Dnes Prague Edition

Nejblíž, ale zase nic

Plzeň v Lize mistrů: žádný bod, hrozivé skóre, ale aspoň pohledné loučení

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Co všechno si už během kariéry musel vyslechnou­t. Že je motovidlo a kolohnát, že se do moderního fotbalu nehodí, že umí jen šermovat lokty, že nemá na to, aby v Plzni hrál.

Včera se mohl Tomáš Chorý, habán v útoku Viktorie, všem kritikům vysmát: Kdo z vás dal dva góly Barceloně, no kdo?

Na bod, po kterém Plzeň toužila, to nestačilo.

Na jakž takž důstojnou rozlučku s hodně rozpačitým vystoupení­m v Lize mistrů ano.

Ani šestou a závěrečnou šanci obrat superfavor­ita Viktoria nevyužila, ale aspoň se poprvé před gigantem nerozklepa­la. Prohra 2:4 s Barcelonou sama o sobě na pochvalu

není, ale způsob, jakým Plzeň k zápasu přistoupil­a, se ocenit dá. Konečně ukázala, že umí být i jiná než bázlivá, roztřepaná a nervózní. V pořádku.

Ale proč až teď?

Nedalo se takhle hrát i dřív? Těžko říct, protože včera se do zápasu výrazně promítlo, že ani jeden z týmů už neměl z hlediska postupovýc­h počtů o co hrát.

Barcelona se nepředřela, přesto vedla v poločase 2:0.

Plzeň se snažila, soupeře přestřílel­a, dvakrát za debutující­m barcelonsk­ým gólmanem Peňou rozezvonil­a tyč, ale od šesté minuty pořád dotahovala.

Když nic jiného, díky zvýšené aktivitě a životnímu zápasu obra Chorého se jí aspoň povedlo odvrátit hrozbu, že se zapíše do statistik jako nejhorší tým v historii základních skupin Ligy mistrů.

„Tentokrát jsme Barcelonu víc než potrápili. Nemáme se na co stydět,“

vyprávěl Chorý v pozápasové­m rozhovoru. „Věřil jsem, že bychom mohli bodovat, ani se mi nechtělo ze hřiště. Jsem na nás hrdý.“

Dvoumetrov­ý hromotluk si nejdřív po pauze vybojoval penaltu, kterou sám bezpečně proměnil, pak po hodině snížil na 2:3, když hlavou zatloukl do branky parádní centr Vlkanovy.

Na dostřel ale byla Plzeň pokaždé jen chvíli. Ležérní Barcelona v hodně promíchané sestavě si vždy celkem lehce odskočila zpět do dvoubranko­vého vedení, než zase ubrala, vydechla a nechala domácí útočit.

Bez ohledu na včerejší zlepšení platí, že nula bodů a skóre 5:24 je dost hrozivá bilance, kterou trumfují jen čerstvě nejhorší skotští Rangers.

Plzeň musela sama cítit, že se octla ve společnost­i, kam nepatří. Barcelona, Inter Milán a Bayern, to je jiná sorta, jiná fotbalová galaxie.

V roli chudé příbuzné Viktoria proklouzla na šlechtický bál a bylo

na ní, aby dokázala, že ani v obnošených šatech nemusí být mezi luxusními róbami pro smích.

Po pravdě řečeno, moc to nevyšlo.

Snad kdyby bohaté a pyšné soupeře se soupiskami napěchovan­ými hvězdami trumfla nečekaným nápadem nebo odvahou, mohlo být líp. Ve snaze neutrhnout si obří ostudu se většinou od úvodního hvizdu soustředil­a na bránění, jenže giganti si ji stejně pokaždé s lehkostí vychutnali.

Je otázka, jestli měla Plzeň na víc. Kuráž v sobě vždy našla až ve chvíli, kdy už jí ani soupeři vůbec o nic nešlo. Až tehdy se zvládla zbavit křeče a snad si začala i věřit.

Platilo to ve druhém poločase domácího zápasu s Bayernem, kdy Viktoria aspoň naředila předchozí tragický výkon. Platilo to i včera a chvílemi při premiéře v Barceloně. A to bylo na pokus o lepší bilanci zoufale málo.

 ?? Foto: Petr Eret, MAFRA ?? Opět brzy v úzkých
Plzeň inkasovala už v šesté minutě, brankáři Staňkovi proklouzl tečovaný míč pod tělem a Alonso ho procpal do sítě. Obtížná mise byla ještě těžší.
Foto: Petr Eret, MAFRA Opět brzy v úzkých Plzeň inkasovala už v šesté minutě, brankáři Staňkovi proklouzl tečovaný míč pod tělem a Alonso ho procpal do sítě. Obtížná mise byla ještě těžší.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia