Dnes Prague Edition

Jak vysoko vaří „Putinův kuchař“

Zakladatel wagnerovců Prigožin si prý buduje pozice v Kremlu. Jeho skutečný vliv je ale sporný

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Vruských věznicích osobně verbuje trestance, které posílá bojovat na Ukrajinu společně s paramilitá­rními wagnerovci. Otevřeně kritizuje chyby ruského armádního velení a prý i o nich donáší tamnímu vůdci Vladimiru Putinovi. A nevybíravě se vyjadřuje na adresu těch, kteří podle něj nedostateč­ně podporují ruské válečné tažení na Ukrajině.

Ruský oligarcha a zakladatel soukromé paramilitá­rní Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, kterému se přezdívá Putinův kuchař, nemá žádnou oficiální politickou funkci. Do začátku invaze se držel spíše vzadu. O jeho vlivu v Kremlu a vztahu s Putinem se čas od času spekuloval­o především kvůli neoficiáln­ímu působení wagnerovců v zájmu Ruska v zahraničíc­h misích.

V posledních měsících je ale Prigožin více vidět i slyšet. A zahraniční média a experti diskutují o tom, do jaké míry je podnikatel ve skutečnost­i vlivný, o co mu jde a kam až může po politickém žebříku vyšplhat.

Do vrcholné politiky se Prigožin dokázal vypracovat doslova od píky, do elitních pater se totiž probojoval z vězení. Za mřížemi skončil jako dvacetilet­ý počátkem 80. let za napadení, loupež a podvod. Odseděl si devět z uložených 13 let. Po propuštení byl ve stánku s rychlým občerstven­ím a z této pozice postupně budoval síť luxusních restaurací, které si oblíbila petrohrads­ká smetánka včetně Putina. To Prigožinov­i vyneslo vedle přezdívky také státní zakázky na zajištění cateringu pro oficiální události, školy, nemocnice anebo vojenská zařízení.

V roce 2014 spoluzalož­il nechvalně známou Wagnerovu skupinu, která jeho politický růst zpečetila. Žoldáci pomáhali anektovat ukrajinský Krym a podporoval­i proruské separatist­y na Donbasu. Bojovali ale i v Sýrii, Libyi nebo Mali.

Podle jedné z nedávných analýz amerického Institutu pro studium války se teď podnikatel snaží zlepšit svou pozici mezi ruskou elitou.

INZERCE

Autoři studie si všímají jeho záměru založit v Petrohradu Wagnerovo středisko, které prý má posílit obranyscho­pnost Ruska. A také sporu s petrohrads­kým gubernátor­em Alexandrem Beglovem, kterého se Prigožin snaží už delší dobu kvůli vzájemným podnikatel­ským sporům vystrnadit z úřadu.

Zvýšené aktivity Prigožina si podle televize CNN všímají i západní výzvědné služby, podle nich je jeho cílem právě posílit svůj vliv v Kremlu. Někteří západní analytici si myslí, že se Prigožin snaží především odstranit z funkce ministra obrany Sergeje Šojgua a pozvednout svoji roli v armádním resortu.

Rozklíčova­t Prigožinov­u pozici je ale obtížné, jelikož skutečné rozložení sil uvnitř Kremlu, ostatně jak přiznávají i sami zpravodajc­i, zůstává stále spíše šedou zónou. Ruští komentátoř­i naopak skutečný vliv Prigožina spíše zpochybňuj­í.

Podle ruského politologa Abbase Galljamova hlavním je cílem Prigožina zopakovat úspěch ukrajinské skupiny Azov, která na začátku války na Donbasu doslova zachránila ukrajinsko­u armádu před významnou porážkou a postupem času se stala její regulérní součástí. To by oligarchov­i zřejmě zajistilo i vysoké politické postavení. Problém ovšem je, že Prigožin má velké spory právě s ruskými silovými složkami, míní politilog. Jejich podpora je přitom v Rusku pro případný politický růst klíčová.

Zjevné spory má podnikatel s ministerst­vem obrany. Údajné osobní neshody přímo se Šojguem se během války ještě prohloubil­y. Wagnerovci například před mobilizací přebírali armádě dobrovolní­ky, doteď přitom mají jen polooficiá­lní status. Soukromé vojenské skupiny totiž jsou v Rusku nezákonné.

Významný politický růst Prigožina mimo jiné právě kvůli sporům se siloviky i některými vysoce postaveným­i politiky vylučuje také zpravodaj ruské redakce BBC Andrej Zacharov. Soudí, že Prigožinov­ým cílem je spíše posílit postavení wagnerovců v rámci armády a získat pro ně další zdroje i zakázky.

„Nezveličov­al bych jeho reálný význam. Je to narcista, který si libuje v tom, že ho na Západě démonizují,“řekl Zacharov v rozhovoru s webem Novaja Gazeta Evropa.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Spokojený Putin? Prigožin na archivním snímku s prezidente­m Putinem. Nad mírou jeho vlivu v Kremlu stále panují dohady.
Foto: Profimedia.cz Spokojený Putin? Prigožin na archivním snímku s prezidente­m Putinem. Nad mírou jeho vlivu v Kremlu stále panují dohady.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia