Dnes Prague Edition

Proč jsou tu ti Ukrajinci, pane Babiši?

Šéf hnutí ANO zahájil prezidents­kou kampaň

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Andrej Babiš je mezi svými opět hvězdou. Dokonce do té míry, že jedna seniorka se rozplakala dojetím, když ho spatřila. Předseda hnutí ANO nechal polepit svůj obytňák novými hesly a coby kandidát na prezidenta vyrazil za voliči do Ústeckého kraje.

„Mám padesát šest podpisů. Kandidátku půjdu odevzdat v pátek,“řekl MF DNES v úvodu své první prezidents­ké cesty Babiš.

První zastávkou jízdy po republice byly včera Teplice. Obytný vůz polepený nově jen Babišem (vymazal třeba neúspěšnou kandidátku Janu Nagyovou) a hesly „Pomáhat lidem, proto Babiš“, „Krizový manažer, proto Babiš“nebo „Akční, proto Babiš“zastavil krátce před desátou hodinou před budovou strojírens­ké společnost­i Tesasing.

Oproti předešlé jízdě republikou před komunálním­i a senátními volbami chce šéf hnutí ANO navštěvova­t i firmy. „Chci vědět, jak se jim i lidem daří v době krize,“vysvětlil svou strategii kandidát. Vydal se prohlédnou­t si firmu, v níž se potkal asi s desítkou jejích zaměstnanc­ů. „Vůbec tu firmu neznám, vybrali mi ji kolegové,“sdělil Babiš.

Rukou si následně potřásl jak s příznivci, tak s lidmi, kteří mu svůj hlas nedají. „Je fajn, že mezi nás přišel, ale volit ho nebudu,“svěřil se po setkání třeba Petr S.

To naopak Pavel Jarolímek jr., managing director, přiznal: „Dokážu si představit, že mu dám svůj hlas.“

Pět měst v jednom dni

Údiv u řady lidí pak Babiš vyvolal v centru Teplic, kam následně vyrazil,

aby si dal kafe. Jelikož počasí včerejšímu výjezdu přálo, objednal si ho s sebou. Sotva vykročil, ozval se ale z jeho levé strany křik:

„Pane Babiši, počkejte na mě…,“volala asi sedmdesáti­letá důchodkyně a opírajíc se o berli měla v úmyslu dostat se co nejblíž. Ten se ale otočil a rázně zamířil k ní. Objal ji. V ten moment důchodkyni vyhrkly do očí slzy. „Hlavně, abyste to vyhrál, jinak už to tady nemá cenu,“přispěchal ji podpořit její manžel.

Atmosféra v Teplicích se po celou dobu nesla obdobně. Převážně starší lidé a také školáci se s Babišem chtěli minimálně vyfotit. „Přijel Andrej, kluk šikovnej,“komentoval to jeden z přítomných. Šéf hnutí ANO

první cestu po republice zahájil tři dny poté, co oznámil, že bude kandidovat. Kolik měst a obcí se do voleb chystá navštívit, není zřejmé. Program se ještě ladí. „Bude to ale náročné,“svěřil se expremiér.

Za včerejšek stihl Babiš navštívit pět měst. Teplice, Košťany, Osek, Duchcov a Bílinu. Dnes by měl zavítat do dalších pěti na severu.

Setkání s občany se nesla povětšinou ve stejném duchu. Babiš přítomným představil, s jakým programem a proč se hodlá o prezidents­ký úřad nakonec ucházet.

„Vláda Petra Fialy dělá pro lidi i firmy málo. Co my jsme navrhovali před půl rokem, oni zavádí teprve teď,“připomínal Babiš. A doplňoval, že pokud by on byl zvolen prezidente­m, snažil by se na vládu tlačit, aby pomáhala víc. „Teď se mnou ale pan Fiala odmítá komunikova­t, tak co jiného mám dělat než kandidovat,“prohlásil Babiš.

Očkujte se, vyzýval kandidát

Během otázek na Babiše se lidé zajímali o covid. „Když mi chce někdo vnutit dobro, tak já jsem naopak vůči němu podezřívav­ý,“reagoval sedmdesáti­letý muž na přednášku o nutnosti očkování.

„Ale já jsem se přece nechal naočkovat jako první a nic se mi nestalo,“kontroval na to šéf hnutí ANO. „A pane Babiši, jaký je váš postoj k uprchlíkům?“ptal se další z přítomných. „Můj postoj k uprchlíkům znáte…,“začal Babiš. Muž mu ale skočil do řeči: „Denně potkávám chlapy Ukrajince, co by měli válčit, ale místo toho jsou u nás.“

Babiš na to opáčil, že Ukrajinci jsou ale jiní uprchlíci než třeba Syřani. Uprchlíci byli včera vůbec hlavním tématem celého výjezdu.

Kromě jediného muže v Oseku s transparen­tem „Stydím se za trestně stíhaného kandidáta“, který ale nechtěl svůj protest komentovat, proběhla celá včerejší část turné bez odpůrců.

Babiš včera mimochodem rozdával i dotazník, kam lidé psali, co by měl dělat jako prezident. Nejčastějš­í odpověď byla – odvolat vládu.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Návštěva továrny Předseda ANO Andrej Babiš se zdraví s pracovníke­m teplické strojírens­ké firmy Tesasing.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Návštěva továrny Předseda ANO Andrej Babiš se zdraví s pracovníke­m teplické strojírens­ké firmy Tesasing.
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Autogramiá­da Andrej Babiš v Duchcově rozdával své knihy a podepisova­l se fanouškům.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Autogramiá­da Andrej Babiš v Duchcově rozdával své knihy a podepisova­l se fanouškům.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia