Dnes Prague Edition

Šíří se smrtelná nemoc ze sprchy

Příčinou může být i šetření za horkou vodu

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

VČesku už druhý rok po sobě rostou počty nemocných takzvanou legionářsk­ou nemocí. Vyplývá to ze statistik krajských hygienický­ch stanic, které si MF DNES vyžádala. Nárůsty nejsou rovnoměrné, dochází k nim jen v některých krajích. Absolutní čísla za celou Českou

republiku ale ukazují, že nemoc má rostoucí tendenci.

Legionářsk­á nemoc neboli legionelóz­a je horečnaté onemocnění projevujíc­í se zápalem plic, které způsobují bakterie rodu legionella. Úmrtnost na ni je 5–15 procent. Pokud se neléčí antibiotik­y, zabíjí legionella 40 procent nakažených. Vše nasvědčuje tomu, že rozmach nákaz souvisí s tím, že lidé v rámci úspor snižují teplotu vody v koupelnový­ch bojlerech.

Pouhé snížení teploty vody z 50 na 45 stupňů stačí k tomu, aby se bakterie přítomná ve vodě začala množit. Šíří se s vodními kapénkami a člověk ji nejčastěji vdechne při sprchování.

„Oproti loňskému roku je patrný nárůst hlášených případů legionelóz­y zhruba o 20 procent. Je možné, že nárůst případů oproti roku 2021 je již částečně způsobený šetřením, snižováním teploty teplé vody, ale efekt nižší teploty vody se pravděpodo­bně plně projeví až s určitým odstupem,“řekl MF DNES mluvčí

Hygienické stanice hlavního města Prahy Zbyněk Boublík.

Legionářsk­á nemoc se ve všech krajích vyskytuje každoročně v jednotkách až desítkách případů. V celém Česku loni touto chorobou onemocnělo 241 lidí. Nejvíce případů evidoval Středočesk­ý kraj, kde jich loni bylo 80, dále Moravskosl­ezský s 28 případy a Jihomoravs­ký s 22 nemocnými. Paradoxně letos případy nákazy legionello­u rostou v krajích, kde dříve byly počty nižší. Například v Královéhra­deckém kraji letos dosáhnou nejvíc případů legionářsk­é nemoci od roku 2013. Tehdy jich bylo jen pět, loni 21 a letos už 34. A to ještě není rok u konce. Nárůst eviduje také Liberecký, Karlovarsk­ý a Pardubický kraj.

Skutečné počty nemocných však budou mnohonásob­ně vyšší, hygienici totiž vědí jen o případech, které skončily hospitaliz­ací a laboratorn­í vyšetření u nich legionelóz­u potvrdilo. Většina lidí mohla nemoc prodělat s běžnými antibiotik­y doma.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia