Dnes Prague Edition

Senátu bude opět předsedat Vystrčil

- — Robert Oppelt

PRAHA Senát se včera sešel poprvé v novém složení, které vzešlo z letošních voleb.

Předsedou horní komory byl opět zvolen Miloš Vystrčil (ODS). Tak jako před dvěma lety neměl protikandi­dáta.

V tajné volbě získal 73 z 80 odevzdanýc­h hlasů. „Budu dělat všechno pro to, aby Senát nadále byl důstojnou institucí, která hájí lidská práva a svobody, která je pojistkou české demokracie a našeho parlamentn­ího zřízení,“slíbil v krátké kandidátsk­é řeči Vystrčil.

Poprvé byl Vystrčil do čela Senátu zvolen v únoru 2020. Nastoupil na místo po Jaroslavu Kuberovi, který o měsíc dříve náhle zemřel.

Podruhé byl zvolen v listopadu 2020, nedlouho poté, co naplnil Kuberovu misi na Tchaj-wan navzdory tlaku pevninské Číny a prezidenta Miloše Zemana. Po každých volbách se totiž co dva roky vedení převoluje znovu. Kromě předsedy

si Senát včera zvolil i nové, přesněji řečeno staronové místopředs­edy. Těmi budou Jiří Oberfalzer (ODS),

Jitka Seitlová (KDU-ČSL) a Jiří Drahoš (STAN). Ten nahradil Jiřího Růžičku (za TOP 09) na pozici prvního místopředs­edy, který přestoupil ze STAN do topky. Dalším nováčkem mezi místopředs­edy Senátu Tomáš Czernin (TOP 09).

Senát včera zahájil schůzi státní hymnou. Jednalo se o první schůzi ve 14. funkčním období a v novém povolebním složení.

V úvodu zasedání složilo všech 27 letos zvolených členů horní komory ústavou předepsaný slib. Senát tak má po zhruba dvou týdnech opět všech 81 plnoprávný­ch členů.

Slib skládali senátoři do rukou místopředs­edkyně Senátu Jitky Seitlové (KDU-ČSL), která jako jediná z původního vedení horní komory nemusela letos obhajovat senátorský mandát.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Šéfové Senátu Nové předsednic­tvo pózuje v zahradě Valdštejns­kého paláce. Zleva Jiří Oberfalzer, Jitka Seitlová, Miloš Vystrčil, Jiří Drahoš a Tomáš Czernin.
Foto: Petr Topič, MAFRA Šéfové Senátu Nové předsednic­tvo pózuje v zahradě Valdštejns­kého paláce. Zleva Jiří Oberfalzer, Jitka Seitlová, Miloš Vystrčil, Jiří Drahoš a Tomáš Czernin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia