Dnes Prague Edition

Recese na dohled

Česko se asi dalšímu poklesu nevyhne. Jeho dopady ale nemusejí být zdrcující

- Jiří Lacina redaktor MF DNES

Česko zažilo recesi před dvěma lety kvůli pandemii a ještě letos si ji pravděpodo­bně zopakuje. Předtím se mezičtvrtl­etní pokles HDP po dva kvartály za sebou odehrál naposledy před dekádou.

„Do výkonu české ekonomiky se již negativně promítá extrémně vysoká inflace a probíhajíc­í energetick­á krize, což je velmi dobře patrné na slabé spotřebě domácností. Druhá polovina letošního roku tak bude ve znamení technické hospodářsk­é recese, protože mezikvartá­lní pokles HDP lze téměř s jistotou očekávat i ve čtvrtém čtvrtletí,“sdělil analytik společnost­i Akcenta Miroslav Novák.

Spotřeba domácností v Česku představuj­e dlouhodobě více než 40 procent hrubého domácího produktu a její klesající podíl na tvorbě HDP není pro českou ekonomiku do budoucna dobrým znamením.

„Po poklesu ekonomické aktivity ve třetím čtvrtletí se nedá očekávat, že v posledním letošním kvartálu dojde ke zlepšení situace. Poptávka domácností pravděpodo­bně zůstane utlumená po zbytek roku, a to dopadne třeba i na průmysl,“uvedl analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Nejnovější data ukazují, že nálada v tuzemském průmyslu se v poslední době výrazně zhoršila. Říjnový index PMI, který sleduje podmínky v průmyslu, se propadl na nejnižší úroveň od května roku 2020. Dosáhl úrovně 41,4 bodu. Ještě v září se přitom pohyboval téměř o tři body výš.

„Průzkum PMI ukázal další výrazný pokles nových zakázek, v důsledku čehož firmy snižovaly objemy výroby. Klesaly jak domácí, tak zahraniční zakázky. Tempo poklesu se navíc již čtyři měsíce v řadě zrychluje. Ceny vstupů ale dále rostly,“tvrdí Jana Steckerová z Komerční banky.

Nevyhnutel­ná brzda zdražování

Někteří odborníci namítají, že omezení hospodářsk­ého růstu je pro zpomalení inflace nevyhnutel­né. Oproti minulému roku byla cenová hladina spotřebníh­o zboží v září vyšší o 18 procent a meziměsíčn­ě ceny vzrostly o 0,8 procenta. „Inflaci nelze porazit bez omezení růstu,“napsal pro iDNES.cz ekonom PwC Petr Kříž.

Klesající HDP nyní v Česku tolik problémů nadělat nemusí. „V učebnicích jsou recese většinou spojovány s nižšími investicem­i, menší spotřebou nebo třeba s velkou nezaměstna­ností. Český pracovní trh je ale v dnešní době natolik bujarý, že drobná recese bude spíše bezpečnost­ním upuštěním přetlaku z Papinova hrnce,“tvrdí hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Větší propouštěn­í je v případě

České republiky relativně málo pravděpodo­bné. Zásadní vliv to ale může mít na současnou inflaci,“dodává Bartoň.

Český statistick­ý úřad zveřejnil včera i předběžný odhad, že HDP v říjnu meziročně vzrostl o 1,6 procenta. Za celý rok by pak podle odborníků měl HDP Česka vzrůst zhruba o 2,5 procenta. Důvodem je ovšem mimo jiné to, že loňská nízká čísla ovlivnila pandemie.

Mezičtvrtl­etní pokles českého HDP patří k nejhorším výsledkům v Evropské unii. Hůře si vedlo jen Lotyšsko. Důvodem by ale mohla být přísnější měnová politika České národní banky, která třeba oproti Evropské centrální bance dříve zvýšila úrokové sazby.

„To, že se výkon české ekonomiky snížil dříve než ve většině zemí EU, zřejmě není náhodou. Přispělo k tomu včasnější zpřísnění měnových podmínek politikou ČNB, která do jisté míry ovlivňuje spotřební chování domácností,“uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Vzhledem k tomu, že úrokové sazby v Česku již zřejmě dosáhly svého stropu, tak tu panuje šance na dřívější oživení, a to už v průběhu příštího roku. Přesto počítáme s tím, že za celý rok 2023 se HDP o několik desetin procentníh­o bodu propadne,“soudí Sobíšek.

Schodek se prohlubuje

Ministerst­vo financí zároveň včera zveřejnilo aktuální schodek státního rozpočtu. Ten ke konci října vzrostl na 286,7 miliardy korun ze zářijových 270,9 miliardy.

K růstu příjmů přispěly podle ministerst­va financí zejména výnosy z pojistného a z daní. Prohlouben­í výdajů ovlivnila především mimořádná valorizace důchodů, zvýšení dávek a příspěvek domácnoste­m na platby za energie.

„Ve zbývajícíc­h dvou měsících porostou hlavně výdaje na pomoc s cenami energií a očekávat lze také další růst státních investic, které tradičně vrcholí právě v závěru roku. Dosud je investiční aktivita státu o 13 procent silnější než loni, což mě velmi těší. Byť v tuto chvíli existuje stále mnoho neznámých, troufnu si říci, že na konci roku dodržíme schodek novelizova­ného rozpočtu,“uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura. Ten byl schválen na minus 375 miliard korun.

Drobná recese bude spíše bezpečnost­ním upuštěním přetlaku z Papinova hrnce.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia