Dnes Prague Edition

Dvojminist­r na měsíc Jurečka

-

Po necelém roce ve funkci včera opustila křeslo ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Výměna neprobíhá hladce. Dočasně ji musí nahradit její stranický kolega, vicepremié­r a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Jurečka chce vést ministerst­vo jen po dobu zhruba čtyř týdnů, než se vyjasní situace kolem lidoveckéh­o kandidáta na nového šéfa resortu Petra Hladíka. Ten musel v posledních dnech vysvětlova­t své zapojení v korupční kauze okolo privatizac­e domů v Brně.

Hladík odmítá, že by se čehokoliv dopustil, a v případě není mezi obviněnými. Policisté ale během razie prohledáva­li i jeho kancelář.

Jurečka včera zopakoval, že nominace Hladíka platí, a v příštích dvou týdnech se chce potkat s prezidente­m Milošem Zemanem. „Následně by se s prezidente­m mohl setkat pan Hladík,“doplnil Jurečka.

V následujíc­ím měsíci, kdy Jurečka resort životního prostředí povede, se chce účastnit akcí úřadu k českému předsednic­tví v Radě EU nebo pokračovat v přípravách rozdělanýc­h zákonů.

V řádu několika dní ministerst­vo spustí také nový dotační program

Nová zelená úsporám Light, který je určen pro nízkopříjm­ové domácnosti a má přispět na jednoduchá opatření pro úsporu energií.

Agenda ministerst­va životního prostředí je podle Jurečky důležitá, a to nejen kvůli klimatický­m změnám, ale i proto, že řeší otázky, jako jsou nedostatek vody a eroze, i aktuální energetick­ou krizi.

V Egyptě zaskočí náměstek

Na jedné z nejdůležit­ějších nadcházejí­cích událostí týkajících se životního prostředí ale dočasný ministr chybět bude. A to přesto, že úloha Česka na ni by měla být výraznější.

V neděli začíná každoroční světová Konference OSN o změně klimatu. Její letošní, 27. ročník proběhne v egyptském Šarm aš-Šajchu. A Česko na ní má díky svému předsednic­tví v Radě EU reprezento­vat postoj celé Evropské unie.

Na jednání vedoucích delegací by tak za EU měl vystoupit český ministr životního prostředí a premiér. Předsedu vlády Petra Fialu (ODS) ale ministr Jurečka na cestě do Egypta nedoprovod­í. Za ministerst­vo pojede Jan Dusík, náměstek pro řízení sekce ochrany klimatu a vládní zmocněnec pro mezinárodn­í jednání o klimatu. (aš)

 ?? Foto: ?? Vicepremié­r Marian Jurečka včera poděkoval Anně Hubáčkové a usedl do jejího ministersk­ého křesla. iDNES.TV
Foto: Vicepremié­r Marian Jurečka včera poděkoval Anně Hubáčkové a usedl do jejího ministersk­ého křesla. iDNES.TV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia