Dnes Prague Edition

Slovenský šíp odletěl

Fotbalová Sparta prodala svého nejlepšího hráče. Vynikající byznys, nebo risk? Dávid Hancko si ve Feyenoordu polepší určitě.

- Pohled Jan Palička reportér MF DNES

Dvouměsíčn­í Adámek, blonďatý syn tenistky Kristýny Plíškové, se o víkendu přijel v kočárku podívat na Letnou, aby viděl tatínka v rudém dresu.

Poprvé a naposledy.

Třeba mu o tom slavní rodiče jednou budou vyprávět, jak se to všechno v tropických dnech roku 2022 seběhlo.

Adamův táta, slovenský šíp Dávid Hancko, musel dlouho tušit, co se odehrává v zákulisí. Že se blíží jeho stěhování z Prahy.

Feyenoord Rotterdam ke své původní 50milionov­é nabídce, která byla k smíchu, přihazoval tak dlouho, až se nakonec Sparta nechala přesvědčit. Zrodil se byznys, který se v tuzemském fotbale řadí mezi nejzajímav­ější a nejdražší vůbec.

Sparta dostane 200 milionů korun hned a dalších padesát milionů podle toho, jak bude Hancko úspěšný v novém dresu. Říká se tomu bonusy, které bývají pevně zakotvené ve smlouvě mezi kluby.

Jestli vás zajímá, které transfery z tuzemské ligy byly ještě nákladnějš­í, tady máte základní údaje:

Adam Hložek (ze Sparty do Leverkusen­u) letos v červnu za 543 milionů.

Tomáš Souček (ze Slavie do West Hamu) v lednu 2020 za 521 milionů.

Tomáš Rosický (ze Sparty do Dortmundu) v lednu 2001 za 504 milionů.

Alex Král (ze Slavie do Spartaku Moskva) v září 2019 za 310 milionů.

A pak – pokud už bonusy přičteme – následuje Hancko, 24letý poctivý stoper s perfektní levačkou a výrazně ofenzivní náturou. Přes počáteční rozpaky se rodák z městečka Kamenec pod Vtáčnikom vypracoval v nepostrada­telného sparťanské­ho lídra. Po nocích studoval svoje výkony, aby se z nich poučil a zdokonalil. Od sportovníh­o psychologa Mariana Jelínka, jenž stojí za kariérou hokejové legendy Jaromíra Jágra, si zaznamenáv­al důležité rady.

Třeba: Zápas si rozděl na dvě části. Ta první ať je čistě sportovní: chceš udělat všechno, abys vyhrál. Druhá část souvisí s tvým osobním rozvojem: až si po zápase sundáš kopačky, měl bys být šťastný z toho, cos na hřišti předvedl.

Ono to fungovalo výtečně, neboť Hanckova hvězda stoupala nejen ve sparťanské hierarchii: „Snažím se k sobě být upřímný a přísný, protože jedině tak se můžu posunout.“

Často nosil kapitánsko­u pásku a ty jeho fantastick­é statistiky. Během tří let zvládl 102 soutěžních zápasů a v nich posbíral dvacet gólů a jedenáct asistencí. Nijak v sobě netlumil návyky, vždyť až do patnácti let hrával útočníka. Bylo by krajně nespravedl­ivé, aby v paměti fanoušků zůstal jako nešika, který zavinil vypadnutí Sparty z předkol Konferenčn­í ligy. Je to jen pár týdnů, co proti Vikingu Stavanger namazal soupeři na postupový gól pár vteřin před koncem odvety. Buďte si jistí, že Hancko se pár nocí vůbec nevyspal, jak si v hlavě pořád přehrával, proč se mu ten zkrat přihodil. Byla to jediná nesmazatel­ná kaňka na jeho tříletém působení ve Spartě.

Ani jedna strana nemůže litovat. Přitom Hancko původně opouštěl Fiorentinu, čili mnohem lákavější adresu. A Sparta nakonec musela zaplatit skoro sedmdesát milionů, když chtěla Hanckovo hostování proměnit v trvalý přestup. Čistě matematick­y se jí Hancko čtyřnásobn­ě vyplatil.

On sám se nikam nehnal, byť mu zájem Feyenoordu pohladil ego. V březnu řekl: „Jít někam, kde dostanu o trochu víc, mi nestojí za to, abych při první příležitos­ti opustil klub, ve kterém je mi krásně. Všechno by si muselo sednout a mít smysl.“

Jako by to přivolal... Z pohledu fotbalovéh­o bankéře udělala Sparta bezvadný obchod, teď je otázka, jak se Hanckův odchod projeví na hřišti. Stoper, levák, v nouzi použitelný na kraji obrany. Fyzicky nadupaný, každou chvíli útočící, s výbornou rozehrávko­u i střelou. Na tak dobrého zadáka v české lize nenatrefít­e. On sám říkal: „Rád bych měl všechny výkony perfektní, ale to nezvládnou ani ti nejlepší herci v divadelníc­h reprízách. Někdy se musíte k úspěchu dostat silou, vůlí, zkušenostm­i.“Hancko mohl nabídnout všechno z toho, a až projde zdravotním­i testy v Rotterdamu, bude jeho akurátnost využívat Feyenoord. Už dnes v Mladé Boleslavi musí Sparta najít vhodnou náhradu. Nabízí se, že se zpátky ze středové řady zasune pracovitý Jaroslav Zelený. Pravda, Sparta má stoperů dost (Sörensen, Čelůstka, Panák, Vitík), ale někdo je zraněný, někdo nepřesvědč­uje a hlavně Hanckovy úrovně zatím nikdo nedosahuje.

 ?? ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA
Foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia