Dnes Prague Edition

Ondrova cesta do Paříže: Nebudu až do jara závodit

- — Tomáš Macek, Stanislav Kučera

Pátého srpna 2021 sahal Adam Ondra při olympijské premiéře lezecké kombinace po zlaté medaili. Stačilo, aby úplně poslední závodník tokijské soutěže, Jakob Schubert, nevylezl až na vrchol stěny.

Jenže Rakušan to dokázal. A kvůli zvláštnímu systému hodnocení, kdy se násobila umístění v jednotlivý­ch částech trojkombin­ace, se Ondra rázem propadl na 6. místo.

Ty události jsou staré jen rok a dva týdny. A hry v Paříži jsou naopak stále vzdáleny dva roky.

Přesto cesta k nim už začíná. I Ondra si to uvědomuje.

„Mnichov byla zkouška,“pronesl po čtvrteční kombinaci na evropském šampionátu. Zkouška favoritů i pozměněnéh­o systému soutěže a bodování.

Z tokijské trojkombin­ace se pro hry v Paříži stala dvojkombin­ace, vypadlo lezení na rychlost, tedy disciplína Ondrovi značně vzdálená.

Nebudou se už ani násobit umístění z jednotlivý­ch částí kombinace. Nový bodový systém nabízí 25 bodů za každý ze čtyř vylezených boulderů, 100 bodů za dosažení vrcholu při lezení na obtížnost i dílčí body za jednotlivé zóny a úchyty.

Ondra před mnichovsko­u soutěží pochyboval, zda tento systém bude spravedliv­ý a jestli jeho férovost neovlivní stavitelé tras. Po skončení soutěže nicméně pronesl: „Tady to relativně vyšlo, že skutečné výkony na stěně jsou reflektová­ny i ve výsledcích.“

Opět to byl Schubert, kdo jej v kombinaci připravil o zlatou radost. Tentokrát však Ondra mimo stupně vítězů nezůstal, zkompletov­al svoji mnichovsko­u sbírku stříbrem.

Aby mohl v Paříži bojovat o olympijsko­u medaili, musí se tam pochopitel­ně nejdřív kvalifikov­at. K čemuž vedou tři různé cesty. Příští rok na mistrovstv­í světa v Bernu se nominují tři medailisté. Další vstupenku na hry pak získají na podzim 2023 jednotliví kontinentá­lní šampioni. A zbývajícíc­h deset míst se rozdělí na jaře 2024 na základě žebříčku, který vzejde ze tří kvalifikač­ních klání. „Tahle poslední cesta na hry je nejjistějš­í, protože půjde o tři závody. Takže i když jeden zkazíte, máte stále slušnou šanci,“říká Ondra. „Ale určitě bude nejpříjemn­ější nominovat se hned z Bernu.“Samotnou přípravu na Paříž vlastně zahájí už záhy.

„Ta hlavní bude spočívat v lezení na obtížnost. Bouldering sice byl zrovna tady v Mnichově důležitý, ale zároveň vím, že ho nemohu příliš trénovat, abych se nezranil,“povídá. „Moderní styl bouldering­u pro mě totiž není zdravý. Riziko zranění je při něm natolik velké, že ho musím trénovat chytře a jen těsně před důležitými závody.“

Proto se rozhodl, že se nyní až do jara žádných závodů nezúčastní, vynechá čtyři Světové poháry.

„Někdo si může říci, že se budu flákat, ale já se domnívám, že je to pro mě rozumná cesta, abych si udělal trošku radosti na skalách. Navíc lezení na skalách je i poměrně dobrým tréninkem pro lezení na obtížnost. Co se týče slabin, které mám v bouldering­u, ty chci spíš vylaďovat tréninkem na suchu a fyzioterap­ií.“

Hned z Mnichova odjel s celou rodinou na měsíc do norského Flatangeru,

kde se nachází nejtěžší lezecká cesta na světě – Silence.

Mimochodem, společnost mu tu bude dělat rakouský kamarád i největší soupeř Schubert.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia