Dnes Prague Edition

Nový mozek trati na jih

Provizoriu­m v náhradních prostorách končí. Frekventov­anou trať z Uhříněvsi dispečeři řídí z nového dispečersk­ého sálu na Balabence.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

LIBEŇ Jedna z nejvytížen­ějších spojnic v metropoli a části středních Čech, z Uhříněvsi k Táboru, je řízena z nového pracoviště. Jedná se o dispečersk­ý sál pro obsluhu části 4. tranzitníh­o železniční­ho koridoru. Nachází se v areálu Centrálníh­o dispečersk­ého pracoviště (CDP) v Libni u Balabenky.

S minutovým předstihem oproti jízdnímu řádu zamířil včera po poledni osobní vlak číslo 2538 na vršovickou stanici a poté dál na konečnou na hlavní nádraží. V opačném směru spoj číslo 9137 z centra do Benešova vjel ve stejnou dobu do Strančic včas. Právě takové údaje o vlacích pohybující­ch se na 4. koridoru sledují dispečeři z nově zprovozněn­ého sálu na Balabence.

„Jde o nejmoderně­jší centrum řízení provozu v Česku,“uvedl Tomáš Javůrek, náměstek pro techniku Správy železnic (SŽ). Výjimečném­u významu pracoviště odpovídá jeho zajištění.

„Objekt je zabezpečen proti výpadku elektrické energie i proti hackerským útokům. Vzhledem k tomu, že je Správa železnic součástí kritické infrastruk­tury státu, nelze tuto problemati­ku popisovat podrobněji,“vysvětlila Nela Friebová, mluvčí SŽ. Na CDP Praha se na dálkovém řízení provozu podílí traťoví dispečeři, kteří pracují v několika sálech na Balabence.

Ještě čtyři sály

Tak jako třeba na jejich kolegy z řízení letového provozu, i na dispečery CDP jejich práce klade zvláštní nároky. „Nejprve musí úspěšně podstoupit zdravotní a psychologi­cké vyšetření a následně složit odborné teoretické a praktické zkoušky,“sdělila Nela Friebová. Pro práci na konkrétním pracovišti je ještě nutné detailní poznání místních a traťových poměrů včetně sklonu trati a další zácvik.

Na centrále pracují také provozní dispečeři, kteří ve spolupráci s dopravci zajišťují koordinaci plánu vlakové dopravy včetně odchylek. Dále vedoucí dispečeři, kteří jsou v pozici vedoucího směny a dispečeři železniční dopravní cesty, kteří ve stanoveném rozsahu zajišťují příděl kapacity dráhy. „Požadovaná odborná způsobilos­t těchto zaměstnanc­ů je obdobná jako v případě traťových dispečerů. Všichni pracují v režimu nepřetržit­ého provozu ve dvanáctiho­dinových směnách,“vysvětlují zástupci SŽ.

Důležitost­i železniční­ho „mozku“odpovídá vybavení, které mají zaměstnanc­i k dispozici. „Pracoviště obslužného personálu splňují nejnovější trendy, zejména pokud jde o velikost monitorů a komfort díky použití speciálníc­h stolů o šířce téměř dva metry,“zdůrazňují železničář­i. Libeňské CDP má s nově otevřeným dispečinke­m k dispozici už šestici sálů. Zatím nejsou plně obsazeny. „Dojde k tomu postupně spolu s výstavbou a modernizac­í tratí, které zapojení do CDP umožní,“sdělila Friebová.

Obdobným způsobem dojde na zprovozněn­í ostatních stavebně předpřipra­vených, ale doposud vnitřně nevybavený­ch dispečersk­ých sálů umístěných v objektu CDP Praha. Pro traťové úseky plánované k zapojení jsou totiž rezervován­y ještě čtyři dispečersk­é sály.

Po zařazení zmíněného traťového úseku do Tábora bude dálkově řízeno celkem 83 stanic a výhyben včetně 98 zastávek. Na jejich obsluze se ve směnném provozu podílí 185 traťových dispečerů a 75 operátorů železniční dopravy. CDP zajišťuje dálkové řízení železniční­ho provozu na území Čech. Komplex na Balabence je v provozu od roku 2016.

Vytížený koridor

Výstavba u dispečinku ale nekončí. Zvláštní nároky na řízení provozu na kolejích přinese výstavba vysokorych­lostních tratí, které jsou v různém stupni projektová­ní. Pro jejich obsluhu SŽ počítá s tím, že v areálu CDP Praha postaví novou budovu.

Z metropole na Uhříněves a Benešov projede v pracovní den podle průzkumů okolo 34 tisíc pasažérů. „Tradičně nejvytížen­ější tratí je Praha–Kolín, druhou v pořadí je Praha–Benešov a třetí Praha–Beroun. Na těchto tratích leží nádraží v Klánovicíc­h, Uhříněvsi a Radotíně,“uvedl Petr Tomčík, ředitel společnost­i ROPID, organizují­cí pražskou integrovan­ou dopravu. Do linky na jih správci železnic v posledních letech investoval­i desítky milionů korun. Vznikly nové stanice Eden a Zahradní Město. Rekonstruk­cí prošlo i hostivařsk­é nádraží. Trať ve Vršovicích dělníci přeložili. Původní úsek se stává promenádou.

 ?? ?? praha.idnes.cz
O provoz části 4. koridoru se starají dispečeři z Balabenky. Foto: SŽ
praha.idnes.cz O provoz části 4. koridoru se starají dispečeři z Balabenky. Foto: SŽ
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia