Dnes Prague Edition

První gangstersk­ý stát na světě

Zrušili armádu, policie má jen tři obrněná auta. Gangy vyměnily nože za pušky, tak ovládly zemi

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Bývaly na Haiti idylické doby, kdy gangy ještě měly dobré vychování a varovaly obyvatele čtvrtí, o něž se chystaly servat. Dokonce volaly ředitelům škol, aby poslali děti dřív domů.

Teď už je to řezničina jako v Mariupolu. Při poslední bitvě o Cité Soleil, Sluneční Město, což je ironický název třistatisí­cového slumu, ozbrojenci válčili ve velkém přímo mezi lidmi. Pozabíjeli a zranili skoro pět set osob, protože bojovali hlava nehlava přímo v jejich domcích. Zapalovali je i s chudáky uvnitř a měli dokonce „tanky“, ocelovými pláty obložené buldozery, jimiž bourali celé ulice. Kdo neutekl, odnesl to taky. Někteří skončili naházení ve studnách a latrínách.

Nikdo to nezastavil, protože gangy ovládly skoro celou zemi. Drží území jen pár desítek metrů od prezidents­kého paláce i ministerst­va vnitra, největšího vězení i státní banky. Obsadily nejvyšší soud.

Mají většinu metropole Port-au-Prince a blokují přístav, jímž do země proudí benzin, nafta a jídlo. Silnici z přístavu přetnuli hlubokým příkopem. Bez paliva teď nefungují ani nemocnice a telefony. Gangsteři chtějí za zrušení blokády 50 milionů dolarů.

Podobně ovládli hlavní silnice v zemi.

Vybírají daně od lidí, prodavačů i pasažérů autobusů, unášejí lidi jako byznys, nechají si platit výpalné od boháčů a rozhodují o tom, kdo povládne jako jejich loutky.

Jimmy Cheriziér, šéf jednoho z největších gangů zvaný Barbecue, prý proto, že jeho rodiče měli pouliční stánek s grilovaným masem, a ne proto, že má ve zvyku upalovat nepřátele zaživa, si loni dokonce přisvojil oslavu státního svátku. Vzal na sebe bílý oblek a černou kravatu, což je předepsaný oblek hlavy státu pro tuto příležitos­t, došel k památníku atentátu na zakladatel­e Haiti, položil tradiční věnec a pak zasalutova­l. Byly u toho kamery i „delegace“, kterou tvořili těžce ozbrojení členové jeho gangu s kapucemi.

Předtím se pokusil položit věnec předseda vlády. Nestihl to, protože přijeli gangsteři a střelbou ho vyhnali. Tahle drzá demonstrac­e síly odrážela realitu Haiti.

Ostatně Barbecue říká, že klid nastane, až gangy, z nichž některé mají jména jako Pět vteřin či 400 blbečků, dostanou zastoupení ve vládě. Otázka je, proč o to stojí, protože gangy jsou skutečná vláda už dnes.

Tyhle pušky posíláme církvi

Nikdo s tím nehne. Není totiž kdo. Haiti nemá armádu od roku 1995, kdy ji rozpustil miláček Západu, prezident Jean-Bertrand Aristide, protože ho předtím svrhla. Bezpečnost měla zajistit policie. Jenže policistů je dvakrát méně než gangsterů, jichž je asi 30 000. A gangy nabírají lidi. Jak se věci vyvíjejí, být gangsterem je na Haiti zaměstnání s vynikající perspektiv­ou.

Přesila je veliká: protože Haiti je chudobinec světa, mají policisté staré zbraně, a jak napsal odborný vojensko-zbrojařský magazín War Is Boring, z patnácti pancéřovan­ých aut fungují jen tři. Policisté nemají munici a dobré zbraně, protože se nesmějí dovážet: Haiti je pod sankcemi. Nejlepší způsob, jak přijít ke zbrani, je obrat o ni člena nějaké milice.

List Miami Herald napsal, že řada policistů chodí do služby s neprůstřel­nými vestami, jež jsou doslova jen vesty, protože nemají neprůstřel­né pláty.

Za starých časů by to nebyl problém, protože gangy válčily hlavně mačetami a noži. Jenže teď jsou na tom mnohem lépe, mají moderní výzbroj včetně těžkých zbraní pašovaných ve velkém z USA. Nedávno byl zadržen kontejner plný střeliva a útočných pušek, jehož příjemcem na Haiti byla episkopáln­í církev.

Půjde na tě strýček s pytlem

Celý problém začal prezident Aristide, který si držel gangy jako stínovou sílu proti odpůrcům a sílícím protestům. Pro Haiti to nebyl nový vynález: v minulosti si tamní diktátoři drželi svá soukromá komanda smrti, například Jean-Claude Duvalier měl pověstné zabijáky Tonton Macoutes (Strýčky s pytlem), kteří „mizeli“všechny, kdo nebyli dost loajální.

Aristide svými gangy zdánlivě nic neriskoval, protože jeho hoši tenkrát měli jen mačety a policie samopaly. Ale dnes je všechno jinak. A na Haiti je svět jako z apokalypti­ckých filmů o rozpadu společnost­i. Když gang obsadí novou čtvrť, patří mu všechno, životy a majetek obyvatel i těla žen. Vybírají si je na ulicích, znásilňují je, nebo si je berou natrvalo do domů, které si přivlastni­li a jejichž majitelé jim slouží a jsou rádi, že žijí.

Gangy ovládly zemi poté, co loni atentátníc­i zabili prezidenta Jovenela Moiseho. Stát se prostě složil a gangy si vzaly moc s jeho požehnáním. Měly udržovat pořádek, ale udělaly to po svém. I když... Jak píší emigrantsk­é noviny The Haitian Times, ve skutečnost­i jedou na tandemu s některými politiky, takže stát se ani nesnaží proti nim příliš vystupovat. A pokud ano, je to prý jen divadlo.

Navenek to ale vypadá jako totální anarchie, raný středověk vyzbrojený obrněnými buldozery a automatick­ými zbraněmi.

Došlo to tak daleko, že vláda oficiálně požádala OSN o vyslání modrých baretů. V New Yorku je schválení na spadnutí, ale všelék to není. Svět intervenov­al na Haiti už vícekrát a dnes to tam vypadá tak, jak to vypadá. Kromě toho – modré barety tam nemají dobrou pověst. Naposledy (2004–2017) tam přinesly choleru, která zabila 10 000 lidí, a s ženami zacházely zhruba jako gangy.

Mimochodem, teď je na Haiti taky cholera. A hlad. A bída. Loni tam bylo zemětřesen­í, které zabilo 2 200 lidí. Před dvanácti lety podobný otřes zabil čtvrt milionu lidí a možná i víc. A teď ještě ty gangy. Moderní peklo. Podle zpráv z Haiti by vyčerpaní obyvatelé vojska OSN chtěli, ale taky už kvůli nim dopředu protestují. Prostě Haiti.

 ?? Foto: ČTK ?? Tady vládnu já! Jimmy Cheriziér (vpravo) je šéfem jednoho z největších gangů zvaného Barbecue. Na snímku při setkání s tiskem.
Foto: ČTK Tady vládnu já! Jimmy Cheriziér (vpravo) je šéfem jednoho z největších gangů zvaného Barbecue. Na snímku při setkání s tiskem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia