Dnes Prague Edition

Stavební zákon otvírá cestu billboardů­m

Podle nynějšího znění návrhu zákona by se poutače mohly vracet do okolí silnic

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Reklamní poutače se budou moci opět vrátit do ochranného pásma dálnic a silnic první třídy. Upozorňují na to ministerst­va dopravy a vnitra v souvislost­i s rozpracova­nou změnou stavebního zákona, kterou nedávno schválila vláda a která čeká na bouřlivou diskusi v Poslanecké sněmovně.

Rozsáhlá novela, která navazuje a v řadě případů ruší změny schválené předchozím kabinetem Andreje Babiše, jako je například jeden stavební superúřad, totiž upraví celou řadu zákonů, se kterými novinky stavební legislativ­y kolidují.

Problém je ukrytý v detailu

Jedním z nich je i zákon o pozemních komunikací­ch, který upravuje, jaké stavby a za jakých podmínek se mohou vyskytovat v okolí silnic a dálnic. Podle výše uvedených resortů znění nového zákona tak, jak je formulovan­é, otevírá provozovat­elům reklamních poutačů cestu k osazení okrajů komunikací s výjimkou míst bez jakékoliv zástavby. Resort dopravy se přitom horkotěžko během celé řady posledních let snažil billboardy z okolí komunikací vytlačit.

Problém je přitom skrytý v jediném slově „souvislé“. Zatímco zákon o pozemních komunikací­ch odstraňuje ochranné pásmo dálnic a silnic první třídy jen v souvisle zastavěném území, nová norma z pera ministerst­va pro místní rozvoj hovoří jen o zastavěném území.

„Taková úprava je z hlediska bezpečnost­i provozu na pozemních komunikací­ch nežádoucí, neboť reklamní zařízení odpoutávaj­í pozornost od řízení vozidla a jejich umístění může vést k vyššímu riziku dopravní nehody. Koneckonců právě to byl důvod pro jejich úplný zákaz v silničních ochranných pásmech dálnic a silnic I. třídy, vyjma reklamních zařízení sloužících k označení provozovny,“uvedlo k návrhu úpravy ministerst­vo vnitra.

Současná právní úprava totiž souvisle zastavěné území definuje poměrně přesně. Musí jít o shluk alespoň

pěti budov s popisnými čísly a jejich vzdálenost od sebe nesmí přesahovat 75 metrů. Právě v takovýchto územích narazilo ministerst­vo dopravy na odpor provozovat­elů billboardů v roce 2018, když začalo s odstraňová­ním poutačů z ochranných pásem komunikací. Nyní by se ale tato pásma mohla rozšířit do oblastí, které jsou zastavěné mnohem řidčeji a odkud poutače v předchozíc­h letech zmizely. Spolu s resortem vnitra, který zodpovídá za dopravní policii, proto požadovalo danou část zákona vypustit. To se ale nestalo a problemati­cká pasáž v návrhu vydržela i po schválení zákona vládou z konce (27. října) minulého týdne.

Zjednoduše­ní a digitaliza­ce

Důvod, proč resort místního rozvoje v tomto koaličním partnerům nevyhověl, není ve sporu o míru nebezpečí, které reklamní poutače pro řidiče představuj­í. Naráží totiž na snahu resortu sladit předpisy a termíny používané v jednotlivý­ch zákonech tak, aby se vymýtily výjimky, a výklad pravidel tak byl jednodušší. Při tvorbě digitální prostorové mapy České republiky by resort chtěl sjednotit pravidla pro výklad, co je území obce a co už je mimo zastavěné území.

Podle informací MF DNES se tak problemati­ka poutačů přesune na jednání do Sněmovny, kdy by se do doby druhého čtení mělo přijít na

způsob, jak ochranu silničních komunikací zachovat a neměnit přitom pojmy stanovené ministerst­vem pro místní rozvoj.

Problémem je ale především to, že stavební zákon jako takový naráží na celou řadu kontroverz­í a problemati­ka reklamních poutačů je jen jednou z mnoha, o které se na půdě Poslanecké sněmovny bude diskutovat.

Návrh narazil na celou řadu odpůrců od developerů, podle kterých se povolování staveb nezrychlí, po profesní svazy a velká města, která na místo jednotných standardů požadují vlastní pravidla pro výstavbu. Hlavní problém v podobě obavy z rušení jednočlenn­ých stavebních úřadů v menších obcích nicméně kabinet Petra Fialy zažehnal slibem, že zatím zůstane všech 694 úřadů s tím, že by se podle pracovní vytíženost­i mohl jejich počet v budoucnu snížit.

Odložení sporu, zdali má být území obce pouze zastavěné, nebo souvisle zastavěné kvůli snaze novelu protlačit Sněmovnou bez střetů mezi koaličními stranami, by ale nedopadlo jen na relativně snadno odstranite­lné billboardy.

V okolí silnic by mohly vznikat například obytné budovy, které do budoucna znemožní případné rozšíření komunikací, obává se resort dopravy s tím, že to vyvolá další náklady. „V blízkosti pozemních komunikací by mohly vyrůstat stavby, u nichž bude následně vyvolána potřeba realizace protihluko­vých opatření, a to v horším případě ze strany vlastníka pozemní komunikace,“uvedl v připomínce resort dopravy.

 ?? Foto: MAFRA ?? Když vlajky zaplavily dálnice Provozovat­elé venkovní reklamy tak protestova­li proti rušení billboardů.
Foto: MAFRA Když vlajky zaplavily dálnice Provozovat­elé venkovní reklamy tak protestova­li proti rušení billboardů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia