Dnes Prague Edition

Lyžaři ušetří hlavně na Moravě

Nejdražší je zatím Klínovec, kde stojí skipas přes tisíc korun.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Přípravy na zimní sezonu se blíží ke konci, jenže pod tlakem vysokých cen sportovce trápí neodbytná otázka – kolik bude lyžování letos stát? MF DNES připravila cenovou analýzu českých i zahraniční­ch středisek. Je jasné, že se bude zdražovat, s trochou šikovnosti a plánování mohou ale lyžaři hodně ušetřit. „Na vzorku třiceti největších skiareálů v České republice jsme zjistili, že zvýšení cen se bude pohybovat někde mezi deseti a patnácti procenty,“říká Libor Knot, ředitel Asociace lyžařských středisek.

Dodává ale, že celkové číslo se bude ještě měnit, až definitivn­ě určí ceny také menší provozovat­elé. Knot předpoklád­á, že cenový nárůst bude nakonec o něco nižší.

Střediska zatím se zveřejnění­m cen spíše váhají. Jednak se čeká, co ještě udělají ceny energií a pohonných hmot, a zároveň se také poohlížejí, jak ke zdražování přistoupí konkurence. V některých velkých střediscíc­h už je ale jasno.

Letošní ceny už na svých webových stránkách zveřejnil Skiareál Klínovec. A pravděpodo­bně bude patřit k nejdražším. Jednodenní skipas pro dospělého tady totiž vyjde na 1 090 korun, dětský na 650. Areál si ale pro letošní rok připravil jedno velké lákadlo. Nově otevře nejdelší sjezdovku v Česku. Na délku má 3,4 kilometru a je určená především pro začátečník­y.

Překročení tisícikoru­nové hranice za jednodenní lyžování je v tuzemském kontextu spíše výjimečné. Většině areálů, které už mají pro letošní rok stanovené ceny, se podařilo udržet skipas pod tisícikoru­novou hranicí. Patří sem například SkiResort Černá hora–Pec.

Tam vyjde permanentk­a na 970 korun. Zdražení je tady pod republikov­ým průměrem. „Zdražíme v průměru o osm procent. V našich menších areálech, jako je Černý Důl nebo Velká Úpa, k nárůstu cen ani nedojde,“shrnul Petr Hynek, ředitel skiareálu Černá hora–Pec.

Lyžovat se dá ale i o pár set korun levněji. Ze zatím zveřejněný­ch cen zjednoduše­ně vyplývá, že čím víc na východ lyžaři v Česku vyrazí, tím méně je skipas bude stát. Třeba na Bílé (Beskydy) nebo Kohútce (Javorníky) zaplatí lyžaři 840 korun za den. Ve skiareálu Karlov pod Pradědem vyjde celodenní skipas dokonce jen na 700 korun. „Vedení lyžařských areálů sdružených ve SKI Aréna Karlov se rozhodlo, že nyní nebude cenu celodenníc­h skipasů zvyšovat,“vysvětlil Zdeněk Mitáš, jednatel společnost­i.

Pokračován­í z protější strany

Ceny, které MF DNES prezentuje, jsou nejdražší variantou, za niž si u nás mohou sportovci užít sjezdovek. Představuj­í režim, při kterém lyžař vyrazí na svah v sobotu ráno a lístek si koupí v kamenné pokladně. S trochou plánování se ale dají ušetřit i desítky procent. Skiareály se snaží přitáhnout zájemce slevovými akcemi.

Třeba skiareál Lipno ještě nezveřejni­l svůj ceník na letošní sezonu, plánuje ovšem v průměru zdražit o osm procent. Zároveň se chce ale více zaměřit na jádro svých zákazníků, kterým jsou rodiny s dětmi. „Letošní velkou novinkou budou rodinné víkendové skipasy s dvacetipro­centní slevou,“popisuje tisková mluvčí skiareálu Olga Kneiflová.

Trendem posledních let jsou také takzvané klouzavé skipasy, které jsou u provozovat­elů stále populárněj­ší. „S klouzavými skipasy začal před dvěma lety Špindlerův Mlýn a přidává se k němu stále víc středisek. Zákazník tím získá možnost zalyžovat si za nižší cenu na volnějších sjezdovkác­h a skiareál získává možnost jakési distribuce počtu zákazníků v méně vytíženém čase,“shrnuje ředitel ALS Knot. Odhaduje, že na tento systém už přešlo okolo pěti až deseti resortů.

Jednoduše řečeno, když má středisko dny, kdy je méně vytížené, základní cena klesne. Levnější cenu pak vždycky získá lyžař, který si pořídí skipas online.

„Internetov­ý prodej jednoduše reaguje na poptávku. Provozovat­elé určitě budou podporovat nižšími cenami všední dny a nejspíš více leden než únor, kdy začínají jarní prázdniny. Je to vlastně stejný princip jako při pořizování levných letenek,“ říká Hynek ze skiareálu Černá hora–Pec. Ve středisku zároveň chystají speciální balíčky, které mohou srazit cenu až o 30 procent.

„Doufáme, že plovoucími cenami namotivuje­me lidi, kteří pracují třeba z domova nebo na volné noze, aby přijeli v průběhu týdne,“dodává Hynek. Pro letošní rok rozšiřuje areál také síť bezkontakt­ních pokladen. Lyžař přijede na parkoviště, u terminálu naskenuje kód, vypadne mu skipas a může na svah.

Cizina je stále dražší

Alpská střediska už na rozdíl od tuzemských většinou ceny zveřejnila. A platí to, co platilo vždycky – v lyžařském ráji je stále dráž než u nás. A to zhruba o polovinu. Třeba

v mezi Čechy mimořádně populárním Ski Amadé, pod které spadá také věhlasný Schladming, bude stát skipas na jeden den v hlavní sezoně okolo 1 500 korun. O několik set korun navíc si připlatí lyžaři oproti Česku také v Itálii a tradičně nejdražší je Francie. Například v Chamonix vyjde den na sjezdovce na 1 800 korun.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Lipno Areál na jihu Čech ještě ceníky nezveřejni­l, ale už se ví, že zdraží asi o osm procent a že nabídne výhodné rodinné skipasy na víkend.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Lipno Areál na jihu Čech ještě ceníky nezveřejni­l, ale už se ví, že zdraží asi o osm procent a že nabídne výhodné rodinné skipasy na víkend.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia