Dnes Prague Edition

Zastupitel­é Prahy se prvně sejdou. A hned půjdou domů

-

Jsou skoro dva měsíce po komunálníc­h volbách a v hlavním městě se politici stále nebyli schopni dohodnout, kdo povede pražský magistrát. Jiná velká města vedení mají, Praha je poslední.

Již dnes proběhne první ustavující jednání zastupitel­stva, které by teoreticky mělo zvolit radu a primátora. Podle informací MF DNES ale k tomu s největší pravděpodo­bností nedojde a „bezvládí“bude pokračovat dál. „Na zastupitel­stvu se projedná složení ze zákona povinných výborů, a to je všechno,“uvedl zdroj blízký vyjednáván­í.

Situace v Praze dospěla k patu. Volby zde vyhrálo SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Druhé na pásce skončilo ANO a třetí Piráti. A z okolí premiéra Petra Fialy zazněl údajně pokyn vytvořit radu „na půdorysu“vládní koalice.

Jenže jednání se nehnula z místa. Pirátům vadilo, že by v radě zasedl stíhaný lidovec Jan Wolf. Pak je patrná osobní animozita některých aktérů, třeba Bohuslava Svobody, volební jedničky SPOLU, a dosavadníh­o pirátského primátora Zdeňka Hřiba. Poslední šanci na smír pohřbila dohoda Pirátů a hnutí Prahy Sobě Jana Čižinského. Nabídku SPOLU, aby se o koalici jednalo bez Čižinského, pak Piráti odmítli.

A v této atmosféře se odehraje i jednání zastupitel­stva, což dokládá včerejší Hřibovo vyjádření pro MF DNES „Koalice SPOLU s námi už několik dní odmítá jednat. V pondělí také odmítli vyslat zástupce na včerejší jednání všech politickýc­h klubů o organizačn­ích záležitost­ech,“postěžoval si Hřib.

Podle Hřiba tak vlastně není jasné ani to, kdo jednání zastupitel­stva povede, jestli on jako dosavadní primátor, nebo nejstarší zastupitel, což je shodou okolností zmiňovaný Bohuslav Svoboda. Koalice SPOLU pro Prahu pak včera navrhla o klíčových otázkách včetně volby primátora jednat až 24. listopadu.

Do té doby by totiž mohlo být jasné, zda SPOLU pro Prahu vyslyší nabídku ANO, která oficiálně zazněla minulou neděli. Tedy vytvořit jednobarev­nou vládu podporovan­ou z opozice právě Babišovým hnutím. „Na naši nabídku jsme ze strany SPOLU odpověď dostali. Vyzvali nás k upřesnění a teď čekáme na reakci,“odpověděl včera lídr ANO v Praze Patrik Nacher. (voj, row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia