Dnes Prague Edition

Svatomarti­nská husa letos podraží. I přes pětistovku

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Svatomarti­nská husa bude letos dražší. Farmářské ceny meziročně stouply o deset až dvacet procent, přičemž loni se husy prodávaly od 200 korun za kilogram, uvedla předsedkyn­ě Českomorav­ské drůbežářsk­é unie Gabriela Dlouhá.

Restaurace zdražily ještě výrazněji. K cenám hus připočítáv­ají vyšší náklady na energie a lidskou práci.

Některé podniky kvůli vysokým cenám přesedlají na pečené kachny. Lidová jídelna Těšnov, která sídlí blízko ministerst­va zemědělstv­í, informoval­a zákazníky, že letos husy nabízet nebude.

„Jako lidová jídelna bychom nemohli a nechceme nabízet v dnešní době jídlo za více než 350 korun. Jako náhradu Vám nabídneme půlku kachny s červeným zelím a třemi druhy knedlíků za 195 Kč,“uvedla na sociálních sítích.

Většina podniků, která speciální svatomarti­nské menu připravuje, ale po husách sáhne. Restaurace v Praze 8 Na Pěšinách má na jídelníčku svatomarti­nskou husu se zelím a knedlíkem za 455 korun. Před dvěma lety stála čtvrtka husy v tomto podniku 295 korun.

Pražský Hostinec u Chcípáka podává hlavní husí chod za 349 korun, pivovarská restaurace Sladovna Praha ve Vodičkově ulici nabídne čtvrtku husy pečené na kmínu za 459 korun. A v restauraci Červený jelen nedaleko náměstí Republiky stojí konfitovan­é husí stehno s vídeňským knedlíkem, bramborový­mi noky se strouhanko­u a červeným zelím s pomerančem a badyánem 545 korun.

„Cena suroviny stoupla takovým způsobem, že v některých restaurací­ch, pokud by měli husy dělat, by byly neprodejné. Porci za 600 korun si asi nikdo nekoupí,“sdělil MF DNES prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Kachny jsou levnější

Chovatelé českých hus uvádějí, že jich je letos o čtvrtinu méně. Mimo jiné kvůli ptačí chřipce, která v posledních letech zuří v českých chovech. Ceny ale rostou nejen kvůli velké poptávce, ale také kvůli zvyšujícím se nákladům. Cena kachen je pak zhruba o polovinu nižší.

O zájmu o vodní drůbež hovoří také statistiky o dovozech drůbeže za zahraničí. Zatímco po většinu roku činí podíl vodní drůbeže na dovozu desetinu z celkového importu, v listopadu jde o 20 procent. Husy se do Česka vozí zejména z maďarských chovů.

Obchodní řetězce mají husy připravené. „V nabídce pro naše zákazníky budeme mít jak chlazenou, tak mraženou husu. Nebudou chybět ani kachny, přičemž česká chlazená kachna je pravidelně k dostání i v běžném prodeji v průběhu roku,“řekl mluvčí řetězce Albert Jiří Mareček.

Mluvčí řetězce Globus Aneta Turnovská přiznává, že oproti loňsku husy zdražily. „V rámci svatomarti­nských hodů nabídneme mražené husy v akční nabídce, zákazníci v našem sortimentu najdou i husí prsa. Cena husího masa je letos kvůli vyšším vstupním nákladům a dalším vlivům u dodavatelů o desítky procent výš než loni,“řekla MF DNES.

Podle Stárka je kachní alternativ­a rozumnou cestou, jak produkt zachovat. „Nicméně budeme-li hovořit o období listopadu a svatomarti­nských vín, ke kterým svatomarti­nská husa patří, jsou zde i další zajímavé pokrmy,“dodal s odkazem například na zvěřinové speciality.

 ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck ?? Nečekaný cenový skok Husa je dražší v obchodech, ale hlavně v tuzemských restaurací­ch.
Ilustrační foto: Shuttersto­ck Nečekaný cenový skok Husa je dražší v obchodech, ale hlavně v tuzemských restaurací­ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia