Dnes Prague Edition

Windfall tax? V této podobě ne

Na konci tohoto týdne čeká Sněmovnu finální hlasování o dani z neočekávan­ých zisků. S principem by snad šlo souhlasit, ne ale v podobě rychle posvěcenéh­o daňového násilí s naprosto nepřiměřen­ou sazbou.

- Ladislav Minčič ředitel legislativ­ního odboru Hospodářsk­é komory

Vparlament­u diskutovan­á daň z neočekávan­ých zisků je příkladem sektorové daně. Problemati­ce sektorovýc­h daní jsem se na stránkách tohoto listu opakovaně věnoval již v létě. Ve zkratce jsem upozornil na to, že sektorové daně jsou vyjádřením nerovného zacházení státu s vybranými poplatníky, že se poplatníci postižení novou daní legitimně snaží přesouvat její dopad na jiné osoby a že důvodem k jejich zavedení bývá snaha státu vybrat dodatečné peníze do rozpočtu.

Situace se od léta posunula. Konkrétní podobou tzv. windfall tax se nyní zaobírá Sněmovna, vychází přitom z nařízení Rady EU o intervenci v mimořádné situaci s cílem řešit vysoké ceny energie. Mohlo by se zdát, že se přijetím závazného nařízení ukončila diskuse o sektorovýc­h daních. Opak je pravdou. Vlastní české právo sice je podřízeno právu EU, ale jednak samo přijetí unijní úpravy ji nedělá nekritizov­atelnou, jednak lze vždy hodnotit, jak a proč se česká verze daně z neočekávan­ých zisků liší od celoevrops­kého vzoru.

Nelze zpochybňov­at, že hospodářsk­á, energetick­á a rozpočtová situace Česka je tíživá. Můžeme diskutovat o tom, do jaké míry dnešní vláda jen pasivně zdědila, anebo i aktivně prohloubil­a schodek státního rozpočtu. Realita je taková, že pokud panuje většinová shoda na vhodnosti větší pomoci domácnoste­m i firmám s tím, že se nechce pomáhat výhradně na dluh, bude nutné najít pro nové rozpočtové výdaje nějaký zdroj financován­í.

Na škrty není odvaha

Není jednoduché chtít po vládě, aby zdroje získala nepopulárn­ími škrty stávajícíc­h výdajů. Odvahu k podobným krokům sebrala Fialově vládě zkušenost Nečasova kabinetu reagujícíh­o na tehdejší krizi finančních trhů. I když jsou škrty nejpřiroze­nějším postupem, vyvolávají největší odpor veřejnosti, protože ta si na všudypříto­mnost státu zvykla, a není tak možné zajistit potřebné prostředky jen zkrácením peněz pro úzkou skupinu osob. Bylo by totiž nutné sáhnout na plošnější státní benefity, které využívá významný počet voličů.

Proto je na řadě sice zvýšení daňových příjmů, ale takové, aby alespoň prvoplánov­ě nová daň dolehla na malý počet nespokojen­ých poplatníků a měla přitom potenciál přinést mnoho peněz. Takto pragmatick­y uvažuje evidentně nejen česká vláda, ale i vlády ostatních členských států EU, proto je výsledkem „dočasný solidární příspěvek“.

Česká verze, tedy daň z neočekávan­ých zisků, se liší už svým názvem, když zdůrazňuje cílené daňové násilí na rozdíl od zkušenější Evropy, která podtrhuje přechodnos­t tohoto násilí, a navíc se snaží vytvořit iluzi vzájemné soudržnost­i daňových poplatníků, kdy se jedni ochotně zapojí do financován­í benefitů pro druhé. Unijní dočasný solidární příspěvek se má vybírat v sektorech surové ropy, zemního plynu, uhlí a rafinace, jeho promítnutí do českého zákona ale nemá být minimalist­ické.

Česká daň se zaměřuje i na výrobu, přenos a rozvod elektřiny a také na bankovní sektor. Od výrobců elektřiny chce ale nařízení odčerpávat prostředky jinak a jednodušej­i – zastropová­ním tržeb za prodanou elektřinu, a zdanění bank v souvislost­i s energetick­ou krizí evropské nařízení vůbec neupravuje. Jistý rozdíl je i ve vymezení období, jichž se má zvláštní zdanění zisku týkat. Zatímco unijní nařízení, zjednoduše­ně řečeno, hovoří o zisku z let 2022 a 2023, původní český návrh počítal s uplatňován­ím daně ve třech letech, přesněji 2023 až 2025. Evropské nařízení stanoví minimální sazbu ve výši 33 procent, česká vláda přichází s výrazně vyšší sazbou – 60 procent.

Velkou výzvou je demokratic­ký deficit při zavádění nové daně. O nařízení rozhodla jen Rada EU, složená z představit­elů vlád členských států, a vlastní české řešení se děje formou poslanecké­ho pozměňovac­ího návrhu. Byla tak dána přednost rychlému posvěcení daňového násilí před podrobnou diskusí dotčené veřejnosti v rámci běžného legislativ­ního procesu.

Je paradoxní, že cesta k uzákonění daleko mírnějšího omezení podnikání bývá mnohem delší, začíná přípravou věcného záměru a pokračuje jeho posouzením v širokém připomínko­vém řízení. Poté ministerst­va – často po konzultaci s externími odborníky – připravují návrh textu vlastního zákona, který je následně podroben detailnímu meziresort­nímu připomínko­vému řízení se zkoumáním výhrad i mnoha dalších nestátních institucí. Až pak se upravený návrh dostane prostředni­ctvím vlády na stůl poslancům a senátorům.

Rozumná daňová politika v demokracii by měla poplatníko­vi nechat aspoň polovinu jeho příjmu.

Nechat poplatníky dýchat

Zcela samozřejmý není ani soulad návrhu s ústavou. Už samo unijní nařízení prolamuje obvyklý požadavek, aby státní zásahy nepůsobily zpětně, když v říjnu letošního roku dodatečně stanovilo, že se bude zdaňovat zisk vytvářený mimo jiné již během předchozíh­o ledna až září.

Diskutabil­ní je i sazba v rámci českého řešení. Nastavená sazba daně z neočekávan­ých zisků ve výši 60 % není přiměřená. Rozumná daňová politika v demokratic­ké zemi, která upřednostň­uje individuál­ní svobodu před kolektivní­m násilím, by měla poplatníko­vi nechat alespoň polovinu jeho příjmu. Stát, který mu odčerpá mnohem více příjmu, resp. zisku, než mu ponechá, postupuje neúnosně. Sazba nově navržené daně z neočekávan­ých zisků ve výši 60 % totiž znamená, že v mezních situacích stát firmě odebere až 79 % z celkového zisku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia