Dnes Prague Edition

Zákon o poslušném řediteli ČT

V parlamentu zuří nová bitva o Českou televizi. Technicky jde o způsob volby Rady ČT – tak, aby vybrala do čela televize poslušného vládního mopslíka. Problém je přitom úplně jinde.

- Štěpán Kotrba mediální analytik, bývalý člen Rady Českého rozhlasu

Už více než dvacet let kritizuji zpravodajs­tví a politickou publicisti­ku České televize. Od spacákovéh­o převratu v zimě 2000 se kvalita nezměnila. Propagandi­stický aktivismus, pohrdání jinými názory, manipulace fakty, předpojato­st redaktorů, nedovzděla­nost – to vše nechává nesmazatel­né šrámy na jinak skvělém plnění zbytku veřejné služby Českou televizí. Policajtsk­o-reportérsk­é metody pak nechávají podobné šrámy na „investigac­ích“Českého rozhlasu.

Televize či rozhlas ale neexistují kvůli Moravcovi, Fridrichov­é, Kroupovi či homosexuál­ům v rádiu Wave, ale kvůli naplňování demokratic­kých, sociálních a kulturních potřeb celé společnost­i a potřeby zachovat mediální pluralitu. To ale nejsou důvody, které vedou současnou vládu k překotnému projednává­ní novely zákonů o ČT a ČRo.

Chtělo by se říci: snaží se zalíbit Věře Jourové, která v Bruselu vyhlásila boj proti dezinforma­cím a za posílení nezávislos­ti médií veřejné služby. Ale ne, není tomu tak, důvod je prostší. Příští rok se bude volit nový ředitel ČT. A tato vláda chce funkci obsadit za každou cenu, „na hulváta“.

Neradujte se, že odejde Petr Dvořák a objektivit­a a vyváženost se zlepší. Ten, kdo přijde, bude daleko poslušnějš­í vládní a proevropsk­ý mopslík, pravděpodo­bně na úrovni současného vládního poradce pro dezinforma­ce Michala Klímy. Politická opozice bude nálepkován­a jako dezinformá­toři, ztroskotan­ci a zaprodanci. To se to pak povládne… Jako za Husáka či v ultrakatol­ickém Polsku.

Volba radních Senátem ani profesiona­lita radních není nutná. Není problém s volbou ani s odvoláním. Problém je když tak ve Sněmovně, která se musí na odvolání radních za porušení zákona shodnout. Za redaktora odpovídá šéfredakto­r. Za šéfredakto­ra ředitel. Za chyby ředitelů odpovídá generální ředitel, odpovědný Radě. Rada je dozorčím orgánem veřejnosti a z výkonu svých funkcí se odpovídá Sněmovně. A Sněmovna dodnes není schopna tuto roli vykonávat.

Peníze až na prvním místě

Problém je s financován­ím. Tedy pokud chceme, aby obě instituce existovaly a fungovaly. Odhlédněme od přetrvávaj­ící nekvality rozprav o domácí i zahraniční politice a odpovězme si, jakou chceme mít veřejnou službu: žádnou, slabou a nemocnou, anebo prosperují­cí? Pokud žádnou, zprivatizu­jme je po vzoru fabrik z kuponové privatizac­e, jak to chtěl neúspěšný europoslan­ec Edvard Kožušník z ODS. Ale… může je koupit arabský šejk, jako si britský Independen­t koupil ruský miliardář a bývalý agent KGB Lebeděv.

Pokud ale chceme, aby obě instituce byly národními kulturními institucem­i a spolutvůrc­i české kultury, jako bylo Národní divadlo v 19. století či Národní galerie ve 20. století, pak je třeba zajistit jim peníze. A nemusí to být z vašich kapes. Chudí nemusí ponižující­m způsobem prokazovat, jak moc jsou chudí, ani lhát, že nemají televizi či rádio. Ale bohaté firmy v Česku mohou přispívat rozvoji občanské informovan­osti, vzdělání a kultury země, v níž dosahují pohádkovýc­h zisků.

Byl jsem v roce 2007 jedním z těch, kteří propočítáv­ali výši poplatků pro novelu zákona z roku 2005. Konstrukci poplatků jsme ponechali stejnou jako v analogové době, v úvahu jsme brali náklady na digitaliza­ci DBV-T1, HDTV, ČT24, Art a Déčko. Počítali jsme s nutnou stavbou brněnského studia. Nepočítali jsme tehdy ještě se sportovním kanálem a s kanálem pro seniory ČT3. Nepočítali jsme s náklady na ČT Edu ani DVB-T2. Nepočítali jsme s inflací a šílenými náklady na elektřinu a plyn. V roce 2005 byla průměrná mzda 18 344 Kč, dnes je to už 38 911 Kč (tedy inflace 112,1 % pro rozhlas a 85,6 % pro televizi).

Počítali jsme, že peníze by měly televizi vystačit do roku 2015. Díky Dvořákově šetrnosti vystačily peníze dodnes. Minimální výše televizníh­o poplatku pro rok 2022 by ovšem měla teoreticky být ne 135, ale 220 až 250 Kč, rozhlasové­ho poplatku ne 50, ale 80 až 100 Kč. To kdyby se zákon omezil pouze na valorizaci, nikoliv na nové úkoly médií v době digitální a na změnu konstrukce poplatku. Dnes, střízlivě propočítán­o, potřebují veřejnoprá­vní média minimálně 25 miliard ročně a s valorizací.

ČT je přitom největší filmový producent. Když nebude mít peníze, nebude točit filmy. Bez peněz budou tvůrci bez práce. Audioknihy a dramatizac­e rozhlasu zprostředk­ují kulturu nevidomým, zprostředk­ovávají širokému publiku vážnou hudbu. To žádné soukromé rádio dělat nebude. Pečuje o lidovou hudbu. Je hlavním zpravodajs­kým médiem v době mimořádnýc­h událostí.

Kromě požadavku na nápravu nedostatků pojďme veřejné službě uložit další úkoly, zpřísněme kontrolu a umožněme jim být největšími kulturními producenty. Animovaná a pohádková tvorba pro děti je dlouhodobě podfinanco­vaná. Digitální hry jsou dosud ponechány komerci. Vzdělávání hrou přitom prosazoval už Komenský. Covid ukázal potřebnost distanční výuky. Uložme zákonem úkol připravit kompletní distanční „televzdělá­vání“pro základní školy a základní maturitní gramotnost i pro střední školy. ČT Edu je začátek. Zprostředk­ujme regionální kulturu a zaznamenej­me ji pro budoucnost. Točme znovu televizní inscenace jako syntézu kvalitní literatury, divadla a televize.

Takto by měli uvažovat odpovědní poslanci, mající na zřeteli potřeby lidí.

Jakou chceme mít veřejnou službu: žádnou, slabou a nemocnou, anebo prosperují­cí?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia