Dnes Prague Edition

Funkci prezidenta sluší jen áčko

- Zdeněk Koudelka právník

Od roku 1918 kandidoval­y na prezidenta významné politické osobnosti. Je to u nás vrchol kariéry politika. Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman svým vystupován­ím v roli hlavy státu prokázali, že je to mocná ústavní funkce. Jsme sice parlamentn­í republikou, ale se silným prezidente­m. Ten u nás není zastíněn předsedou vlády, jak je tomu v Maďarsku či Německu. I voliči vysokou účastí prokazují, že považují prezidents­ké volby za ty hlavní. V roce 2018 byla účast ve druhém kole prezidents­kých voleb téměř 67 procent, v poslanecký­ch volbách v roce 2021 asi 65 procent a v září 2022 v druhém kole senátních voleb pouhých 19 procent.

Politickou váhu prezidenta ve srovnání s předsedou vlády posiluje praktické fungování našeho státu. Prezident je v úřadě deset let, když opakuje pětileté funkční období. Naproti tomu vlády se střídají jako ponožky. Od roku 1992 máme již 16. vládu, jen tři vydržely ústavou předpoklád­ané čtyři roky (první vláda Václava Klause 1992–1996, vláda Miloše Zemana 1998–2002 a vláda Bohuslava Sobotky 2014–2017). Premiérský­m rekordmane­m za platnosti současné ústavy je Václav Klaus 1992–1998 s pěti a půl rokem vládnutí. Nesrovnate­lné s šestnácti lety vlády Angely Merkelové v Německu nebo sedmnácti lety v premiérské­m úřadě Viktora Orbána v Maďarsku.

Délka pobytu v úřadu u nás posiluje prezidenta vůči premiérovi. Když totiž dojde ke sporu prezidenta s vládou, kontumačně vyhrává hlava státu, protože ve funkci zůstává, zatímco vláda odchází. Příkladem je spor o jmenování velvyslanc­ů mezi prezidente­m Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenb­ergem za vlády Petra Nečase v roce 2013.

ANO je jedinou parlamentn­í stranou, která kandidatur­ou svého předsedy Andreje Babiše uznala významnost prezidents­ké funkce a její důležitost pro praktickou politiku. Strany vládní koalice takového činu schopné nebyly. ODS není ochotna vyslat do boje svého předsedu Petra Fialu, protože se bojí prohry. Jednou z hlavních funkcí politickýc­h stran je vybírat ze svého středu kandidáty do funkcí. ANO odmítlo hledat nějaké béčko a vyslalo do voleb své áčko. Prezidents­ký úřad u nás si žádná politická béčka, natož céčka nezaslouží.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia