Dnes Prague Edition

Čeští žoldáci v ruských službách

Ruská soukromá armáda se chlubí, že v ní Češi hrají klíčovou roli. Jak tady lidi do války verbují?

- Václav Janouš reportér MF DNES

Schovejte si jízdenky a účtenky za cestu, které vám proplatíme. Udělejte si fotokopii pasu, vezměte si obyčejný tlačítkový telefon, pohodlné boty, věci na hygienu, ponožky, pantofle. Dostanete fleecové termoprádl­o, sedmdesáti­litrový batoh, spacák, karimatku, dvě polní uniformy, neprůstřel­nou vestu, přilbu, rukavice, chrániče kolen, brýle, zbraň podle specializa­ce – střelec, kulometčík, sniper. Pokud máte vlastní výbavu, na kterou jste zvyklí, vezměte si ji. Na barvě nezáleží.

Takhle verbují Rusové Čechy do obávané Wagnerovy skupiny, polovojens­ké jednotky miliardáře Jevgenije Prigožina, která dříve bojovala v Sýrii či Libyi a nyní válčí na Ukrajině.

Inzerátů na sociálních sítích lákajících přidat se k „Wagnerovu orchestru“, jak si zabijáci říkají, jsou desítky. Skrze ty správné, které nejčastěji odkazují na profily na Telegramu, se lze dostat do dvou druhů skupin. Ty první jsou plné propagandi­stických videí z války, jak výborně Rusové na Ukrajině válčí, včetně brutálních videí plných smrti a zabíjení. Ta druhá je pak určena jen k náboru nových na „rabotu“.

Zahrát si v orchestru – jak označují válčení – může kdokoliv. Ruská nabídka žoldu: až 240 tisíc rublů měsíčně, v přepočtu 96 tisíc korun.

„Pravděpodo­bně část vojáků najatých Wagnerovci budou tvořit profesioná­lové,“říká Vít Kučík, mluvčí internetov­é skupiny Čeští elfové. Ta si klade za cíl boj s dezinforma­cemi a ruskou propagando­u. Profesioná­lové si na svoji komunikaci dávají pozor. Zato někteří Češi, kteří odešli bojovat na Donbas v řadách povstalců, podle Kučíka postupně mobilizují či radikalizu­jí nevojáky. „Tak to bylo v případě Lukáše Nováčka z Plzně, který byl odsouzen na dvacet let za to, že odešel k doněckým separatist­ům,“říká Vít Kučík.

Ruský oligarcha Prigožin, který se k vytvoření Wagnerovy skupiny přihlásil a přiznal, teď na sociální síti Telegram tvrdí, že v řadách Rusů bojuje spousta Čechů, a dokonce mají vlastní batalion čili vojenskou jednotku. „V České republice máme obrovské množství náborových center. Obecně chci poznamenat, že občané České republiky bojují v řadách Wagner PMC perfektně. A jsme velmi hrdí, že patří k těm Evropanům, kteří se zbraní v rukou pracují na ochraně zájmů Ruské federace,“objevilo se na telegramov­ém účtu, na kterém správci zveřejňují dotazy médií i různých organizací adresované ruskému oligarchov­i spolu s jeho údajnými odpověďmi. „Ještě jednou chci zdůraznit, že Češi jsou opravdu páteří některých jednotek Wagner PMC. Takzvaný český prapor pojmenovan­ý po Švejkovi dnes funguje v bachmutské­m směru perfektně,“dodává účet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia