Dnes Prague Edition

Patera v ohrožení, Sparta nešlape. Ale léčba Varaďou?

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Bohatá, plná zvučných jmen a zaopatřená kvalitním zázemím, přesto se hokejová Sparta trápí.

„Nehráli jsme poctivý hokej,“posteskl si nespokojen­ě trenér Pavel Patera před měsícem.

A Sparta na tom tehdy ještě nebyla tak bídně. Teď se s osmi porážkami propadla na deváté místo extraligov­é tabulky, fanoušci žádají Paterův odchod.

Klubová šéfka Barbora Snopková Haberová žádné ultimátum oficiálně nestanovil­a. Na rozdíl od vedení českobuděj­ovického Motoru, které kouči Jaroslavu Modrému netaktně* a veřejně vzkázalo, že musí příští zápas vyhrát.

Připustila ale, že trpělivost v Praze dochází: „V tuto chvíli nemá nikdo své místo jisté včetně hráčů a trenérů. Pokud se herní projev nezlepší, dojde ke změnám.“

Hypotetičt­í náhradníci za Pateru a asistenta Patrika Martince? Sparta by mohla zkusit přemluvit k návratu Miloslava Hořavu či Josefa Jandače, kteří se sami v minulé sezoně rozhodli, že pokračovat nechtějí. „Měl by to zkusit někdo jiný, já byl na řadě už několikrát,“odmítá Jandač.

Nabízí se Pavel Gross. „Zatím se žádné angažmá nerýsuje,“vzkázal ovšem chlapík se sparťansko­u minulostí, jehož v zimě lákali k české reprezenta­ci.

Volný dál zůstává aktuálně nejuznávan­ější a nejúspěšně­jší trenér. Václav Varaďa neskrývá, že by rád do zahraničí, a asi jenom Sparta by mohla představov­at dostatečno­u domácí výzvu. Ovšem klub by musel prudce uhnout z cesty komplexně vystavené hierarchie. Varaďa chce rozhodovat i o příchodech hráčů, rád přesahuje kompetence „obyčejného“trenéra, a proto je jeho angažování podle informací MF DNES nepravděpo­dobné.

Patera s Martincem ještě dostanou šanci, minimálně dnes v Plzni. „Nechci dělat chytrolína, záleží na vedení. Není to tam jednoduché. Mě taky podrželi a byli trpěliví. Hráčům bych přál, aby se s tím poprali jako loni,“říká Jandač.

Ostatně do play off postupuje dvanáct ze čtrnácti týmů. A ve Spartě od začátku věděli, že Patera – bývalý brilantní útočník – postrádá bohatší trenérské zkušenosti, přesto na něj vsadili. Věřili, že ukočíruje kabinu plnou velkých eg a osobností. Jenže na ledě to někdy vypadá, že laxnost ve Spartě promíjejí.

„Nějaké paralely s minulou sezonou vidím, taky nás trápila fůra zranění, hráli jsme nediscipli­novaně a neblokoval­i střely. Změna přišla s návratem hráčů z marodky,“vzpomíná Jandač.

Nemá však Sparta dostatečně široký kádr, že by si s tím měla poradit?

Kriticky za očekáváním zůstávají kondici dohánějící Dominik Simon (jen 2 góly v 15 duelech) a Erik Thorell (2+2). Nevyrovnan­ost výkonů ho trápila i minulou sezonu, přesto nasbíral 52 bodů ve 49 zápasech. Na přesilovku stále chodí jeho bratr bez formy Gustaf (0+2), zatímco perspektiv­ní čeští mladíci čekají na šanci. „Švédi hrají hluboko pod svoje možnosti,“myslí si Jandač.

Sparta musí nutně ubrat s fauly. Byť ubrání vysoký počet oslabení (81 procent), inkasovala v nich už třináctkrá­t. Se 77 dvouminuto­vými tresty patří k vůbec nejhorším v lize.

Spolehnout se naopak může na brankářské duo Kovář – Kořenář, kvalitně se prezentuje útočník David Tomášek a v pravou chvíli umí vstřelit gól Řepík...

Tápající favorit musí doufat, že zpevní obrannou část. Pomoct by měl Michal Kempný, který po návratu z NHL nepropadl, na druhou stranu ho v posledních letech až příliš trápila zranění.

„Mužstvo potřebuje nějaký čas, ve Spartě je to těžší,“ví Jandač.

 ?? Foto: Profimedia ?? Nalomení Hokejisté Sparty po další z bolavých proher.
Foto: Profimedia Nalomení Hokejisté Sparty po další z bolavých proher.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia