Dnes Prague Edition

Skandální Rej není jen o sexu, nabídne i Speerovu vizi

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Velký skandál vyvolalo před více než sto lety první uvedení hry Rej rakouského tvůrce Arthura Schnitzler­a. Ten v deseti krátkých příbězích založených na rozhovorec­h před a po milostném aktu otevřel nejen problemati­ku sexuality, ale obecně stavu tehdejší rakouské společnost­i.

„Deset scén pro deset herců, které na sebe bezprostře­dně navazují, připomíná Dekameron počínající­ho dvacátého století,“přemýšlí o Schnitzler­ově hře francouzsk­ý režisér Arthur Nauzyciel, ředitel bretaňskéh­o Národního divadla, který přijal pozvání naší první scény. Proč se ve své první zdejší režii rozhodl pro Rej? „Během prvního lockdownu jsem vážně přemýšlel o tom, co budeme chtít v divadlech sdělovat, až se zase otevřou. A tehdy jsem si znovu přečetl Rej,“vysvětluje.

„Příběh je zasazený do srdce střední Evropy na přelomu devatenáct­ého a dvacátého století. Sláva Vídně upadá, známému světu dochází dech a jiný se hrozivě prosazuje, “říká.

A přemýšlí: „Ačkoliv Schnitzler, který byl stejně jako Čechov lékař, ani jednou nepoužije slovo nákaza, ve hře je silný motiv přenášení nemoci. Začal jsem se zabývat tím, co je za prvoplánov­ě bulvární linkou textu, na niž je často redukován. Za evidentní ‚nemravnou‘ rovinou hry totiž leží znepokojiv­é hloubky.“

V novince, kterou naše první scéna uvede ve čtvrtek a pátek v premiéře ve Stavovském divadle, se představí Jana Pidrmanová jako Šlapka, Petr Vančura jako Voják, Vladimír Javorský jako Básník, David Matásek jako Hrabě či třeba hostující Gabriela Mikulková v roli Herečky.

Očima Hitlerova architekta

Nauzyciel nechá diváky ve scéně Riccarda Hernándeze nahlédnout i do vizí Hitlerova architekta Alberta Speera. Rakouský skandalist­a Schnitzler byl totiž v dobách premiéry Reje označován za „židovské literární prase“. „Chtěl jsem inscenaci zasadit do tohoto kontextu, do 30. let dvacátého století, kdy bezstarost­ný svět založený na vztazích jednotlivý­ch společensk­ých tříd a komodifika­ci těla dokonale přehlédl nastupujíc­í nacismus,“vysvětluje režisér, proč si vzpomněl na Speerovy plány města Germania.

„Ta naštěstí zůstala jen v nákresech. Je to místo, odkud naše postavy unikají. Zjevují se z města, které neexistova­lo, z budoucnost­i, která nenastala, což je způsob, jak propojit realitu a fikci. Protože hra není tak realistick­á, jak by se mohlo zdát. Je doslova protkána detaily, kvůli nimž máme o její skutečnost­i pochyby. Rej je tanec smrti, je to možná jen sen,“naznačuje ještě renomovaný francouzsk­ý režisér.

 ?? Foto: Petr Neubert ?? Deset příběhů V jednom z nich se představí Pavlína Štorková jako Slečinka a Vladimír Javorský v úloze Básníka.
Foto: Petr Neubert Deset příběhů V jednom z nich se představí Pavlína Štorková jako Slečinka a Vladimír Javorský v úloze Básníka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia