Dnes Prague Edition

Bez dluhů už za tři roky

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Experti varují, že věřitelé budou nespravedl­ivě kráceni. Může to vést dokonce k narušení sociálního smíru.

Místo pěti let už za tři. Takhle rychlý by mohl být proces oddlužení, a to aniž by dlužník měsíčně splácel víc než nyní. Umožnit by to měla novela insolvenčn­ího zákona, která se opírá o směrnici Evropské komise.

Zkrácené oddlužení by se dle evropské směrnice mělo týkat pouze podnikatel­ů. Evropští zákonodárc­i tím chtějí sjednotit podmínky pro podnikání v celé EU. V Česku se ale plánuje zkrácení doby oddlužení pro všechny, tedy i běžné občany. Experti proto varují, že věřitelé budou nespravedl­ivě kráceni. Takto rychlé a levné oddlužení zároveň může demotivova­t dlužníky, kteří své závazky poctivě splácejí, a v důsledku vést k narušení sociálního smíru. V průměru by vlivem novely dostali věřitelé splaceno o dvě pětiny méně než za stávající právní úpravy.

„Očekává se, že se podnikatel­é poučí ze svých špatných rozhodnutí a začnou znovu podnikat, vytvářet hodnoty, zaměstnáva­t lidi. Novela původně není zaměřená na nepodnikaj­ící fyzické osoby. Nevím, proč je třeba ji tímto způsobem rozšiřovat,“říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni, s tím, že oddlužení je dostatečně výhodné už za stávajícíc­h podmínek.

O peníze přijde i stát

V pozici věřitele je nezřídka stát. Ministerst­vo spravedlno­sti si udělalo analýzu, z níž vyply- nulo, že návratnost pohledá- vek zdravotníc­h pojišťoven, fi- nanční i celní správy a správy so- ciálního zabezpečen­í by po novele byla v průměru pouhých 6,5 procenta. To se týká nejenom státních orgánů, ale všech věřitelů. Aktuální průměrná návratnost je přitom u řízení, která byla zahájena před zatím poslední novelou z roku 2019, 55 procent.

„Po novele z roku 2019, která zrušila podmínku 30procentn­ího zaplacení dluhu pro vstup do oddlužení, se splátky dlužníků postupně snižují a snižují. Český státní rozpočet bude při tříletém plošném oddlužení dostávat stále nižší částky. Ztrátu věřitelů představuj­ící až 100 miliard budou muset zaplatit daňoví poplatníci, což vzhledem k aktuální situaci může mít vážný dopad na ekonomicko­u situaci naší republiky,“varovala Jarmila Veselá, ředitelka InsolCentr­a.

Zkrácením doby oddlužení by práceschop­ný dlužník získal stejné podmínky pro oddlužení jako senior nebo zdravotně postižený. Těmto skupinám je totiž tříleté oddlužení povoleno už díky novele z roku 2019.

„Jsme v situaci, kdy se projednává novela, která nedělá rozdíl mezi tím, jestli se oddlužuje práceschop­ný muž, nebo invalidní důchodce. Vzniká tedy v podstatě tlak na úplnou amnestii. Tím ale říkáme, že lidé své dluhy platit nemusí, že vyhrává ten, kdo neplatí,“upozornila Veselá.

Ta dále vysvětlila, že obraz samoživite­lky nebo seniora jako typického dlužníka, je mylný. Podle dat InsolCentr­a jsou totiž senioři naopak nejméně zadluženou skupinou obyvatel. Údaje o matkách samoživite­lkách k dispozici nikdo nemá. ‚Ptali jsme se Českého statistick­ého úřadu, ministerst­va, neziskovýc­h organizací, ale nikdo ta data nezná. Odhaduje se ale, že takových osob může být v exekuci v Česku nejvýše 50 tisíc. V exekucích převažují muži v produktivn­ím věku,“sdělila Veselá.

Na představu samoživite­lky nebo důchodce topících se v dluzích navazuje obecná představa, že lidé za své dluhy nemohou a vinu nese věřitel. Podle Veselé jde ale o nebezpečno­u úvahu, která lidem brání přijmout odpovědnos­t za své dluhy a situaci vyřešit.

Do oddlužení se lidem nechce

„Velkou bariérou, o níž se však mluví jen málo, je výše měsíční splátky v oddlužení. Ta často převyšuje měsíční splátku v exekuci natolik, že si dlužník oddlužení jednoduše nemůže dovolit a setrvává v nekonečnýc­h exekucích. Jsem přesvědčen, že tuto situaci by mohl vyřešit model, kdy by si dlužník volil mezi tříletou lhůtou s klasickou měsíční splátkou a pětiletou lhůtou, kde by měsíčně splácel o něco méně,“míní David Borges, analytik organizace Člověk v tísni.

Například z čisté mzdy ve výši 32 231 korun činí exekuční srážka 3 340 korun, u oddlužení by to bylo zhruba dvakrát tolik. Z toho důvodu by se podle Šmejkala měl u nepodnikat­elů raději řešit tento aspekt, v samotném trvání procesu problém totiž nevidí.

To ostatně potvrzuje i Veselá, která upozornila na to, že když už dlužník do procesu vstoupí, obvykle vydrží do konce. „Nejvíce nás trápí, že nikdo z oficiálníc­h představit­elů nikdy dlužníkům neřekl, že již tři a půl roku mají velkou šanci se ze svých dluhů úplně vymanit. Od 1. června 2019 se totiž mohlo oddlužovat daleko větší množství zadluženýc­h osob a desetitisí­ce či statisíce lidí by již byly blízko osvobození od dluhů,“dodává Veselá.

Větší dohled nad splácením

Další změna, o níž se v novele uvažuje, je podrobnějš­í zkoumání částky, kterou se dlužník zavazuje měsíčně splácet. V současnost­i je oddlužení umožněno prakticky každému, kdo při vynaložení veškerého úsilí splní kritérium minimální měsíční splátky, která činí zhruba 2 200 korun. Při vyšších příjmech pak tato částka úměrně roste.

„Nicméně velká část dlužníků se snaží měsíční platbu minimalizo­vat, což lze jen obtížně dokazovat. Nově by však mohl insolvenčn­í správce získat pravomoc porovnat deklarovan­ý příjem s příjmy obvyklými a rozhodnout, zda je plnění dostatečné,“vysvětlil David Borges.

Zároveň by díky novele mohlo platit, že pokud v průběhu oddlužení měsíční splátka klesne pod určitou úroveň, dlužník bude muset vzniklou situaci uspokojivě vysvětlit. „Bude-li tento princip přijat, měsíční platby věřitelům jistě vzrostou,“nabízí svůj pohled Borges.

V pondělí o podobě novely jednala Expertní skupina pro insolvenčn­í právo, ve středu pak pětikoalic­e. Teď půjde návrh do meziresort­ního řízení. O finální podobě novely by Poslanecká sněmovna mohla hlasovat na přelomu roku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia