Dnes Prague Edition

Skiareály zdraží. A někde omezí večerní lyžování

-

Ikdyž teploty o víkendu překračova­ly dvacítky, lyžařská sezona se nezadržite­lně blíží. Milovníci zimních sportů budou letos muset sáhnout o něco hlouběji do peněženek, především rostoucí platby za energie totiž tlačí ceny skipasů nahoru.

Podle aktuálního průzkumu Asociace horských středisek mezi největšími provozovat­eli lyžařských areálů ceny skipasů poskočí v průměru o deset až patnáct procent. Pro jednodenní skipasy v největších resortech to tak znamená příplatky v řádu několika desítek korun.

„Provozovat­elé lyžařských areálů do svých cen musí promítnou vyšší náklady. Uvědomují si ale, že je do skipasů nelze zahrnout v plné výši. Po započtení dalších stovek skiareálů bude nárůst cen pro celou Českou republiku výrazně nižší, a bude tak hluboko pod inflační úrovní,“řekl včera ředitel Asociace horských středisek Libor Knot. V září dosáhla meziroční inflace 18 procent.

Skiareály hledají cesty, jak zavést úsporná opatření, která ale lyžař pokud možno nepozná. „Lidé se letos na horách nemusí obávat větších omezení. Skiareály plánují nabízet služby v co největším rozsahu,“slíbila včera prezidentk­a asociace Kateřina Neumannová.

Méně zasněžován­í

Některé změny ale přece jen vidět budou. Část lyžařských areálů připouští, že pro letošní sezonu omezí večerní lyžování. Některé areály budou pravděpodo­bně o něco méně zasněžovat, podle provozovat­elů by to ale lyžaři neměli výrazněji pocítit. Provozovat­elé

se zároveň snaží zavádět energetick­y úspornější technologi­e včetně modernější­ch zasněžovac­ích děl.

Zatím to vypadá, že Češi mají i přes inflační spirálu chuť na hory vyrazit. Podle průzkumu provedenéh­o agenturou Instant Research se letos chystá na lyže až 81 procent těch, kteří v zimě na hory jezdívají. Tři čtvrtiny z nich plánují vícedenní pobyt, přičemž nejpopulár­nější variantou jsou prodloužen­é víkendy.

A zdá se, že Češi jsou letos připraveni také přimhouřit oko. Ze stejného průzkum totiž vyplývá, že i kdyby nakonec došlo ve skiareálec­h k omezování služeb, od zimní dovolené na horách by to odradilo pouze pět procent lidí.

Z jedné koruny sedm

Po složitých covidových letech by potřeboval­i na horách slušnou sezonu. Turistický ruch je totiž pro horské regiony zásadním zdrojem příjmů. Z ekonomický­ch modelů podle asociace vyplývá, že na každou korunu, kterou lyžař utratí ve skiareálu, připadá dalších sedm korun utracených v horském středisku. „Na skiareály jsou navázány další služby, jako například ubytování, půjčovny, restaurace, které jsou důležité pro obživu místních lidí v horských střediscíc­h, které jsou převážně v příhraničn­ích oblastech,“shrnul místostaro­sta obce Vítkovice v Krkonoších Milan Rychtr. V horských obcích je v cestovním ruchu zaměstnáno až 45 000 lidí.

— Ondřej Krutilek

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia