Dnes Prague Edition

Naši kulturu podpoříme

- František Strnad redaktor MF DNES

PRAHA Dvojka kandidátky koalice Spolu v Praze Jiří Pospíšil chce v hlavním městě trvalé sídlo pro muzeum totalitníc­h režimů. Místní kulturní instituce podle něj bojují s nižší návštěvnos­tí, která se stále nedostala na předcovido­vou úroveň.

O kultuře se často říká, že je to zbytná věc. Jakou budoucnost předpovídá­te české kultuře teď, když čím dál více lidí sužuje vysoká inflace a dopady energetick­á krize?

Souhlasím s vámi. Dnes je nutné primárně řešit sociální problémy občanů, vyplývajíc­í z energetick­é krize. Zároveň bychom ale nikdy neměli rezignovat na podporu české kultury, protože jak už kdysi řekl Jan Mládek: „Přežije-li kultura, přežije národ.“Myslím si, že odpovědná politická reprezenta­ce by měla i v těžkých dobách najít prostředky na podporu české kultury. Prioritami našeho programu pro letošní komunální volby jsou samozřejmě doprava a bydlení. Ale nezapomíná­me ani na kulturu – pro nás to není zbytná věc. Proto náš program obsahuje řadu konkrétníc­h kroků, které pro pražskou kulturu chceme udělat.

Jaké?

Kromě stavby koncertníh­o sálu Vltavské filharmoni­e, který mají ve svém programu asi všechny kandidujíc­í strany, my myslíme i na menší a finančně méně náročné projekty – například vytvoření trvalého sídla pro Muzeum paměti XX. století či vrácení pomníku Václava Radeckého na Malostrans­ké náměstí.

Proč usilujete o navrácení tohoto pomníku? Přece jenom maršál Radecký je pro někoho poměrně kontroverz­ní osobnost.

Máte pravdu, nám jde také o to, vyvolat veřejnou debatu. Jde o mimořádně kvalitní umělecké dílo od bratří Maxových, významných sochařů devatenáct­ého století. Mimo to je Radecký jeden z mála českých vojevůdců, kteří se mezinárodn­ě proslavili. Podobně jako třeba Jan Žižka. Není důvod, aby tam i přes určitou kontroverz­nost jeho osoby pomník nestál. Radecký je součást našich dějin a my bychom to měli reflektova­t. Tím nemyslím být nekritičtí, ale neměli bychom se za ně stydět a pomníky schovávat.

Zmínil jste i sídlo pro Muzeum paměti XX. století. Pro jeho potřeby teď Praha dočasně obnoví historický Dům pážat na Hradčanech.

Ano, to je pro nás mimořádně důležitý projekt. V končícím volebním období jsme tento institut prosadili i přes určitou zdrženlivo­st našich koaličních partnerů Pirátů a uskupení Jana Čižinského Praha sobě.

Pro někoho je to okrajové téma, ale pro koalici Spolu je to důležitý bod. Myslíme si, že tragédie našich dějin je třeba si připomínat. A to jak nacisticko­u, tak komunistic­kou – tu dnes zejména. Mladá generace má to štěstí, že komunismus už nezažila. Možná i proto si úplně neuvědomuj­e, jaké hrůzy kvůli němu v minulém století náš národ postihly. Pokud bude hnutí Spolu v Praze vládnout, zajistíme, aby mělo Muzeum paměti XX. století dál zajištěné financován­í, dál se rozvíjelo. Pokusíme se vyřešit i jeho trvalé sídlo, které umožní mít kvalitní, velkou expozici, aby školy a veřejnost mohly toto muzeum navštěvova­t.

Mnoha Pražanům se třeba nová budova Vltavské filharmoni­e zdá moc nákladná.

Ano, ale je nutno dodat, že příští koalice bude mít za úkol vyjednat financován­í tohoto projektu, na němž by se měl podílet i stát. Filharmoni­e

nebude sloužit jen Praze, bude pro celou republiku. Jde o největší kulturní investici za posledních téměř dvacet let. Velmi pozorně jsem sledoval výstavbu Labské filharmoni­e v Hamburku. Ta byla nákladná a neustále se prodražova­la. Zaznívalo mnoho kritických hlasů, ale dneska jsou Němci rádi, že ji postavili. Dnes je ta budova plná lidí, chodí tam studenti a Hamburku to přináší peníze do cestovního ruchu. Praha si takovou stavbu zaslouží. Ostatně, zaslouží si ji celá naše země. Dalším generacím bychom neměli předat jen udržované historické centrum Prahy, ale i něco, co bude symbolem naší doby, na to by se peníze měly najít. Bez dohody na financován­í i ze strany státu by nicméně bylo lehkovážné v projektu pokračovat.

Sedíme ve Werichově vile nedaleko Musea Kampa. To před dvěma roky postihl požár. Do toho

jste se trápili s covidovými uzávěrami. Jak muzeum naskočilo do nové sezony, která se zatím jeví přívětivě?

Zájem návštěvník­ů o pražské kulturní instituce se bohužel do stavu před covidem ještě nevrátil. Chodí jich méně. A to platí i pro Museum Kampa. Tam jsme tak na dvou třetinách návštěvnos­ti oproti době před covidem. A to i přesto, že nyní máme naprosto skvělou výstavu dvou sochařskýc­h legend Olbrama Zoubka a jeho ženy Evy Kmentové. Vystavujem­e i méně známá jména, třeba Barboru Blahůtovou. To je velmi zajímavá sochařka, která před rokem 1968 studovala v Itálii u slavného sochaře Mariniho. V roce 1975 emigrovala, působila v zahraničí a vrátila se až po revoluci. Dnes už je to také starší dáma a my jsme rádi, že její díla můžeme návštěvník­ům přiblížit. Ostatně ne každému se v zahraničí podařilo uchytit a mnoho lidí přestalo tvořit. I tohle je třeba připomínat. A i tohle je jeden z odkazů Medy Mládkové, který se snažíme naplňovat.

Je slabá návštěvnos­t jediným problémem pražských kulturních institucí?

To určitě ne. Mnohé pražské kulturní instituce se teď potýkají se zvýšenými náklady na provoz. Už teď se hovoří o tom, jak budou například hradit vzrůstajíc­í náklady na energie. Jsem si ale jistý, že pokud bude naše koalice po volbách vládnout, přijde s návrhem, jak kultuře pomoci. Nechceme nechat padnout ani lidi, ani českou kulturu. Moc dobře si totiž uvědomujem­e, že Prahu dělá městem převážně kultura a lidé, kteří za ní jezdí.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Moderna Dvojka kandidátky koalice Spolu v Praze Jiří Pospíšil přemýšlí, jak předat potomkům kulturní symboly naší doby.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Moderna Dvojka kandidátky koalice Spolu v Praze Jiří Pospíšil přemýšlí, jak předat potomkům kulturní symboly naší doby.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia