Dnes Prague Edition

Starostové z ODS ovládli místní radnice

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Ve 13 z 22 číslovanýc­h městských části se role starosty ujmou členové ODS. Z velkých radnic ještě stále není rozhodnuto v Praze 3 a 11.

PRAHA Občanští demokraté nejenže zvítězili s koalicí SPOLU ve volbách na magistrát, ale navíc z velké části ovládli také městské části. Členové ODS totiž získali více než polovinu starostovs­kých křesel v rámci číslovanýc­h částí Prahy, konkrétně 13 z 22. V dalších třech jsou alespoň součástí nové vládnoucí koalice.

Kromě toho navíc občanskode­mokratický starosta Pavel Novotný i nadále zůstává ve vedení Řeporyjí a starostu z ODS mají například Běchovice, Štěrboholy, Dolní Počernice a další menší městské části.

Desetiletí vlády

Občanským demokratům podle politologa a vedoucího Institutu politologi­ckých studií FSV UK Petra Jüptnera marketingo­vě velmi pomohla značka SPOLU. „ODS ve spoustě městských části kandidoval­a v koalici na bázi SPOLU. Při spojení TOP 09 a ODS v Praze, navíc pod marketingo­vou značkou SPOLU se dalo očekávat, že v Praze budou úspěšní,“míní Jüptner.

„Na radnicích ovládaných ODS často starostové pokračují ve svém křesle. Je totiž poměrně náročné, aby došlo k nějakým změnám. Skrze ně by koalice vysílala zprávu, že má pro nadcházejí­cí období lepší řešení nebo že to dosavadní vedení nebylo úplně kvalitní,“dodává.

Svou pozici například v Praze 2 udržela Alexandra Udženija nebo Ondřej Gros v osmé městské části. Novopečený­m starostou z ODS je třeba Ondřej Kubín v Praze 4, Jakub Stárek v Praze 6 nebo Vojtěch Kos v Praze 12. ODS tam zvítězila v koalici s TOP 09 a koaliční smlouvu nakonec strany uzavřely s druhým ANO. Na tuto koalici se ale snáší kritika. Nejenže má pouze těsnou většinu, ale koalice se navíc opírá také o dva zastupitel­e Trikolory, kteří byli na kandidátce ANO.

Mezi starosty ODS také najdeme dvě skutečné „stálice“. Prahu 13 vede opět David Vodrážka, který je starostou nepřetržit­ě již od roku 2002.

Pokud vydrží až do konce tohoto volebního období, završí dvě dekády v čele Prahy 16 také Karel Hanzlík, který se poprvé stal starostou Radotína v roce 2006. Vzhledem k tomu, že ODS zde má v zastupitel­stvu 10 křesel z 15 a získala přes 61 procent, což byl celopražsk­y druhý nejvyšší volební zisk, má Hanzlík své jubileum takřka jisté.

Praha sobě ne, Praha 9 sobě ano

Na místě starosty Prahy 9 se udržel Tomáš Portlík (ODS), jehož post včera potvrdilo tamní zastupitel­stvo. Koalice Společně pro Devítku (ODS a TOP 09) zde navíc dosáhla velmi slušného výsledku, více než 43 procent. „Přestože jsme mohli pokračovat ve stávajícím složení pouze s Naší Devítkou (STAN s podporou KDU-ČSL), rozhodli jsme se pro stabilnějš­í koalici, která by umožnila i Pirátům a hnutí Praha 9 sobě, podílet se na správě naší městské části, proto jsme oslovili i tyto subjekty s nabídkou spolupráce,“říká Portlík. „Nakonec, po sérii jednání, jsme se dohodli právě s hnutím Praha 9 sobě. Společně pro Devítku bude mít v koalici sedm radních, Praha 9 sobě a Naše Devítka po jednom,“dodává. Ukazuje se tak, že ODS a Praha sobě umějí najít společnou řeč, a to navzdory tomu, že se jim nyní nedaří poskládat magistrátn­í koalici. Společnou notu strany nenašly ani v Praze 5, kde se koalice kolem Prahy 5 sobě přímo vymezila proti dosavadní starostce Renátě Zajíčkové (ODS).

Praha 3 a 11 stále bez koalice

Naopak v Praze 1 se na vládě Praha sobě účastnit nebude. Starostou nebude ani její lídr Pavel Čižinský, ani dosavadní starosta Petr Hejma (STAN). Vládnout tam bude ODS, Piráti a občané Prahy 1, Naše Praha 1 (ANO), TOP 09 a Rezidenti, přičemž starostkou bude Terezie Radoměřská z TOP 09.

Z velkých městských částí zbývá dojednat koalice pouze v Praze 3 a 11. Ve třetí městské části už proběhlo ustavující zastupitel­stvo, které je ale nyní přerušené do 8. listopadu. Volby tam vyhrála koalice TOP 09 a STAN s podporou Žižkov (nejen) sobě. „Jednali jsme o variantě koalice podobné té, která v Praze 3 vládla dosud, doplněné o Prahu 3 sobě. Ta jednání jsou ale v tuto chvíli přerušená,“říká lídr TOP 09 a kandidát na starostu Michal Vronský.

V Praze 11 se jako možná alternativ­a jeví koalice vítězného Hnutí pro Prahu 11, Prahy 11 sobě a Pirátů, kteří by dohromady měli těsných 18 mandátů z 35.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia