina a mimo kulturní vyžití nabízí region i mnohá místa

k objevování. Kromě adrenalinu na nedalekých Nových Mlýnech, výletu po chráněné krajinné oblasti nebo dovádění v devět kilometrů vzdáleném Aqualandu Moravia se mohou turisté v Dolních Dunajovicí­ch zabavit další zajímavou a nevšední atrakcí. Třetím rokem je tu otevřené kukuřičné bludiště, z iniciativy Jaroslava Studeníka.

„Rozhodli jsme se, že to zkusíme. Pole je kamaráda, přišel nápad, že já tam vysadím kukuřici a budu provozovat kukuřičné bludiště,“popisuje provozovat­el atrakce, která se návštěvník­ům otevírá na prázdniny. „Bludiště je na poli, které má půl hektaru. Časově to zabere od půl hodiny, což je opravdu pro ty nejrychlej­ší, po hodinu a půl. Máme soutěž s pokladem a děti i dospělí hledají kód podle dřevěných soch,“nastiňuje Studeník hru, kterou si zájemci během bloudění mohou užít. „Dáváme si záležet, aby kukuřice vyrostla vysoko a opravdu to bylo bludiště,“dodává.

 ?? ??
 ?? 2x foto: Archiv Château Valtice ?? Procházky nebo hledání Chráněná krajinná oblast Pálava nabízí krásné pohledy i nepřeberné možnosti na výlety. Kromě toho se lidé v Dolních Dunajovicí­ch zabaví v kukuřičném bludišti.
2x foto: Archiv Château Valtice Procházky nebo hledání Chráněná krajinná oblast Pálava nabízí krásné pohledy i nepřeberné možnosti na výlety. Kromě toho se lidé v Dolních Dunajovicí­ch zabaví v kukuřičném bludišti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia