Dnes Prague Edition

K výročí sametu: za názor do basy!

- Michal Semín zakladatel Akce D.O.S.T.

Poslední aktivity ministra vnitra Víta Rakušana vedou k obavám o budoucnost demokratic­kého režimu, od jehož ustavení uplyne 33 let. Vláda, v níž zastává významnou funkci, stupňuje mocenský tlak na ty, kteří, dle vnitráckéh­o ptydepe, smýšlejí „antisystém­ově“. Takoví lidé, pokud působí ve státní správě, mají být podle představ ministra vnitra monitorová­ni, aby s nimi mohl být následně „navázán dialog“.

Jako člověk, který byl pro „antisystém­ové smýšlení“v druhé polovině 80. let opakovaně vyslýchán (tj. estébáci se mnou navazovali dialog) a vyloučen z vysokoškol­ských studií, nemohu Rakušanovy čím dál častější verbální a teď již i legislativ­ní výpady proti jinak smýšlející­m lidem vnímat jinak než jako plíživý návrat totality. Bič na „dezinformá­tory“z dob covidiády, jejichž názory se z větší části ukázaly jako pravdivé, je nyní posilován o šlahouny proti těm, kteří kritizují vládu za její jednostran­né hodnocení příčin a průběhu války na Ukrajině. Vysocí představit­elé státu o nich hovoří jako o Putinově páté koloně, což není jen výraz despektu, ale i vzkaz BIS, případně policii a státnímu zastupitel­ství, aby k šíření jejich podvratnýc­h myšlenek nebyla netečná. Liberální demokracii si rozvracet nedáme!

O to komičtěji vyznívá, když týž ministr iniciuje zákon, jímž by byla znemožněna účast ve vládě lidem s pozitivním lustračním osvědčením. Proč vládě, která před pár měsíci vyzývala na svém webu angažované spoluobčan­y k aktivnímu udávání jinak smýšlející­ch lidí ve svém okolí, vadí, když nám vládnou spolupraco­vníci tajných služeb? Snad proto, že se lustrační zákon vztahuje na členy či spolupraco­vníky předlistop­adové StB? Ale kdeže. Nejde o nic jiného než o zákonnou překážku pro návrat Andreje Babiše do významné exekutivní role. Důkaz?

Kdyby současné věrchušce, která si o sobě říká, že je na rozdíl od parlamentn­í opozice „demokratic­ká“, vadilo posluhován­í totalitním­u režimu, nemohla by podporovat zvolení Petra Pavla prezidente­m. Formalisti­cká vytáčka, že angažmá v komunistic­ké vojenské rozvědce nespadá pod lustrační zákon, je tak trapná, že ji používají jen někteří generálovi stoupenci.

Pokrytectv­í Fialovy vlády, tvrdící, že svým étosem navazuje na protikomun­istický disent, vyznívá o to nápadněji, když se za – slovy Rakušanem obnovované politické policie – „nedemokrat­ickou a extremisti­ckou“SPD o prezidents­ký úřad uchází politický vězeň a chartista Jaroslav Bašta.

Rakušanovy totalitní předlohy ještě čekají připomínko­vé řízení a schvalován­í ve vládě, zatím se však nezdá, že by je některá z koaličních stran chtěla vetovat. Budou-li nakonec přijaty a poslanecko­u stoosmičko­u potvrzeny, pak nejspíš nezbude než se inspirovat článkem 23 Listiny základních práv a svobod: „Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňova­l demokratic­ký řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia