Dnes Prague Edition

Bdění s Taylor Swift je chvílemi rozpačité

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Vypadá to, že celý hudbymilov­ný svět čekal na novou desku zpěvačky Taylor Swift. Nahrávka Midnights se v den vydání stala nejstreamo­vanějším albem za jediný den na Spotify, Apple Music i Amazon Music.

Desku zpěvačka avizovala jako výsledek třinácti bezesných nocí, tematicky je zaměřená na popis jejích nejistot a úzkostí.

Niterná (sebe)terapie

Po folkově laděných albech Folklore a Evermore, která Swift vydala v roce 2020, je Midnight v ruchu syntezátor­ového popu s módním retro odérem. Nejde v žádném případě o odbytou práci, jen není jasné, proč publikum tak horečně touží poslechnou­t si právě tuhle desku.

Mohla by v tom být teoreticky touha po hudbě, která bude souznít s jejich vlastními obavami a trápeními. Taylor Swift se ale na Midnight obrací do svého nitra tak intenzivně, že k tomu posluchače ani nepotřebuj­e.

Album se nedá použít ani jako případný soundtrack k vlastní bezesné noci, kdy vám hlavou proletují nejrůznějš­í myšlenky a obrazy, navzájem na sebe narážejí a potřebujet­e hudbu, která by je alespoň na chvíli sjednotila a uklidnila. Což Midnights nedokáže.

Sněhová vločka v dlani

Snazší k uchopení desky tedy bude opustit beztak poměrně chatrný „koncept“a soustředit se na jednotlivé písničky. Taylor Swift a její tým se rozhodly spíše než na silných a okamžitě zapamatova­telných motivech stavět na atmosféře a posluchače skrze ni přimět, aby se do písní vnořil a sám pro sebe si objevil skryté klenoty.

Jenže ono moc není co objevovat a čím se kochat. V jádru skladeb se skrývají melodie často poměrně banální, které na chvíli uváznou v uchu, ale po čase se rozpliznou v kaši bez výraznější chuti a odéru. Povedený je duet Snow On The Beach s Lanou Del Rey, své kouzlo má i éterická Labyrinth. Po ní ale následuje dost obtížně pochopitel­ná, nepříjemně vlezlá Karma.

Sweet Nothing je pokus zachytit v dlani sněhovou vločku, rozpustí se dřív, než si jí všimnete. Závěrečná Mastermind je zas formálně poměrně zdařilý, šlapavý synthi-pop, byť staví na poměrně oposloucha­ných, povědomě znějících postupech.

 ?? Foto: Profimedia ?? Průměrné album Deska Taylor Swift Midnights je zaměřena na popis úzkostí zpěvačky, klip k písni Bejeweled však působí velkolepě.
Foto: Profimedia Průměrné album Deska Taylor Swift Midnights je zaměřena na popis úzkostí zpěvačky, klip k písni Bejeweled však působí velkolepě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia