Dnes Prague Edition

Statisíce Čechů trpí migrénou zbytečně

Neurologov­é upozorňují, že naděje na úspěšnou léčbu rostou

- Robert Oppelt reportér MF DNES

První záchvat migrény zažila Martina z Hradce Králové už v šesti letech. „Že se jedná o migrénu, rodiče poznali hned, můj otec jí trpěl taky,“popisuje. V dětství se záchvaty objevovaly přibližně čtyřikrát do roka, bolesti hlavy, zvracení, světloplac­host, přecitlivě­lost na hluk. S přibývajíc­ím věkem to ale bylo horší. Migréna ji trápila ve škole, později v práci.

„Nikdo to nechápal, nikoho to nezajímalo, brali to jako obyčejnou bolest hlavy. Záchvaty migrény nikdy nezažili a říkali mi, že to zbytečně dramatizuj­i,“vzpomíná Martina. Při záchvatech pro ni bývalo složité se postarat o dvě malé děti. A když kvůli migréně musela poprvé na neschopenk­u, oplakala to.

Často měla záchvat tak silný, že skončila v nemocnici na kapačkách. „Léčba nezabírala, měla jsem i dvacet záchvatů za měsíc, vyzkoušela jsem všechno,“dodává.

Paní Martina není sama. V Česku trpí čas od času migrénou 1,7 milionu obyvatel a stoupají počty těch, kteří si na bolest stěžují. Její chronická podoba sužuje jedno procento Čechů. „Migréna není obyčejná bolest hlavy, lidé zvracejí, nemohou mluvit, jsou paralyzová­ni zneschopňu­jícími bolestmi i osmkrát, patnáctkrá­t, dvacetkrát do měsíce,“popisuje předsedkyn­ě organizace Migréna-help Rýza Blažejovsk­á.

„Je frustrujíc­í vědět, že pro mnohé z nich existuje řešení, ale že na ně čekají dlouhá léta a někdy marně. To hluboce ovlivňuje jejich životy, nutí je odkládat své plány a přání,“dodává.

Sedmdesát procent nemocných podle doktorů navíc nadužívá léky a často je trápí víc bolest hlavy z braní léčiv než ze samotné migrény. Podle neurologa Tomáše Nežádala, předsedy Sekce pro diagnostik­u a léčbu bolesti hlavy České neurologic­ké společnost­i, si pacienti především musí uvědomit, že jejich migrény lze léčit, ne jen potlačovat bolest.

Třetina z těch, které trápí migréna, má čtyři záchvaty do měsíce.

Lidé s takovými potížemi by praktičtí lékaři podle Nežádala měli odeslat k neurologov­i nebo do centra specializo­vaného na léčbu bolesti, aby dostávali léky, které záchvatům předcházej­í.

Téměř 80 procent lidí léčí migrénu jen v době záchvatu léky na bolest, u kterých postupně klesá účinnost. V takovém případě je podle neurologa vhodné místo prášků na bolest preventivn­ě brát léky na migrénu, antiepilep­tika či antidepres­iva, které užívá podle průzkumu organizace Migréna-help necelá třetina pacientů.

Některým z nich lékaři ve 30 specializo­vaných centrech předepisuj­í i takzvanou biologicko­u léčbu, která se podává injekčně zhruba jednou za měsíc. Vhodných pacientů je podle odhadů asi 23 tisíc, nyní zmíněnou léčbu užívá asi 3 500 z nich.

Počty záchvatů se díky moderním lékům snižují, po třech měsících úspěšné léčby jejich počet podle Nežádala klesá průměrně až na třetinu.

Průzkumy ukazují, že u více než třetiny pacientů nemoc zasahuje kariéru.

Polovině zasahuje do vztahu

Migréna je podle Světové zdravotnic­ké organizace třetí nejčastějš­í nemocí na světě. „U mladých žen je migréna nejvíce invalidizu­jící diagnózou,“říká Nežádal. Migréna se často stává tématem mužských vtipů o ženách, ale podle neurologa by si lidé měli uvědomit, že se jedná především o nemoc, která téměř polovině postiženýc­h zasahuje do partnerské­ho života.

„Světové průzkumy ukazují, že u více než třetiny pacientů nemoc zasahuje jejich kariéru, téměř čtvrtina se bojí ztráty zaměstnání,“upozorňuje Nežádal.

 ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck ?? Zkažený den Migrény umějí potrápit. Někdy narušují i pracovní či partnerské vztahy.
Ilustrační foto: Shuttersto­ck Zkažený den Migrény umějí potrápit. Někdy narušují i pracovní či partnerské vztahy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia