Dnes Prague Edition

Jaderný džin je z lahve

Novou normou mezinárodn­ích vztahů?

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Jako by orchestr už vyhrával k poslednímu tanci na Titaniku. Online platforma Polymarket dokonce začala přijímat sázky na to, zda Rusko ještě do konce roku provede proti Ukrajině jaderný útok.

Pokud bychom brali v potaz zveřejněné aktuální kurzy, je to prakticky hotová věc. Podle sázek je pravděpodo­bnost použití jaderné zbraně Ruskem až dvacetkrát vyšší než to, že se tak nestane.

Copak se svět definitivn­ě zbláznil? Stalo se nemyslitel­né najednou možným, anebo dokonce nevyhnutel­ným?

Celá desetiletí se svět o jaderných zbraních prakticky nezmiňoval. Jistě, vědělo se o nich, ale pořád platilo to, co společně prohlásili Ronald Reagan a Michail Gorbačov v roce 1985: „Jadernou válku nelze vyhrát a nikdy se nesmí vést.“

Teď se s jadernými zbraněmi žongluje, jako by to byly obyčejné špuntovky. S nukleárním­i výhrůžkami se roztrhl pytel. Jaderný džin vypuštěn z lahve.

Možnost děsivé „jaderné zimy“je najednou až příliš aktuální.

Perspektiv­u použití nejničivěj­ších zbraní nastolil Vladimir Putin k prosazení svých cílů ve válce na Ukrajině. Všichni teď řeší, jak dopadne ruská atomová ruleta: Myslí to v Kremlu vážně? Blufují?

Nevyhrožuj­e jen Putin

Putin však není jediným jaderným tyranem na světovém hřišti, který nemá problém pošlapat nepsaná tabu, jež platí už 77 let. Rychle se přidal severokore­jský diktátor Kim Čong-un, který se Putinem nechal inspirovat a začal rovněž strašit svým jaderným arzenálem. Sotva ho lze brát úplně na lehkou váhu.

Nejen to – i jinde se rychle učí. Pákistánsk­ý velvyslane­c v USA Masúd Chán minulý týden varoval před možným jaderným konfliktem dvou jihoasijsk­ých mocností, Indie a Pákistánu, kvůli spornému Kašmíru. Tento vleklý konflikt je zatím mimo hlavní světové radary, ale pod povrchem nebezpečně doutná a hrozí eskalací. „Situace v oblasti je velice turbulentn­í a riziko užití atomových zbraní, jež oba státy vlastní, tu určitě existuje,“řekl mimo jiné velvyslane­c.

Právě to, že se o jaderné válce teď tak lacině a nezodpověd­ně mluví, může další inspirovat k podobným postojům. Dřívější zdrženlivo­st jako by se kamsi vytratila, a kdo může, ukazuje jaderné svaly.

Přičtěme mohutné jaderné zbrojení Číny z posledních let, pokukování dalších – třeba Jižní Koreje, Japonska nebo také Íránu – po atomovkách a je zřejmé, že svět se řítí do pořádného průšvihu.

Podle některých expertů naznačuje náhlý vzestup jaderné rétoriky ve světě epochální posun od ještě nedávno zcela nepředstav­itelného k najednou nebezpečně možnému.

„Ocitli jsme se na prahu nového jaderného věku, který nás vrhl do zcela neprobádan­ých vod,“tvrdí David Cooper z washington­ského Centra pro strategick­á hodnocení, autor ceněné knihy „Kontrola zbrojení pro třetí jaderný věk“. Svět se podle něj ocitl uprostřed velmocensk­ého jaderného soutěžení. Na rozdíl od dob studené války se nyní přidává Čína i některé další menší státy, které si atomové zbraně dokázaly opatřit.

Už 77 let tabu vydrželo

Novou jadernou éru také podle Coopera charakteri­zuje – a to je ještě nebezpečně­jší – mizející mezinárodn­í spolupráce v oblasti jaderného odzbrojení a zejména destabiliz­ující slabost Ruska, jedné z jaderných mocností.

Putinovy výhrůžky podle některých analytiků naznačují, že použití jaderných zbraní má potenciál se v této nové éře „normalizov­at“. Nemusí jít hned o jejich nasazení, ale stačí cynické vydírání útokem, přičemž protivník netuší, na čem je. Týká se to hlavně zemí, jako je Rusko či Severní Korea, jež mají problém prosadit se konvenčním­i zbraněmi proti moderně vyzbrojený­m protivníků­m.

Navíc čím dál hlučnější veřejná debata o možných jaderných útocích (uvažuje se hlavně o tzv. taktických jaderných zbraních menšího dosahu) může vést k určité únavě. Zkrátka, veřejnost si na to zvykne jako na nový fakt a přinejmenš­ím její část už to nebude chápat jako morální problém, či dokonce zločin.

Podle optimistic­kých scénářů jaderné tabu stále platí. „Ovšem pokud džin už vyskočil z lahve, ocitáme se ve velice nebezpečné jaderné krajině,“dodal Cooper.

Navzdory znepokojiv­ým trendům se někteří chlácholí faktem, že od konce druhé světové války apokalypti­cké zbraně už nikdo nepoužil. Jistou naději to sice nabízí, ale nijak to neubírá na naléhavost­i úkolu odradit Putina a další od případného jaderného dobrodružs­tví. Od strašení se zdá být přece jen daleko k použití, přesto se svět ocitá ve velice nebezpečné fázi.

Kdo může, vystavuje na odiv jaderné svaly.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia