Dnes Prague Edition

Opozice se s vládou přela o dohled nad Českou televizí

-

Opoziční hnutí ANO a SPD se včera pokoušela ve Sněmovně zabránit změně zákonů o České televizi a o Českém rozhlasu. Konkrétně změně způsobu volby členů rad, které na obě veřejnoprá­vní média dohlížejí. Vládní novela zapojuje do volby Senát a zpřísňuje požadavky na organizace navrhující kandidáty do rad.

Opozice označuje navrhované změny za pokus politicky ovládnout ČT a ČRo. Podle vlády má navrhovaná novinka naopak vliv politiků na veřejnoprá­vní média ztížit.

„Budeme to blokovat všemi zákonnými prostředky,“řekl včera ráno předseda SPD Tomio Okamura.

Ve Sněmovně hovořil téměř dvě hodiny. V závěru svého vystoupení řekl, že má připravené vystoupení na několik dalších hodin. Podle Okamury v případě změny zákona hrozí, že veřejnoprá­vní televize bude vysílat pouze „probrusels­ké názory“.

„Drahá a zbytečná“

Poslanec Aleš Juchelka (ANO) pak označil novelu za špatnou, nedomyšlen­ou a drahou, protože zvyšuje počet radních ČT. „Chcete si pohlídat volbu ředitele, to je očividné,“řekl s narážkou na to, že Rada ČT má příští rok na jaře volit televizníh­o ředitele.

„Každý z nás žijeme v jiném světě. My naopak komplikuje­me cestu k ovládnutí veřejnoprá­vních médií a mediálních rad,“reagoval ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Počet členů Rady ČT se má podle návrhu zvýšit z 15 na 18. Dvanáct radních mají volit poslanci a šest nově Senát. Do Rady ČRo by Senát vybíral tři členy, zůstala by devítičlen­ná. SPD nemá nyní v Senátu ani jednoho zástupce a ANO jen zanedbatel­nou sílu.

Sněmovna měla začít změnu zákona projednáva­t už před třemi týdny, ale Okamura tomu zabránil tříhodinov­ým projevem k úpravám programu schůze.

Vládní koalice včera po téměř pěti a půl hodinách jednání o novele prosadila omezení řečnických vystoupení na dvakrát deset minut, i když z opozičních poslanců do té doby k zákonu vystoupila jen hrstka. Koalice zdůraznila, že je odhodlána změnu prosadit i přes obstrukce.

„Jsme připraveni jednat, dokud zákon neprojde. Jsme připraveni na noční jednání,“prohlásil šéf poslanecké­ho klubu TOP 09 Jan Jakob. Na návrh šéfa poslanců ODS Marka Bendy koalice prosadila hlasování i po půlnoci. A ještě před ní návrh protlačila Sněmovnou do dalšího kola jednání.

 ?? Foto: ČTK ?? Příměří ODS a SPD se včera ve Sněmovně ostře přely, ministr Baxa (ODS, vlevo) a poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) se ale spolu i zasmáli.
Foto: ČTK Příměří ODS a SPD se včera ve Sněmovně ostře přely, ministr Baxa (ODS, vlevo) a poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) se ale spolu i zasmáli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia