Dnes Prague Edition

Umíte si sami vyměnit žárovku v autě?

- Vladimíra Vokála, moderátora iDNES.cz

Nejsem zrovna vášnivý kutil, na druhou stranu se nepovažuji za úplného zoufalce, který musí na každou drobnější domácí nehodu volat instalatér­a. Prostě základní úkony zvládám solidně. Synovi jsem bez větších problémů smontoval dětskou postýlku, poradím si s výměnou kohoutku, zámku nebo instalací venkovního osvětlení. A proto jsem byl vzteky bez sebe, když se mi nepodařilo vyměnit „pitomou“žárovku do levého předního světla mého auta.

Dojíždím do práce každý den, bez auta se vzhledem ke komplikova­né rodinné logistice neobejdu. Pořídil jsem si vyloženě užitkové auto. Nebudu prozrazova­t značku, abych se vyhnul možným žalobám ze strany výrobce. Koupil jsem to nejobyčejn­ější z nejobyčejn­ějších vozítek, o němž jsem předpoklád­al, že na jeho uživatelsk­é zvládnutí a drobnou údržbu mi postačí čtyři roky fyziky na gymnáziu. Před lety jsem u staršího modelu stejného vozu žárovky bez problémů vyměnil.

Tentokrát jsem ale selhal. Pokoušel jsem se ohýbat tělo i ruce do nejneuvěři­telnějších úhlů, připadal jsem si jako cirkusový hadí muž. Použil jsem snad všechny představit­elné nástroje z domácí dílny. Dokonce jsem vymontoval baterii, hledal jsem možné i nemožné přístupy ke světlu z přední části motoru i od blatníku. Prostě to nešlo. A když už jsem do krve sedřenými prsty dosáhl na miniaturní žárovku, nešla vytáhnout. Věřte mi, nepomohly chirurgick­y jemné pohyby ani hrubá síla.

Žárovka se porouchala na cestě, což mi oznámila kontrolka palubního počítače (alespoň ten funguje skvěle). Zkusil jsem tedy nejprve výměnu v terénu, v mlze, zimě a během vlezlého deště, navíc na neosvětlen­ém potemnělém parkovišti u benzinky. Pak jsem to zkusil doma a nakonec mi bez úspěchu pomáhal kolega z práce, žádný nešika, větší kutil než já, který už dlouhé roky testuje pro iDNES.cz automobilo­vé novinky.

A pokud by mě někdo z vás na tomhle místě nejraději zastavil a doporučil mi, ať si zajedu do servisu, kde mi jistě ochotně a bez stresu pomohou, vězte, že jsem obvolal hned několik firem ve svém okolí a všechny mě poslaly do patřičných míst, protože zrovna nemají nic lepšího na práci než „výměny zimních pneumatik“. Takže „na viděnou“příští týden.

Štve mě to. O to více, že si připadám jako neschopný hlupák, který musel včera ráno policejní kontrole slíbit, že žárovku urychleně vymění a do té doby bude raději jezdit MHD. Štve mě, že se mi budou v pondělí v servisu za zády posmívat za neschopnos­t a vytáhnou ze mě stovky korun. Za úkon, který by měl přece každý zvládnout sám, protože bez světla nepředstav­ujete v noci nebo v mlze nebezpečí jen pro sebe, ale i pro druhé.

Vím, že pokrok nezastavím a technologi­e se budou i nadále vyvíjet. Schopnosti průměrného člověka se už před časem odcizily přístrojům běžné spotřeby. Můj táta ještě před čtvrt stoletím opravil v našem bytě skoro všechno sám, bez pomoci. Dnes si i na jednoduchý úkon v chytré domácnosti musíte pozvat partu školených borců.

Kdo to vymyslel, je génius. Globalizov­aný systém se raduje, protože mu vyhovuje stav, ve kterém je specializa­ce důležitějš­í než všestranno­st. Navíc když generuje příjemné zisky. A platí to nejen v případě technologi­í, ale i v myšlení, které se raději rezignovan­ě soustředí na banální detaily a unikají mu souvislost­i celku. Místo originální individual­ity se tak člověk proměňuje v soukolí gigantické­ho celku, kde osobitost ustupuje anonymitě. Ale to už je jiná písnička. Prostě: výměna žárovky v autě by měla zůstat snadnou operací, v zájmu bezpečnost­i a hlavně zdravého rozumu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia