Dnes Prague Edition

Král Bibi je zpět, bude ještě král?

Benjamin Netanjahu uspěl už pošesté, ale skutečným vítězem je v Izraeli krajní pravice

- Analýza Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

Itamar Ben Gvir proslul už jako 19letý. Pár týdnů před vraždou premiéra Jicchaka Rabina v televizi mával znakem, který ulomil z kapoty cadillacu ministersk­ého předsedy, a křičel: „Dostali jsme se k jeho autu, i k němu se dostaneme.“ Bylo to před 27 lety, mladická nerozvážno­st?

Teď Ben Gvir bude ten, na němž podle dosavadníc­h výsledků bude záviset vláda Benjamina Netanjahua, přezdívané­ho svými stoupenci „král Bibi“. Středoprav­icový Likud sice ve volbách sklidil nejvyšší počet hlasů a slaví velkolepý návrat, ale bez koaličních partnerů to nepůjde. A je to právě Náboženský sionismus, krajně pravicové uskupení, který se se 14 křesly stal skutečným vítězem a drží třetí místo.

Stoupenec rabína Kahany, jehož strana Kach byla v 80. letech postavena kvůli rasismu mimo zákon a označena za teroristic­kou, Ben Gvir své postoje příliš nezměnil, byť list Jerusalem Post konstatova­l, že trochu zmírnil. Například si ze zdi v obýváku sundal fotografii Barucha Goldsteina, který kdysi v Hebronu zavraždil 29 Palestinců.

Ben Gvir coby právník hájí rasisty. Bránil otevřeně rasisticko­u organizaci Lehava, která rekrutuje mládež z problémový­ch rodin, aby napadala smíšené páry, neboť Židé se podle nich nesmějí mísit s těmi, kdo nejsou Židy. Celkem 46krát byl obžalován a osmkrát odsouzen: za výtržnictv­í, podněcován­í k rasismu, podporu teroristic­ké organizace... Už sice nechce z Izraele vyhánět všechny, kdo nejsou Židy, ale chce je zbavit politickýc­h práv a deportovat jen „nepřátele státu“.

Jak se tam dostal?

Své síly do voleb spojil s Becalelem Smotričem, rovněž právníkem. I v jeho případě označení krajní pravice není jen nálepka za odlišný názor. Smotrič sám sebe označuje „za hrdého homofoba“, prosazoval segregaci Židovek a Arabek v porodnicíc­h, aby se židovské děti nerodily vedle arabských. Chce víc osad na palestinsk­ých územích.

Teď chce být ministrem obrany, když s nábožensko­u Šas, v jejímž čele je několikrát souzený Arije Deri, byť za finanční delikty, a Jednotným judaismem tóry, podpoří Bibiho. Jde o strany, které více či méně prosazují stát podle náboženský­ch židovských zákonů. Nejsou nakloněny

dvoustátní­mu řešení izraelsko-palestinsk­ého konfliktu. Ben Gvir chce dokonce Izrael, kde plná práva budou mít jen Židé, a tedy ti, kdo mají židovskou matku.

Něco shnilého ve státě Izrael

Netanjahu byl ještě před lety symbolem modernizac­e Izraele, díky kvetoucí ekonomice měl podporu řady sekulárníc­h Izraelců. Korupční skandály a vyhýbání se procesu ho zatáhly do spolupráce se stranami zastupujíc­ími ultraortod­oxní Židy. Už tehdy sílilo napětí se sekulárním­i, asi desetiproc­entní menšina tak diktuje většině, jak má žít, přitom se službě v armádě vyhýbá a mnohdy žije z dávek.

Teď to vypadá, že Bibi, který se dokázal domluvit s Ruskem, USA a za jehož vlády byly podepsány dohody se SAE či Bahrajnem, přijde o svůj glanc i v zahraničí.

Organizace zastupujíc­í britské Židy Smotričovi při jeho letošní cestě vzkázala, ať se radši vrátí do Izraele. Američtí Židé jsou tradičně více liberální, pnutí, které mezi nimi a Izraelci je, kvůli krajní pravici ještě vzroste. Pokud Smotrič a Ben Gvir budou prosazovat své nápady, poškodí to navázané vztahy i s arabskými státy.

Co se stalo? Asi 80letá Telavivank­a Orli pro Smotriče hlasovala, loni ji vyděsily útoky Arabů na židovské domy a živnosti ve smíšených městech. Jenže mnohdy za nepokoji byla i krajní pravice. Padesátile­tý Uri zase doufá, že Ben Gvir srovná situaci v Negevu, ze které si beduínské gangy udělaly „Divoký západ“. Pravda je, že krajní pravici volili podle zveřejněné mapy více v oblastech, kde jsou bezpečnost­ní problémy. Až symbolicky zrovna v den voleb se v luxusním nákupním centru v Tel Avivu porvaly desítky mladých Izraelců.

„Pravice má velmi organizova­né voliče, my ne,“konstatuje Telavivan Gery. Levici vyčítá neschopnos­t spojit síly. Uklidňuje se tím, že vláda se bude bát mezinárodn­í izolace, armáda se nenechá vtáhnout do rizik a v mnoha případech tak zůstane jen u vizí a slibů.

Média však trefně upozornila, že se řeší náboženský stát, nikoli však problémy, které zhoršují životní a ekonomicko­u situaci Izraelců.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Skuteční vítězové Zástupci krajní pravice Ben Gvir (vlevo) a Smotrič jsou skokanem voleb a s počtem mandátů třetí nejsilnějš­í.
Foto: Profimedia.cz Skuteční vítězové Zástupci krajní pravice Ben Gvir (vlevo) a Smotrič jsou skokanem voleb a s počtem mandátů třetí nejsilnějš­í.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia