Dnes Prague Edition

Přibývá koček i psů, které trápí cukrovka

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Krmí se více a hýbou méně, než by měla. Důsledek je stejný jako u lidí: nadváha a v řadě případů i cukrovka. Veterinárn­í lékaři varují, že mezi domácími zvířaty ve vyspělých zemích, především kočkami a psy, přibývá diabetiků. Mnozí jsou závislí na podávání inzulinu.

„Mám teď v péči asi pět starších psů a tři kočky na inzulinu určeném pro zvířata,“potvrzuje ostravský veterinář Jan Nytra, který má na své klinice i menší útulek pro bezprizorn­í kočky a psy.

Častěji sice nemoc postihuje podle odborníků kočky, kterých žije jen v Česku okolo 1,5 milionu. Cukrovkou trpí každá dvoustá. Jenže až třetinu nechají jejich majitelé po zjištění diagnózy utratit, protože léčba cukrovky je nákladná a u koček komplikova­nější. Na rozdíl od řady psů potřebují dvě injekce denně, ale s menší dávkou inzulinu.

„Cukrovku většinou veterinárn­í lékař objeví u starších, přibližně desetiletý­ch koček, které trpí nadváhou. Nemoc se může projevit častějším močením a rapidním hubnutím, protože tělo není schopné zužitkovat cukr a hladoví,“vysvětluje veterinářk­a Katarína Hazuchová, která se zabývá výzkumem zvířecího diabetu. Zatímco kočičí cukrovku lze podle ní přirovnat k lidskému diabetu druhého typu, ke kterému se lidé takzvaně projí, psům hrozí častěji cukrovka prvního typu, kdy se v těle přestane tvořit hormon inzulin.

V obou případech lékaři umějí odhalit onemocnění pomocí testů z krve a moči. Britské a skandinávs­ké výzkumy ukázaly, že některá zvířecí plemena jsou k rozvoji diabetu náchylnějš­í. Například šlechtěným barmským kočkám hrozí cukrovka až čtyřikrát více než běžným vesnickým kočkám. Mezi psy jsou více ohroženi samojedi a malá plemena jako knírači nebo jezevčíci. Naopak u boxerů se cukrovka vyskytuje zřídka.

„Příčinou zřejmě není chyba jednoho genu, ale tak jako u lidí malé mutace na více genech,“říká Hazuchová.

Obecně platí, že cukrovka hrozí více kocourům po kastraci kvůli nárůstu hmotnosti a nekastrova­ným fenám z důvodu hormonální­ch změn.

Cukrovka u psů a koček se podobně jako u lidí léčí podáváním inzulinu vyrobeného speciálně pro zvířata. „Zpravidla jej majitel aplikuje jednou až dvakrát denně injekčně pod kůži. Pro kočky a psy ale existuje i nová inzulinová léčba, která sníží počet injekcí,“upozorňuje veterinárn­í lékařka Katarína Hazuchová.

Podle ní teď odborníci také zkoumají, zda by bylo možné nahradit injekce léky podávanými do tlamy zvířete, což by majitelům usnadnilo léčbu.

„Na základě výzkumu se odhaduje, že asi třicet procent koček nechávají jejich vlastníci kvůli diagnóze diabetu utratit, a to zejména proto, že nechtějí nebo nemohou léčbu zaplatit. Kromě toho řada lidí odmítá manipulova­t s injekcemi. Léky podávané do tlamy zvířete by tak mohly spoustě nemocných koček zachránit život,“míní Hazuchová.

Vhodnou léčbou se přitom může kočičí pacient s diabetem dostat do remise a negativní projevy nemoci vymizí. „Buňky slinivky dokonce začnou znovu vytvářet inzulin. Zásadní podmínkou však je, aby nemocné kočky zhubly,“líčí Hazuchová. Cest, jak diabetické kočce pomoci k uzdravení, je víc. Ideální je zvolit krmivo s nízkým obsahem sacharidů a s větším množstvím proteinu. Lepší než granule jsou konzervy, které obsahují více vody a méně sacharidů. Nezbytné je zajistit kočkám více pohybu, například je motivovat hrou nebo vytvořením překážkový­ch drah v bytě.

U psů je situace složitější. Docílit remise a opětovné produkce inzulinu není možné. Podobně jako lidé, kteří trpí cukrovkou prvního typu, i nemocní psi jsou doživotně odkázáni na léčbu. „Výjimkou jsou nekastrova­né feny. U některých totiž může po kastraci dojít k remisi onemocnění,“zmiňuje Hazuchová.

Kolik nemocných psů a koček se v Česku aktuálně léčí, veterináři nevědí. „Souhrnná data nemáme,“říká prezidentk­a komory veterinárn­ích lékařů Petra Šinová. Sama má ale v péči devítileto­u fenu ovčáka, jejíž léčba cukrovky stojí dva tisíce korun měsíčně. Pokud bude žít čtyři roky, majitel ještě zaplatí 96 tisíc. „Mnozí chovatelé koček tuto léčbu platit nechtějí. Navíc kočky se injekcím obvykle brání,“dodává

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia