Dnes Prague Edition

Čeští žoldáci v ruských službách

Zakladatel „Orchestru“tvrdí, že s Rusy bojuje spousta Čechů

-

Pokračován­í ze str. 1

Prigožinov­a slova nelze nezávisle ověřit. Ruský oligarcha nicméně v České republice podniká, jeho firma tu v roce 2017 založila českou pobočku, která pronajímá nemovitost­i, které patří dalším Rusům.

Do řad ruských bojovníků míří nyní například mladík, který se od roku 2015 pohybuje na Facebooku v airsoftové komunitě. Na sociálních sítích se ptá, jakou si má pořídit velikost ruské uniformy gorka, a už od roku 2015 podporuje v komentáříc­h invazi na Donbasu. Oslavuje také ruského vojáka bojujícího na straně separatist­ů a obviněného z válečných zločinů zvaného Motorolu, vlastním jménem Arsen či Arsenij Sergejevič Pavlov. Tento velitel praporu Sparta se vychloubal na sítích tím, že zastřelil patnáct ukrajinský­ch zajatců. Sám zemřel v roce 2016 při atentátu na dům, kde žil.

V hledáčku tajných služeb

Český mladík, který má i profil na ruské sociální síti Vkontakte, je však již velmi pravděpodo­bně zradikaliz­ován. Soudě i podle toho,

že „v přátelích“na Vkontakte má osmnáct přátel, z nichž většina jsou rekrutační nebo propagační profily Wagnerovců. A v polovině října začal zjišťovat, jak odjet do Ruska. O pár dní později přesvědčov­al k odchodu další Čechy. „Hledáme další lidi, co si chtějí zahrát v orchestru a ne za drobné. Další odjezd bude koncem měsíce,“napsal.

O lidi, kteří míří do bojů na Ukrajině, se zajímají tajné služby. Ty monitorují i internetov­ý prostor a různá diskusní fóra či komunikačn­í aplikace.

„Toto je velmi citlivé téma a nebylo by od nás taktické se k němu konkrétně vyjadřovat. Obecně platí, že se snahou některých lidí odejít bojovat do zahraničí BIS zabývá a netýká se to dlouhodobě jen konfliktu na Ukrajině. Na tuto problemati­ku je třeba nahlížet také prostředni­ctvím trestního práva, protože zapojení občanů ČR do ozbrojenýc­h sil cizí moci je z pohledu české legislativ­y trestné,“řekl mluvčí Bezpečnost­ní informační služby Ladislav Šticha.

Stejně tak monitoruje dění na webech i armáda. „Příslušné složky resortu obrany situaci monitorují a svá zjištění předávají zákonným adresátům. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o citlivé a utajované informace, není možné je blíže komentovat,“uvedla Simona Cigánková, mluvčí ministerst­va obrany.

Místo žoldu jen sliby

Otázkou také je, jestli žoldnéři, kteří se nechají naverbovat do války, dostanou vůbec slibované desetitisí­ce rublů. Ve skupinách na sociální síti Telegram píše několik žen, že jejich manželé odešli bojovat za Wagnerovce už v polovině roku a dodnes neviděly ani korunu. „Musíme platit složenky, poplatky,“lamentuje jedna z žen. Účet, přes který se přihlašují rekruti, jí odpovídá, ať se ozve na konkrétní číslo, že vše se dá vyřešit.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Wagnerovci v akci Ruská paramilitá­rní organizace je spojována s blízkým spolupraco­vníkem Vladimira Putina, miliardáře­m Jevgenijem Prigožinem, který vlastní síť restaurací a cateringov­ou firmu Concord Catering, a je proto mediálně přezdíván Putinův šéfkuchař.
Foto: Profimedia.cz Wagnerovci v akci Ruská paramilitá­rní organizace je spojována s blízkým spolupraco­vníkem Vladimira Putina, miliardáře­m Jevgenijem Prigožinem, který vlastní síť restaurací a cateringov­ou firmu Concord Catering, a je proto mediálně přezdíván Putinův šéfkuchař.
 ?? ?? Vstup do orchestru Náborový inzerát na sociální síti láká ke vstupu k Wagnerovců­m.
Vstup do orchestru Náborový inzerát na sociální síti láká ke vstupu k Wagnerovců­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia