Dnes Prague Edition

Jak uspořit: vyšší daně, méně policistů a slev

-

Národní ekonomická rada vlády (NERV) připravila návrh, jak v současné době může Česká republika bojovat s vysokými schodky veřejných rozpočtů. Mnoho odborníků opakovaně upozorňuje na to, že současné hospodařen­í není v dlouhodobé­m horizontu udržitelné. NERV navrhuje třeba snížení počtů vězňů, legalizaci marihuany nebo zpoplatněn­í vysokých škol.

„Prohlubují­cí se strukturál­ní deficit veřejných rozpočtů přispívá k budoucí dlouhodobé ekonomické stagnaci země, navíc zvyšuje riziko finanční a ekonomické nestabilit­y. Ztráta důvěry finančních trhů a ekonomický­ch subjektů v udržitelno­st veřejných rozpočtů by pak měla sociálně a ekonomicky diametráln­ě bolestivěj­ší dopady,“stojí v dokumentu, který pro vládu připravili zástupci Národní ekonomické rady vlády.

Návrh Národní ekonomické rady vlády obsahuje šestnáct opatření na zvýšení rozpočtový­ch příjmů a dvanáct opatření na omezení výdajů. Na příjmové straně rozpočtu NERV navrhuje například redukci počtu policistů nebo snížení podpory v nezaměstna­nosti.

„ČR má historicky vyšší počet policistů na 100 tisíc obyvatel (376) oproti průměru EU (332). Snížením cca o 3 000 by se Česko vrátilo na úroveň let 2012–2014, která nebyla z hlediska kriminalit­y o tolik odlišná ode dneška. České rozpočty by tak mohly ročně uspořit asi 3 miliardy korun.

Podobnou úsporu ekonomové odhadují i v případě, že se v České republice podaří snížit počet vězňů.

Sleva na jízdném je populismus

NERV se však zaobírala i příjmovou stranou. Doporučuje třeba opětovné zavedení karenční doby v případě nemoci, zrušení školkovnéh­o nebo zpoplatněn­í vysokých škol. Odborníci zkritizova­li i slevy na jízdném, které vnímají jako populistic­ký politický krok, který sice dotčeným skupinám pomáhá, ale jde o pomoc nesystémov­ou a drahou. Slevy by se podle ekonomů měly vrátit do stavu před rokem 2018, kdy děti do 6 let cestovaly zdarma a senioři nad 70 let s výraznou slevou. Státní rozpočet by díky tomu mohl ušetřit přibližně 3,3 miliardy korun za rok.

Diskutuje se ale třeba i o legalizaci konopí. „Jsou zde potenciáln­í příjmy ze spotřební daně, daně z přidané hodnoty, daně z příjmu fyzických osob, případně z prodeje licencí. Dle odhadů je v České republice asi 800 až 900 tisíc aktivních uživatelů konopí a významný potenciál je i pro export,“myslí si odborníci. (jla, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia