Dnes Prague Edition

Jak Babiš ovlivnil stranické hrátky o Prahu

- Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

Oznámení kandidatur­y Andreje Babiše na prezidenta kromě jiného opět zašmodrcha­lo vyjednáván­í o nové koalici v Praze. Přes ujišťování představit­elů stran vládní koalice, že by pražský magistrát rádi řídili společně, se totiž pomalu začalo schylovat k jinému řešení. A sice k nějaké formě dohody mezi vítěznou koalicí SPOLU a hnutím ANO, které by doplnili nejspíš Starostové a nezávislí. Jenže poté, co Babiš vyhlásil, že zabojuje o Hrad, se připravova­ný scénář minimálně na nějakou dobu odsouvá.

Piráti, vedení v Praze končícím primátorem Zdeňkem Hřibem, stále trvají na tandemu s Prahou sobě Jana Čižinského, ačkoli druhé jmenované k vládě nad Prahou nikdo nepotřebuj­e. Vzhledem k odporu vůči Čižinskému především ze strany ODS se zdá, že jde jen o další krok, aby přes všechny proklamace nebyla žádná dohoda možná.

Byť jsou stranické centrály v čele s premiérem Petrem Fialou proti, postupuje sbližování pražských lídrů koalice SPOLU a hnutí ANO. Jeho volební lídr Patrik Nacher dokonce v uplynulých dnech navrhl, že by anonisté mohli vytvořit jakýsi toleranční patent, v jehož rámci by coby opoziční strana podporoval­i koalici SPOLU. Mělo jít o časově omezené řešení, klidně až do konce prezidents­ké volby.

Koalici SPOLU by to umožnilo vytvořit městskou radu a nechat si zvolit primátorem Bohuslava Svobodu, což by definitivn­ě ukončilo vládu Piráta Hřiba Praze. To by pražští představit­elé SPOLU uvítali z několika důvodů. Za prvé pirátského primátora a jeho politiku upřímně nemají rádi, což především ODS zdůrazňova­la z opozice celé minulé čtyři roky. Zároveň by to Hřibovi, Čižinskému a dalším znemožnilo přijímat leckdy problemati­cká rozhodnutí v době, kdy k tomu z hlediska volebních výsledků ztratili legitimitu.

Za druhé by to pomohlo vyřešit poměrně schizofren­ní situaci pražské koalice SPOLU, jelikož TOP 09 je stále součástí Hřibovy vládnoucí koalice, například Hana Kordová Marvanová je pořád radní.

No a za třetí by vzniklo jakési časové období, kdy by SPOLU a ANO oficiálně nevládly dohromady, protože by se v jejich podání jednalo pouze o dočasné řešení s cílem odstranit stávající Hřibovu radu. Zároveň by mohly argumentov­at, že tak vytvářejí dostatečný časový prostor pro jednání o nové pražské vládě. S tím, že by si Pražané i představit­elé stranickýc­h centrál za pár týdnů či měsíců zvykli, a kdyby se pak dočasné řešení přetavilo do podoby koalice SPOLU s ANO, doplněné třeba o STAN (tam je prý zatím striktně proti jen jejich lídr Petr Hlaváček), nikdo by už kvůli tomu nevyšilova­l.

Jenže oznámení Babišovy kandidatur­y do těchto plánů hodilo vidle. Je totiž zřejmé, že kvůli účasti šéfa ANO v prezidents­kém klání bude situace v zemi pořádně vyostřená, což opět probudilo bdělost vedení stran vládní koalice a zesílilo jejich apely na pražské politiky, ať k ničemu takovému rozhodně nepřistupu­jí. „Vyjednávac­í situaci to vrátilo přinejmenš­ím o tři týdny zpět,“posteskl si jeden z pražských politickýc­h lídrů. Už dnes se sejde pražské zastupitel­stvo. Uvidíme tedy, jak se vše bude vyvíjet…

Když už jsme u pražských politiků: bývalý radní a šéf STAN v hlavním městě Petr Hlubuček už je venku z vazby, kam se dostal v rámci kauzy Dozimetr. Vesměs se drží v ústraní a veřejně nic nekomentuj­e. Minulý týden se ale dozvěděl, že byl z hnutí vyloučen. Což s odkazem na presumpci neviny zjevně těžce nese. Jelikož mu předseda STAN Vít Rakušan evidentně nezvedá telefon, vyťukal Hlubuček na sociální síť: „Chtěl bych se potkat s Vítkem Rakušanem. Nevíte, jak na to?“Zdá se, že si ještě můžeme užít spoustu zábavy…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia